In steen gebeiteld The Valley, Amsterdam (NL)

«The Valley» biedt hoogwaardige levensruimte midden in Amsterdam. Hiervoor kregen de openbare verdiepingen van het gebouw het duurzaamheidscertificaat BREEAM Excellent. Ook de sanitaire competentie van Geberit heeft hieraan bijgedragen.

In 2016 klaagde de Nederlandse architectuurcriticus Mark Minkjan over de eerste visualisaties van het project. Volgens hem zou het gebouw in werkelijkheid nauwelijks lijken op de illustraties. Maar «The Valley», zoals het gebouwencomplex in het hoogbouw- en financieel district Zuidas in Amsterdam heet, staat er al sinds 2021, en lijkt het opvallend veel op de visualisaties.

Een vallei in het land van dalen

Glad aan de buitenkant, een gespleten rotskloof aan de binnenkant: «The Valley» in Amsterdam (NL) (© Marcel Steinbach)

De aanvankelijke scepsis is niet verrassend. «The Valley» daagt het gebruikelijke begrip van architectuur uit. Het doet denken aan een steengroeve waaruit bouwmateriaal wordt gewonnen. Aan de buitenkant zijn de muren van het gebouwencomplex glad, bedekt met een spiegelhuid. Binnen opent zich een gespleten rotskloof.

198 appartementen tussen 55 en 400 vierkante meter zijn ondergebracht in deze stedelijke berg met zijn drie torens, die tot 102 meter hoog zijn. De sokkel is gereserveerd voor openbaar gebruik. Op vijf verdiepingen zijn kantoren, winkels, restaurants, een zwembad, een fitnessruimte, tentoonstellingsruimten en een natuurhistorisch museum ondergebracht.

Buiten en binnen groen

Nu nog kaal, maar binnenkort zal de gevel groen zijn: 155 plantensoorten groeien hier (© Marcel Steinbach)

De natuur is een integraal onderdeel van dit architectuurwerk. Piet Oudolf, de grootmeester van de Nederlandse landschapsarchitectuur, kreeg de opdracht voor de beplanting. Beplanting? De term schiet tekort in het licht van het verticale tuinlandschap dat Piet Oudolf in «The Valley» heeft gerealiseerd. Op de tien verdiepingen groeien 155 plantensoorten. Terwijl op de onderste verdiepingen bloeiende struiken en bomen groeien, groeien op de bovenste terrassen voornamelijk mediterrane kruiden.

Maar dit is niet de enige reden waarom «The Valley» wordt beschouwd als een «groen» gebouw. «The Valley» is een zogenaamd «plus-energiehuis» en wekt meer energie op dan het van buitenaf betrekt. Fotovoltaïsche systemen op de daken, stadsverwarming en driedubbele beglazing, vloerverwarming en -koeling dragen allemaal bij tot deze energie-efficiëntie.

Vertrouwen in Geberit

Jeroen Kemmink

Geberit draagt ook bij aan de “BREEAM-NL Excellent“ rating van de certificeringsnormen BREEAM, die werd toegekend aan de lagere, openbare verdiepingen. Want efficiënte watervoorziening en afvoer van afvalwater zijn ook belangrijke criteria voor de certificering van duurzame gebouwen. «Het zorgvuldig omgaan met water was vanaf het begin een belangrijk punt», herinnert Jeroen Kemmink, de verantwoordelijke projectmanager bij Geberit zich.

Om de minimale spoelhoeveelheid met optimale spoeling van de wc’s te kunnen garanderen, werden de leidingsystemen geoptimaliseerd en de watertrajecten verkort. Hiervoor kozen de projecteigenaars voor het efficiënte afvoersysteem SuperTube – enkel in de eerste loop van het bouwproces.

«De nauwe begeleiding was voor ons een voorwaarde om deze oplossing samen te kunnen implementeren», zegt Jeroen Kemmink. «Het zou niet mogelijk zijn geweest zonder vele jaren van samenwerking en wederzijds vertrouwen.»

«The Valley» daagt het gebruikelijke begrip van architectuur uit (© Marcel Steinbach)
De onderste vijf verdiepingen herbergen winkels, kantoren, restaurants en een natuurhistorisch museum (© Marcel Steinbach)

Feiten

Abonneren op de nieuwsbrief Voor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.