Sara Kulturhus in Skellefteå, Zweden

Architect: White Arkitekter
Eigenaar: Gemeente Skellefteå
Algemene projectleiding: HENT

Adres: Sara Kulturhus, Kanalgatan 43b, Skellefteå, Zweden

Jaar: 2021

Copyright © Jonas Westling/Sara Kulturhus en Daniel Eriksson/Sara Kulturhus

Sarah Kulturhus

Een stedelijke culturele ontmoetingsplek die perfect opgaat in de wilde natuur van het Hoge Noorden: Sara Kulturhus in de Zweedse stad Skellefteå beheerst deze evenwichtsoefening in stijl.

Een stedelijk ontmoetingscentrum dicht bij de poolcirkel? In Skellefteå – een stad in het uiterste noorden van Zweden – opende in september 2021 een hoog gebouw zijn deuren. Vanaf de 20e verdieping kunnen bezoekers zich vergapen aan de grenzeloze uitgestrektheid van de bossen en de nabijgelegen archipel in de Baltische zee. Skellefteå is beroemd om zijn wilde, ongerepte omgeving, het spectaculaire noorderlicht in de donkere wintermaanden en de schilderachtige meren en bossen in de buurt. Onlangs werd in Skellefteå ook een nieuwe architecturale parel geopend.

Een mix van modern en traditioneel

Het Sara Kulturhus – genoemd naar de Zweedse schrijfster Sara Lidman die hier opgroeide – heeft nu de skyline van de stad definitief veranderd. Met zijn 80 meter hoogte is dit bouwwerk van 20 verdiepingen een van de hoogste houten gebouwen ter wereld. In het centrum treft men een theater aan, een museum, een kunstgalerij, de stadsbibliotheek en een modern hotel met 205 kamers, een kuuroord en restaurants. Het hout dat voor het gebouw werd gebruikt, is afkomstig uit plaatselijke bossen en werd tot bouwmodules verwerkt in Bygdsiljum, op amper 60 kilometer van Skellefteå. Met dit gebouw sluit White Arkitekter – aan wie het project na een internationale wedstrijd werd gegund – aan bij de lange traditie van houtbouw in de regio.

Recycling is cool

Tegelijk geven de architecten en de gemeente Skellefteå ook het goede voorbeeld met het Sara Kulturhus, waarin duurzaamheid als een rode draad door het hele gebouw loopt. Naast andere aspecten spelen ook energie-efficiënte, geconnecteerde technologieën een belangrijke rol. Hier in het Hoge Noorden wordt ook zonlicht als een belangrijke energiebron gebruikt, samen met andere elementen zoals efficiënte warmtepompen en batterijen. Op die manier wordt zo zorgvuldig mogelijk met energie omgesprongen. Ook het interieur van het centrum is zowel kostenbewust als milieuvriendelijk. Heel wat oude meubelen werden gerestaureerd en oude stoffen en materialen werden hergebruikt voor de inrichting, en zelfs enkele oude kroonluchters kregen een nieuw leven in het Sara Kulturhus.

De juiste partner

Het bouwbedrijf HENT, verantwoordelijk voor de leiding van het project in het cultureel centrum, vertrouwde voor de sanitaire installaties op de deskundige ondersteuning van Geberit. Geberit leverde een bijdrage aan dit groene gebouw met een ruim assortiment van producten zoals het Supertube afvoersysteem, de Mepla leidingsystemen, de Duofix inbouwreservoirs en met de Ifö keramische toestellen die worden vervaardigd in de Geberit-fabriek in Bromölla in Zweden. Steeds opnieuw bewijst Geberit de juiste partner te zijn voor duurzame architectuurprojecten.