Multifunctionele schoonheidLa Royale Belge, Brussel

Het Royale Belge-gebouw in het zuidoosten van Brussel werd in 1970 voltooid als hoofdzetel van de verzekeringsmaatschappij Royale Belge. Het is een visueel aantrekkelijk en luxueus voorbeeld van bedrijfsarchitectuur uit de jaren zestig. Het gebouw is vormgegeven als een kruisvormige toren en bevatte conferentie- en opleidingsfaciliteiten, alsook kantoren voor de 1000 personeelsleden van het hoofdkantoor. Het werd ontworpen door de befaamde Belgische architect René Stapels, en zowel het gebouw als het landschap zijn een beschermd nationaal monument.

Een nieuwe synergie

Het bestaande gebouw ondergaat momenteel een grondige renovatie. De nieuwe eigenaars van het gebouw, het consortium Sovereign 25 willen het gebouw graag onderwerpen aan een reorganisatie. Het project zou een mix van gebruiksmogelijkheden bevatten, waaronder conferentie-, kantoor-, co-working-, hotel-, fitnesscentrum en restaurant. De bedoeling is dat er een synergie ontstaat tussen alle verschillende ruimten in het gebouw, waardoor het 24 uur per dag open is voor huurders en bezoekers.

Belangrijk bij dit project gaat is dat er zo min mogelijk aan het beschermde gebouw veranderd wordt om de nieuwe bestemming mogelijk te maken. Ook waar mogelijk materialen hergebruikt en gerecycleerd kunnen worden.

De plaatsbesparende oplossing

Voor de afvoer van het hemelwater werd geopteerd om met het Geberit Pluvia onderdruksysteem te werken. Al de voordelen van dit afvoersysteem konden dan ook uitgespeeld worden en bleken zelfs nodig te zijn om tot een oplossing te komen. Enerzijds zorgen de kleinere diameters voor een aanzienlijke plaatsbesparing, ook in de schachten. En omdat anderzijds de leidingen zonder helling mogen geplaatst worden, kunnen de grote af te leggen afstanden overbrugd worden in de hiervoor voorziene zone tegen het plafond, ook weer met beperkte diameters. Het Geberit Pluvia systeem kan ook perfect worden ingezet bij groene daken.

Het project wordt uitgevoerd door Bovenbouw Architectuur in samenwerking met het Brusselse architectenbureau DDS+. Het is ook een gezamenlijk project met Caruso St John Architects.

Overzicht

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.