De groene wolkenkrabber van HongarijeMol Campus, Boedapest (HU)

Er is een vuurtorenproject in Boedapest. MOL Campus is niet alleen het hoogste gebouw van Hongarije, maar ook een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Hiervoor heeft het gebouw het label BREEAM Excellent gekregen.

MOL Campus in Boedapest is een sensationele nieuwbouw. Met een hoogte van 143 meter is het glazen flatgebouw van 28 verdiepingen in de jonge woon- en zakenwijk BudaPart het hoogste kantoorgebouw van Hongarije.

Het nieuwe hoofdkantoor van de Hongaarse olie- en aardgasmaatschappij MOL Group is vanwege zijn omvang niet alleen met enthousiasme ontvangen. Het “Kantoor van de Toekomst” won echter erkenning met zijn duurzaamheidsstrategie. De projecteigenaars streefden naar de wereldwijd bekende duurzaamheidscertificaten BREEAM Excellent en LEED Platinum. Ze hebben nu het eerste bereikt.

Verwarmen met hernieuwbare energie

Van veraf te zien: MOL Campus, met zijn 143 meter hoge toren en aangrenzend podium, is nu het hoogste gebouw in Hongarije (© MOL Group)

Een belangrijk criterium voor de prijs was het verwarmings- en koelsysteem, dat volledig op hernieuwbare energie werkt. Er werden meer dan 300 geothermische sondes geïnstalleerd op een diepte tot 120 meter, die een derde van de verwarmings- en koelingsbehoefte dekken. Op piekmomenten kan het verwarmingssysteem extra worden aangevuld met stadsverwarming. 900 vierkante meter zonnecollectoren op het dak en een geïntegreerd gebouwbeheersysteem dragen ook bij aan de efficiënte energiebalans.

Water is ook een kostbaar goed in dit gebouw. Grijs water en regenwater worden gezuiverd, opgeslagen en hergebruikt voor de wc-spoeling en het besproeien van de groenvoorzieningen. Het hele gebouw is uitgerust met het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem en de bijbehorende noodoverloopset.

Ook voor de sanitaire installaties werd op Geberit-producten vertrouwd om aan de hoge kwaliteitseisen te voldoen. Er werden onder andere meer dan 400 Acanto-wc’s, enkele duizenden meters leidingsystemen en talrijke installatie-elementen en spoelreservoirs met een waterbesparend spoeling met 2 hoeveelheden verbouwd.

Groene omgeving

2500 werkplekken zijn ingericht in het nieuwe hoofdkantoor van de MOL Groep (© MOL Group)

Het Britse architectenbureau Foster + Partners ontwierp de «groene wolkenkrabber» samen met de Hongaarse Finta Studio. «De planning en de bouw namen meer dan vijf jaar in beslag», zegt Tibor Gáspár, ingenieur gebouwtechniek bij Körös Consult GmbH. Eind 2022 was het vuurtorenproject klaar.

Op ongeveer 86.000 vierkante meter, een oppervlakte ter grootte van twaalf voetbalvelden, werden 2500 werkplekken, verschillende restaurants, conferentiezalen en een fitnessstudio gecreëerd. Weelderige tuinen verbinden de kantoorruimtes en brengen de natuur en de werkwereld dichter bij elkaar. De kroon op het werk is de openbaar toegankelijke daktuin met een uitzicht dat – net als het gebouw – sensationeel is.

Feiten

Abonneren op de nieuwsbriefVoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.