Spelen met het licht van de ProvenceLUMA cultureel centrum, Arles (FR)

Arles, de hoofdstad van de Camargue in het zuiden van Frankrijk, heeft een nieuwe attractie: boven de stad met zijn Romeinse amfitheater schittert een toren van Frank Gehry in het licht van de zon. Het is het herkenningspunt van het 11 hectare grote LUMA-cultureel centrum.

In 2010 kocht de LUMA Foundation, opgericht door de Zwitserse kunstmecenas Maja Hoffmann, een industrieel braakliggend terrein nabij het centrum van Arles. Elf jaar later wordt op deze plaats het cultureel centrum LUMA Arles geopend. Het bestaat uit een ruim park met ateliers en artiestenverblijven, een zaal voor grote evenementen, een opleidingscentrum, laboratoria en cafés, en biedt zo een coherente infrastructuur voor culturele evenementen en tentoonstellingen van allerlei aard. In het noordoostelijke deel van het park, van verre zichtbaar, staat het torengebouw van de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry.

Onmiskenbare handtekening van de architect

Zoals bij veel door Gehry ontworpen gebouwen is het bijna onmogelijk om de draagstructuur en interne indeling van dit gebouw op het eerste gezicht te vatten. Een 56 meter hoge toren rijst op uit een trommelvormige glazen structuur van drie verdiepingen, die naar boven toe grillig toeloopt. Deze toren bestaat uit 10 verdiepingen en bevat verschillende tentoonstellings- en evenementenruimtes, een cafetaria en de kantoren en archieven van de LUMA-administratie.

Een foto voor elk moment van de dag

De gevel van de toren bestaat uit 53 loges met spiegelramen en bijna 11.000 speciaal gecoate aluminium platen. Van een afstand zien ze eruit als een lichtgevend geschubd pantser. Afhankelijk van het tijdstip van de dag weerspiegelen ze het licht in heel verschillende stemmingen. Frank Gehry ensceneert zo een werkelijk uniek schouwspel met het beroemde licht van de Provence.

Fascinerend interieur

Ook binnen in de met licht overgoten toren kan het oog smullen van een rijkdom aan zorgvuldig geselecteerde materialen en spannende perspectieven. Een imposante, meervoudige wenteltrap verbindt de verdiepingen van de glazen trommel, en wie durft kan op weg naar beneden gebruik maken van een glijbaan. Ook bij de gebouwtechniek stond hoge esthetiek voorop. De ongeveer 80 wc’s in het cultureel centrum worden gespoeld met Geberit inbouwspoelreservoirs. Zowel de aantrekkelijke Sigma50 stalen platen van geborsteld chroom en de touch-free Sigma80 werden gebruikt voor de spoelactivering.

OVERZICHT

Geberit knowhow

Geberit knowhow

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.