Designtempel met sterrenkeukenRestaurant Born, Singapore (SG)

Het gastronomische restaurant Born in het historische treinstation Jinrikisha is een pronkstuk van design. Maar dit is niet de enige reden waarom de Singaporese media praten over dé restaurantopening van 2022. Born is tegelijkertijd een lust voor het oog en de mond.

“Adembenemend! De beste hap in Azië!” En dit in “één van de weinige historische hoekjes” in Singapore. Interieurontwerper Alan Barr, oprichter van Greymatters, klinkt enthousiast. Hij vertelt over het restaurant Born, waar hij samen met zijn team voor het interieurontwerp verzorgde.

De gourmettempel is gevestigd in het voormalige treinstation Jinrikisha, een gebouw dat meer dan 100 jaar oud is. De eigenaar is niemand minder dan de filmster Jackie Chan. Hij bezit verschillende eigendommen in Zuidoost-Azië, waaronder het restaurant Born.

Kwaliteit eerst

Restaurant Born is gevestigd in het station Jinrikisha, een van de weinige historische gebouwen in Singapore. Het is eigendom van acteur Jackie Chan (© Owen Raggett)

Locale sterrenkok Zor Tan runt het restaurant. Eigenlijk wilde hij iets kleiners, intiems openen. Maar tegen een restaurant op zo'n locatie kon hij onmogelijk nee zeggen. Zor Tan nam dus het pand over en opende het restaurant Born.

“Kwaliteit telde hier, niet kwantiteit,“ zegt Alan Barr.

Door de plattegrond van het gebouw was de planning en renovatie complex. Er zijn nauwelijks rechte hoeken. “In principe is de plattegrond driehoekig,“ zegt Alan Barr. “Daarin moesten we een zinvolle indeling ontwerpen.“

Een wolk van papier

De eisen voor de plattegrond van het gebouw waren hoog. Er moest ruimte zijn voor een bar, een privélounge, een open lounge, een grote eetruimte, zitplaatsen aan de toog en een showkeuken, plus natuurlijk ook de keuken, een kantoor en de sanitaire voorzieningen. De inrichting: nobel, artistiek, speels. Eén van de vele details is een sculptuur die als een wolk boven de grote eetruimte zweeft, ontworpen door een Nederlandse papierkunstenaar.

De hoge designstandaarden worden doorgetrokken in de toiletruimtes, waar Geberit-producten zowel voor als achter de muren domineren. Installatie-elementen Sigma Duofix maken de weg vrij voor AquaClean Sela douchewc's in de toiletten. Er zijn ook Geberit urinoirs geïnstalleerd in de herentoiletten. Bovendien zijn er Sigma10 bedieningsplaten met infraroodactivering in een hoogwaardige roestvrijstalen coating.

Een wolk van papier zweeft boven de grote eetruimte van Singapores nieuwe sterrenrestaurant Born (© Owen Raggett)
Het restaurant Born is gevestigd in het station Jinrikisha, een van de weinige historische gebouwen in Singapore (© Owen Raggett)
De toiletten zijn o.a. uitgerust met AquaClean Sela-douchewc's en urinoirs van Geberit (© Owen Raggett)

Feiten

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Geberit-producten en -oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de interessantste projecten.

‘eView’, de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projecten biedt ‘eView’ interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.