Revolutie op het gebied van spoelreservoirs in het hart van ParijsConcorde La Fayette, Parijs (FR)

Een luxehotel in Parijs herinnert aan de stedelijke ontwikkeling van de jaren 1970 en documenteert het begin van de Geberit spoeltechniek: het was uitgerust met meer dan 1000 Geberit spoelreservoirs.

In het hart van Parijs, op een paar kilometer van de Arc de Triomphe en de beroemde Champs-Elysées, staat een wolkenkrabber die niet alleen de geschiedenis van Geberit illustreert, maar ook de structurele veranderingen van de jaren 1970.

Beton, een symbool van kracht

Na de Tweede Wereldoorlog, met de ontwikkeling van het toerisme en een toename van congressen, kreeg een groep architecten de opdracht om een luxehotel te bouwen op het voormalige braakliggende terrein. Het resultaat was Hotel Concorde La Fayette, een 190 meter hoog betonnen gebouw met meer dan 38 verdiepingen, dat in 1974 werd geopend.

De betonnen gevel brak met traditionele bouwstijlen. In het naoorlogse Europa werd beton gezien als een middel tot moderniteit in de architectuur en symboliseerde vooruitgang, kracht en functionaliteit. De betekenis van het hotel als modern architecturaal werk gaat echter verder dan esthetiek alleen. Er werden ook nieuwe normen gesteld op het gebied van sanitaire technologie. Het Concorde La Fayette was een van de eerste hotels in zijn tijd die werd uitgerust met het indrukwekkende aantal van meer dan 1000 spoelreservoirs van Geberit.

Vertrouwen in sanitairtechniek van Geberit

De buitenkant van het betonnen hotelcomplex is tot op de dag van vandaag nauwelijks veranderd (© Daniel Osso)

Geberit was toen al internationaal bekend voor hoogwaardige sanitaire oplossingen. In het begin van de jaren 1950 werden baanbrekende producten op de markt gebracht met het eerste kunststof spoelreservoir van PVC en in de jaren 1960 met het PVC-inbouwspoelreservoir.

Het hotel heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan. In 2013 werd het verkocht, gerenoveerd en heropend onder een nieuwe naam. Zelfs na de renovatie bleven de Geberit spoelreservoirs behouden. Daarnaast werden 600 Geberit Duofix-installatiesystemen voor douches en de Sigma30 bedieningsplaten in glanzend chroom geïntegreerd. Er is één ding constant gebleven in de halve eeuw sinds de constructie van het gebouw: het vertrouwen in de kwaliteit van Geberit producten.

Abonneren op eViewDe Geberit nieuwsbrief voor architecten

Fotocollage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

Periodiek behandelt “eView“, de Geberit nieuwsbrief, een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt “eView“ interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en meer achtergrondinformatie.