Een plek om te leren en te herinnerenDeens Vluchtelingenmuseum, Oksbøl (DK)

Het nieuwe Deense museum Flugt staat op het terrein van het voormalige vluchtelingenkamp in Oksbøl. Een plaats dat geschiedenis en het heden combineert.

De geschiedenis verhalen en bewaren – dat doet het Deense museum Flugt (‘vlucht’ in het Nederlands), zowel qua inhoud als qua architectuur. De plaats voor informatie en herdenking bevindt zich aan de westkust in Oksbøl. Tussen 1945 en 1949 lag hier een groot vluchtelingenkamp, waar tot 35.000 Duitse vluchtelingen werden ondergebracht.

Actueler dan ooit

Op Facebook zijn de recensies over het nieuwe vluchtelingenmuseum Flugt positief: "Uitstekend ontwerp en zeer relevante tentoonstelling" (© R_Hjortshoj)

De twee huizen met de karakteristieke rode bakstenen, de kleine ramen en de rode pannendaken herbergden destijds het ziekenhuis. Vandaag behoren ze tot de laatste overblijfselen van het kamp en maken ze deel uit van het museum, dat werd ontworpen door het architectenbureau BIG (Bjarke Ingels Group).

Naast de geschiedenis van Duitse vluchtelingen uit de Tweede Wereldoorlog gaat Flugt ook in op de vluchtelingenstromen die de afgelopen 100 jaar naar Denemarken zijn gekomen. “Het museum is gewijd aan een deel van onze geschiedenis en is tegelijkertijd actueler dan ooit door de vluchtelingenstroom uit Oekraïne als gevolg van de oorlog,“ zei de Deense architect Bjarke Ingels na de opening in juni 2022.

Vernieuwen om het oude te behouden

Het grootste vluchtelingenkamp van Denemarken werd in 1945 opgericht in Oksbøl (© Blåvandshuk Local History Archive)
Het heden en het verleden vormen een eenheid: links de moderne aanbouw, rechts de voormalige ziekenhuisvleugel van het vluchtelingenkamp in Oksbøl (© R_Hjortshoj)

Van begin af aan was het cruciaal om de ziekenhuisvleugels te renoveren zonder hun historische waarde te verliezen. Uiterlijk bleven ze onveranderd. Het interieur herbergt een bioscoop, tentoonstellings-, onderwijs- en conferentieruimtes en een café.

Een cirkelvormig gebouw van 500 vierkante meter verbindt de twee vleugels en creëert een contrast tussen oud en nieuw. “We hebben een architecturale ruimte gecreëerd die de geschiedenis en het heden combineert,“ zegt Bjarke Ingels.

Van buitenaf ziet de verbindingsgang van cortenstaal eruit als een gesloten muur. Van binnen sluit deze met zijn houten planken, gewelfde plafond en 80.000 gele bakstenen harmonieus aan bij de twee bakstenen gebouwen die haaks op elkaar staan.

Door de ramen kun je de binnenplaats en het bos zien, waar ooit de vluchtelingenonderkomens stonden. Naast de foyer, garderobe, museumwinkel en kassa zijn in het nieuwe gebouw ook de sanitaire voorzieningen ondergebracht. De reservoirs en het Mapress-toevoersysteem zijn van Geberit.

Feiten

Knowhow van Geberit

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbriefVoor architecten en fans van architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Geberit-producten en -oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de interessantste projecten.

‘eView’, de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projecten biedt ‘eView’ interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.