Een huis op het ijsIcefjord Centre, Ilulissat (DK)

De belangrijkste boodschap van het Icefjord Centre is het verdwijnen van het spectaculaire poollandschap in het westen van Groenland. De speciale vorm van het gebouw stelde het plaatselijke sanitairbedrijf voor uitdagingen.

Bijna geen enkel menselijk product kan op tegen de schoonheid van deze wildernis, zelfs architectuur niet. Het is geen toeval dat de Ilulissat Icefjord aan de westkust van Groenland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat: Elke dag breekt 70 miljoen ton ijs van de naburige Sermeq Kujalleq-gletsjer en stroomt in de 6 km brede en 55 km lange fjord. Zo drijven kleine en grote ijsbergen Disko Bay binnen. Ze geven de indruk van een bijna onuitputtelijke natuurkracht.

De indruk is misleidend. Hier, ten noorden van de poolcirkel, is de natuur bijzonder kwetsbaar. De omvang van de ijsmassa's in de fjord is de afgelopen tien jaar gehalveerd.

Een vleugel die door de wind wordt voortgeblazen

Het Icefjord Centre is het enige gebouw midden in het ijzige landschap (© Adam Mørk)

De kwetsbaarheid van deze wildernis wordt weerspiegeld in het Icefjord Centre van architect Dorte Mandrup in Ilulissat. Het bezoekerscentrum is gebouwd op een hoog plateau aan de rand van de op twee na grootste stad van Groenland en kijkt niet alleen uit over de spectaculaire baai met drijvende ijsbergen. Met zijn vorm van een vleugel gaat hij op in dit door wind en sneeuw geteisterde landschap.

De dragende structuur van zichtbare stalen frames, houten elementen en ramen van de vloer tot het plafond spelen een sleutelrol in het harmoniseren van het solitaire gebouw met zijn omgeving. Het langgerekte silhouet van het gebouw, gedraaid in het midden, zorgt er ook voor dat bezoekers steeds nieuwe delen van het gebied kunnen zien door de driehoekige en vierkante ramen.

Vooral de gebogen vorm van het gebouw vormde een uitdaging voor het loodgietersbedrijf. “Zowel de schachten als alle leidingen moesten geplaatst worden in de gebogen wanden,” zegt Jesper Bredahl, mede-eigenaar van het loodgieters- en elektriciteitsbedrijf VVS og El Firmaet A/S in Ilulissat. De keuze voor Geberit producten was gemakkelijk voor hem en zijn zakenpartner Jesper Hjord Hansen: “Geberit systemen zijn veilig en betrouwbaar, nog lang nadat de plaatsing is voltooid.”

Het ijs in al zijn diversiteit

Het dak van het Icefjord Centre is ook een terras (© Adam Mørk)

De belangrijkste boodschap van het Icefjord Centre is het kernelement van het Groenlandse landschap, het ijs dat bedreigd wordt door de klimaatverandering.

Een tentoonstelling, aangevuld met een ijslaboratorium en een bioscoop, maakt gebruik van fysieke objecten en digitale media om het verhaal te vertellen van ijs, zijn fysieke vorming en verandering, zijn seismografisch meetbare bewegingen en zijn rol in de klimaatgeschiedenis.

Het is precies deze combinatie van wetenschap, architectuur en natuur die ons begrip van het ijs en zijn betekenis tot ver buiten Groenland uitbreidt.

"Kwaliteit en betrouwbaarheid"Jesper Hjort Hansen en Jesper Bredahl, loodgieters- en elektriciteitsbedrijf in Groenland

Jesper Bredahl, mede-eigenaar van het loodgieters- en elektriciteitsbedrijf VVS og El Firmaet A/S in Ilulissat (© Adam Mørk)
Jesper Hjort Hansen, mede-eigenaar van het loodgieters- en elektriciteitsbedrijf VVS og El Firmaet A/S in Ilulissat (© Adam Mørk)

Wat onderscheidt jullie werk van loodgietersbedrijven op het vasteland in Denemarken?

In de wintermaanden, die ongeveer één tot vier maanden duren, hebben we temperaturen tussen -15 en -20 graden. Hiervoor zijn wintervoorzorgsmaatregelen nodig, zoals verwarmde tenten.

Voeren jullie ook installatiewerkzaamheden uit tijdens de wintermaanden?

We moeten al het buitenwerk voor 1 oktober af hebben. In de winter werken we binnen in het gebouw.

Hebben jullie ook speciale oplossingen of producten nodig?

We gebruiken in feite voorgeïsoleerde water- en afvoerbuizen met draadverwarming.

Dit is niet de eerste keer dat jullie voor Geberit producten kiezen. Wat overtuigt jullie?

Uiteraard de kwaliteit en betrouwbaarheid van Geberit producten.

Over Jesper Hjort Hansen en Jesper Bredahl
Jesper Hjort Hansen en Jesper Bredahl zijn mede-eigenaar van het loodgieters- en elektriciteitsbedrijf VVS og El Firmaet A/S in Ilulissat. Het bedrijf bestaat al meer dan 20 jaar en heeft momenteel ongeveer 100 mensen in dienst.
VVS og El Firmaet A/S, opgericht als traditioneel loodgietersbedrijf, heeft zich verder ontwikkeld en biedt tegenwoordig diensten aan op het gebied van loodgieterswerk, elektriciteit, verwarming, isolatie, metaalbewerking en autoreparaties.

Feiten

Geberit knowhow

Geberit producten gebruikt in het project
  • Afvoersysteem PE
  • Sigma-spoelreservoir
  • Duofix-installatiesysteem
  • Sigma 70-bedieningsplaat

Abonneren op eViewDe Geberit nieuwsbrief voor architecten

Fotocollage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

Periodiek behandelt “eView“, de Geberit nieuwsbrief, een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt “eView“ interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en meer achtergrondinformatie.