Microwonen is hipCubus130, Frankfurt am Main (DE)

In Cubus130 in Frankfurt vullen design en functie elkaar voorbeeldig aan, precies omdat er weinig ruimte beschikbaar is. Met zijn zichtbare en onzichtbare oplossingen draagt Geberit bij aan een woongebouw dat vooruitloopt op de stedelijke woontrends.

Minibalkons, minibadkamers, kleine keukens: vooral in grote steden, waar de ruimte schaars is en eenpersoonsgezinnen de norm, is er meer dan ooit vraag naar nieuwe woonvormen. Het is net aan deze vraag dat het appartementsgebouw Cubus130 in de wijk Niederrad in Frankfurt voldoet. Sinds maart 2021 biedt het voormalige studentencomplex, dat oorspronkelijk gebouwd werd in 1971, 137 micro-appartementen.

De meeste appartementen zijn ongeveer 18 m² groot, sommige zijn tussen 27 en 30 m². 24 flats voldoen aan alle toegankelijkheidseisen. Allemaal zijn ze modern, functioneel en niet duur. De opdracht die aan de Nassauische Heimstätte werd gegeven, een openbare huisvestingsmaatschappij die het gebouw kocht en verbouwde, was namelijk betaalbare woningen te creëren voor brede lagen van de bevolking.

Klein, fijn en praktisch: tijdelijke huisvesting aan de Goldsteinstrasse 130 in Frankfurt am Main (DE) (© Geberit)
Geberit Renova Plan hang-wc (© Geberit)

Ook voor maar een korte tijd

Het gebouw met de opvallende rode gevel en de kubusvormige minibalkons biedt ook een oplossing voor een andere trend – tijdelijk wonen. Als je dus op zoek bent naar een comfortabele verblijfplek terwijl je een semester aan de universiteit van Frankfurt am Main studeert, stage loopt of een tijdelijk project uitvoert, dan kun je bij Cubus130 een gemeubileerde woning vinden.

Cubus130 biedt echter veel meer dan kleine ruimten en tijdelijke verblijven. In zijn architectuur en zijn gebruiksconcept loopt het woongebouw vooruit op de tendens om bepaalde woonfuncties naar de semi-openbare ruimte te verschuiven. De moderne 'homo mobilis' heeft geen eigen auto nodig, en ook geen eigen wasmachine, zo luidt het motto in de Goldsteinstrasse 130. Auto's van een autodeelbedrijf staan in de ondergrondse garage geparkeerd. Andere diensten, zoals een schoonmaak- of wasservice, kunnen op elk moment worden geboekt.

Een speerpuntproject

Het industrieel geprefabriceerde Geberit GIS installatiesysteem voor het complete aan- en afvoersysteem verkortte de bouwtijd met drie maanden. Foto (© Geberit)

Cubus130 is ook een speerpuntproject voor Geberit. “Het oorspronkelijke plan was om alle flats als afzonderlijke installaties te bouwen“, zegt projectleider Lothar Lühr, ingenieur bij LIST BiB Bielefeld, die verantwoordelijk was voor de verwarmings-, ventilatie- en sanitaire installaties. Geberit stelde een efficiëntere oplossing voor met het GIS-systeem, industrieel geprefabriceerde voorwandinstallaties voor het complete aan- en afvoersysteem. “Dat heeft ons drie maanden bouwtijd bespaard“, zegt Lothar Lühr tevreden.

Geberit overtuigde ook met zijn oplossingen voor de inrichting van de badkamers, waarvan de kleinste slechts 3,69 m² groot is. De projectontwikkelaars konden deze uitdaging tot een goed einde brengen dankzij de ruimtebesparende keramiekserie Geberit Renova Plan. De wastafels uit deze serie zijn slechts 55 centimeter breed. Tegelijk zijn hun strakke, sobere vormen helemaal mee met de tijd.

Overzicht

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.