Geberit in de Turkse zeebriesCorrosiebestendig in jachten

De scheepsbouw bloeit in Turkije. Geberit Mapress CuNiFe leidingsystemen doen het hier goed, dankzij hun hoge corrosiebestendigheid en efficiënte verwerking. Maar Geberit scoort ook op andere manieren in de scheepsbouw.

De scheepsbouwsector in Turkije kent een stijgende vraag (© ADA Yachting)

Turkije wordt omringd door vier zeeën. De Zee van Marmara, de Egeïsche Zee, de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Türkiye is een land van scheepvaart. Sinds de pandemie is de vraag naar in Turkije gemaakte schepen zelfs gestegen. Onur Tekin, Managing Director van de ADA Yachting-scheepswerf in de Turkse havenstad Bodrum, zegt dat de orderboeken goed gevuld zijn. “De markt groeit sterk.”

Ook de lokale Geberit verkooporganisatie voelt de toenemende vraag, zoals algemeen directeur Ufuk Algier bevestigt. “Daarom willen we ons nog sterker richten op de scheepsbouw, en de overdracht van expertise stimuleren.”

Als mensen het hebben over scheepsbouw bij Geberit, denken ze vooral aan het Mapress CuNiFe leidingsysteem. De legering van koper, nikkel en ijzer is zeer goed bestand tegen corrosie in zout water, en daarom onmisbaar in de scheepsbouw. Vanwege de hoge materiaalkosten wordt het echter meestal alleen gebruikt waar zeewater echt door de pijpen stroomt. Dit is het geval voor brandblussystemen aan boord, maar ook voor afvoersystemen in geval van een lek.

CuNiFe, roestvrij staal en PE

Geberit Mapress CuNiFe

De Su Marine-scheepswerf in Istanbul werkt al vele jaren met Mapress CuNiFe. Timothy Grünberg, co-directeur van de scheepswerf, wijst naar een stapel CuNiFe buizen in het magazijn en zegt: “Dit is als goud voor ons.” Maar de scheepswerf gebruikt ook Mapress roestvrij stalen buizen, bijvoorbeeld voor de brandstoftoevoer. “PE-buizenf worden ook gebruikt in het afvoersysteem van schepen,” zegt hij.

Onur Tekin van de ADA-jachtwerf gebruikt ondertussen Geberit douchesifons. “Hun S-vormige sifon is bijzonder efficiënt.” Conventionele sifons lopen leeg als de golven binnenkomen, wat leidt tot onaangename geuren. “Met die van Geberit blijft de geurafsluiter intact wanneer de boot schommelt.”

Kwaliteit telt

Ruimte van het jacht (© ADA Yachting)

Kwaliteit is erg belangrijk in de jachtbouw,” zegt Timothy Grünberg. Turkije heeft in dit opzicht de Europese markten ingehaald.

Naarmate de bestellingen toenemen, wordt het personeel echter schaarser. Dit leidt tot hogere arbeidskosten. Om de prijzen stabiel te houden, is een efficiënte verwerking des te belangrijker. “Met het Mapress perssysteem zijn we ruim zes keer sneller dan met een lassysteem”, zegt Onur Tekin. “Dat loont, ondanks de hogere materiaalkosten.”

Geberit producten gebruikt in het project

  • Geberit Mapress CuNiFe toevoersysteem
  • Geberit Mapress roestvrij stalen toevoersysteem
  • Geberit HDPE afvoersysteem
  • Geberit douchesifons, bijv. CleanLine50

Abonneren op eViewDe Geberit nieuwsbrief voor architecten

Fotocollage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

Periodiek behandelt “eView“, de Geberit nieuwsbrief, een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt “eView“ interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en meer achtergrondinformatie.