Dit is waar de muziek speeltHouse of Music Hongarije, Boedapest (HU)

Het “House of Music Hongarije“ in het historische park van de Hongaarse hoofdstad Boedapest schept met gemak harmonie tussen natuur en kunst. De architectuur is een uitnodiging aan alle stadsbewoners om binnen te komen en te luisteren.

Een gigantische paddenstoel lijkt uit de grond te schieten in het stadspark van Boedapest. Het groeit tussen en rond de bomen. Het is het in architectuur gegoten antwoord van de Japanse architect Sou Fujimoto op de vraag: wat betekent het om een nieuw gebouw te bouwen in een historisch park?

Het park binnen beleven

Wie het 9.000 m² grote cultuurhuis met concertzalen, een museum, een bibliotheek en talrijke workshopruimtes betreedt, staat met één voet in het 200 jaar oude park van Boedapest, althans bij de ingang. Sou Fujimoto liet zich bij het ontwerp van de dakstructuur inspireren door de vorm van geluidsgolven. Tegelijkertijd wordt het speels golvende bladerdak geperforeerd door ongeveer 100 kraterachtige uitsparingen van verschillende vormen en grootten waarin parkbomen groeien. De dakconstructie zorgt ervoor dat het gebouw harmonieus opgaat in zijn omgeving.

De grens tussen binnen en buiten vervaagt in dit gebouw echter niet alleen verticaal maar ook horizontaal. De gevel bestaat uit 94 thermisch geïsoleerde glaspanelen die tot 12 meter hoog zijn. Concertbezoekers zijn dus altijd omgeven door de natuur, zelfs in de transparante entreehal.

Open voor iedereen

Zoals het park blijft groeien in het gebouw, zo blijft de kunst van deze culturele instelling doorwerken in het park. Dit wordt gewaarborgd door de openluchtpodia, die door het dak worden beschermd maar aan alle kanten open zijn. Kortom, bij sommige concerten zit je gewoon in het park.

De openheid naar de natuur, naar het publiek, is het programma van dit culturele gebouw. Met zijn architectuur laat het “House of Music Hongarije“ zien dat kunst en cultuur deel uitmaken van de stad en haar dagelijks leven, open en toegankelijk voor iedereen.

Uitstekend design en duurzaamheid

Geen wonder dat het “House of Music Hongarije“ de aandacht heeft getrokken van de internationale architectuur- en cultuurgemeenschap. In 2019 werd het uitgeroepen tot het beste openbare architectuurproject in Europa bij de prestigieuze wedstrijd International Property Awards in Londen, en in 2020 won het de categorie Best Use Of Music In Property Development bij de Amerikaanse Music Cities Awards.

Ook het duurzame concept van dit gebouw trok de aandacht. Het omvat niet alleen energie-efficiënte verwarmings- en koeltechnologie, maar ook een maximaal gebruik van de natuurlijke hulpbronnen daglicht en regenwater. Geberit heeft met de spoel- en afvoersystemen bijgedragen aan efficiënte afvoersystemen. Daarnaast ondersteunde Geberit het elegante interieurontwerp met de Geberit Selnova Comfort en Geberit Smyle.

Overzicht

Geberit knowhow

Geberit knowhow

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.