Het rijk van MozartOpernhaus, Chemnitz (DE)

De opera van Chemnitz, die in 1909 door Richard Möbius werd gebouwd en sindsdien meermaals grondig werd gerenoveerd, wordt beschouwd als een van de modernste operahuizen van Europa. Ter voorbereiding op 2025, het jaar waarin Chemnitz Duitse culturele hoofdstad is, heeft het eerbiedwaardige oude theater volledig nieuwe sanitaire ruimtes gekregen, waaronder Geberit-producten.

Met de Opera, het König-Albert-Museum en de Petrikirche is de Theaterplatz een van de aantrekkelijkste gebouwen in de Duitse stad Chemnitz. De Opera, een ontmoetingsplaats voor cultuurliefhebbers, kan terugblikken op een bewogen geschiedenis.

Gebouw met een lange geschiedenis

Tussen het industrialisatietijdperk in de 19e eeuw en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog beleefde Chemnitz een ware “bouwhausse“, waarbij meer dan 100 openbare gebouwen het daglicht zagen. Het was ook in deze periode dat de Opera werd gebouwd. Met zijn “Jugendstil“-ontwerp werd het in 1909 gebouwd door de plaatselijke architect Richard Möbius. Nadat het in de Tweede Wereldoorlog ernstig was beschadigd, werd het tussen 1947 en 1951 herbouwd en in de jaren 1990 grondig gerenoveerd.

Nieuwe sanitaire ruimtes

30 jaar later maakten de eigenaars van de door de pandemie veroorzaakte sluiting gebruik om de sanitaire ruimtes volledig te renoveren. In totaal werden 15 sanitaire ruimtes uitgerust met installatiesystemen en keramiek van Geberit. Er werden onder andere Geberit Rimfree wc’s uit de badkamerserie Acanto geïnstalleerd. Ze zijn voorzien van geïntegreerde geurextractie en snelsluitende scharnieren, zodat de wc-zittingen moeiteloos kunnen worden verwijderd om te worden gereinigd. Omdat er veel belang werd gehecht aan producten met touch-free bediening, werden er touch-free Geberit-wastafelkranen, urinoirs en bedieningsplaten geïnstalleerd.

Hoge bezoekersaantallen

Een instelling als de Opera van Chemnitz is afhankelijk van betrouwbare sanitaire installaties met bewezen duurzaamheid. Het op de monumentenlijst geplaatste erfgoedgebouw, dat plaats biedt aan maximaal 720 personen, ontvangt immers elk jaar meer dan 70.000 gasten. Het programma van de Opera omvat een breed scala aan voorstellingen die alle leeftijden en alle publieken aanspreken, van klassieke tot moderne opera's en van balletten tot musicals. Chemnitz is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van 2025. In dat jaar verwachten de culturele instellingen gasten uit heel Europa te ontvangen.

OVERZICHT

Geberit knowhow

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.