Grote droom van een klein huisTiny House-pionier bouwt met Geberit

Amper 24 vierkante meter – voor Marjolein Jonker ruimte genoeg om een volwaardig huis te bouwen. De Nederlandse experte van de Tiny House-beweging heeft in 2022 haar eigen droom van een klein huis waargemaakt. In de badkamer vertrouwt ze op compact Geberit-design.

Als er iemand weet hoe je eenvoudig en comfortabel kunt leven in een kleine ruimte, dan is het Marjolein Jonker wel. Deze 47-jarige is ambassadeur en frontvrouw van de Tiny House-beweging in Nederland.

Tiny Houses zijn kleinschalige maar volwaardige woningen op maximaal 50 vierkante meter bruikbare ruimte en met een minimale ecologische voetafdruk. Er zit een duidelijke filosofie achter: eenvoudig leven in een kleine ruimte – weg van individualisme en consumentisme, met zin voor gemeenschap en minimalisme.

De Spruit

Spruit is de naam van het kleine droomhuis van Marjolein Jonker, dat zij in 2022 liet bouwen op haar eigen stukje grond in de Nederlandse gemeente Olst-Wijhe. Op nauwelijks 24 vierkante meter, hoogslaper niet meegerekend, creëerde de Nederlandse een gezellige thuis voor zichzelf.

Het concept, ontworpen door Woonpioniers en gebouwd door Blindwerkt, streeft consequent het idee van duurzaam wonen na: het bestaat uit biologische materialen zoals hout, hennep en jute, is milieuvriendelijk en in Marjolein Jonkers geval volledig energiezelfvoorzienend.

Marjolein Jonker (© Chiela van Meerwijk)
Transport van het Tiny House (© Chiela van Meerwijk)

Onafhankelijk van het elektriciteitsnet

Een kleine ecologische voetafdruk staat centraal bij de Tiny House-volgelingen. In Marjolein Jonkers Spruit is een van de blikvangers de gevel die gemaakt is van een snelgroeiende speciale houtsoort. Dankzij een platoniseringsproces zonder chemische toevoegingen haalt het zogenaamde “platowood“ een levensduur van 50 jaar. Bovendien worden hiervoor van nature minder duurzame en jonge bomen gebruikt, die meer CO2 opslaan dan volwassen bomen. Dit beschermt de voorraad tropisch hout.

Het huis haalt alle benodigde energie uitsluitend uit zijn zonnepanelen. Hoewel het een aansluiting heeft op de waterleiding, wordt het grootste deel van de waterbehoefte voor toilet, wasmachine en de tuin voorzien met regenwater via een innovatief opvangsysteem.

Hamam op vier vierkante meter

Illustration Tiny House (© Woonpioniers)

Net als de rest, doet de badkamer het slechts met enkele vierkante meter, vier om precies te zijn. Voor het interieur koos de eigenares hoogwaardige producten en materialen die lang zullen meegaan: “Omdat ik minder ruimte en middelen nodig heb, kan ik voor een hoge product- en materiaalkwaliteit en een luxueus design kiezen. Geberit past perfect in deze filosofie.“

De keuze viel op een keramische hang-wc zonder spoelrand, een duwplaat en een compacte wastafel van Geberit. “Met Geberit ben ik zeker dat mijn sanitaire toestellen jarenlang meegaan en veel comfort bieden“, licht de kersverse eigenares haar keuze toe. Met het badkamerinterieur, inclusief ligbad met regendouche, heeft Marjolein Jonker haar persoonlijke droom van een “Tiny Hamam“ in vervulling laten gaan.

Overzicht

Geberit Know-how

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.