Een kunstig geënsceneerd cultuurgebouwChangzhou Culture Plaza, Changzhou (CN)

Het Changzhou Culture Plaza verrijkt het culturele leven in de Chinese megastad Changzhou. Maar ook de architectonische realisatie van dit buitengewone gebouw is een prestatie.

Changzhou ligt aan de oostkust van China, 180 kilometer en slechts een paar uur rijden van Shanghai. De stad heeft 5,2 miljoen inwoners en is een van de belangrijkste industriële metropolen in de Yangtze Delta regio.

In Changzhou groeit het stadscentrum en daarmee ook het culturele aanbod. In 2020 werd het Changzhou Culture Plaza gebouwd op een oppervlakte van 17 hectare, wat overeenkomt met meer dan 23 voetbalvelden. Samen met het naburige stadhuis en het Changzhou Grand Theatre in het noorden vormt het culturele centrum het nieuwe centrum van de metropool.

Zes wordt één

Het cultuurgebouw is het resultaat van een internationale wedstrijd die in 2012 werd uitgeschreven en waarbij het ontwerp van de Duitse architecten Gerkan, Marg en Partners (kortweg gmp) als winnaar uit de bus kwam. Er werden zes identieke, vrijstaande structuren gecreëerd, elk 70 x 70 meter lang en aan twee zijden uitgehold. Als paddenstoelen rijzen ze 50 meter de lucht in.

De architecten hebben de bouwmodules zo gebouwd dat ze samen één geheel vormen. Maar vanuit elk perspectief zien hun ronde gevels er anders uit. Een rivier kronkelt in een kunstmatig kanaal door het park en tussen de gebouwdelen. Een trap zorgt voor een verbinding met de winkels en het nabijgelegen metrostation in de kelder.

In het midden van de bouwmodules is een overdekte stedelijke ruimte voor openbare evenementen gecreëerd. Maar het culturele leven speelt zich ook binnen af. Alle zes gebouwmodules hebben een eigen ingang. Er is een bibliotheek, een hotel, musea en kunstgalerijen, evenals kantoren en commerciële ruimte.

Een lichtspel op de gevels

Bijzonder aan dit project is ook de gevel. Het rechthoekige gebouw bestaat uit een natuurstenen gevel, en horizontaal zijn aluminium lamellen aangebracht. Samen vormen ze een zonnescherm. Een glazen gevel siert de gebogen zijden van het gebouw. Stenen en glazen oppervlakken vormen een ritmisch, kleurrijk contrast bij daglicht.

Afvoersysteem van Geberit

De gebouwen bestaan uit staalconstructies. De bovenste verdiepingen worden ook gebruikt voor tentoonstellingen. Het Geberit Pluvia afvoersysteem is geïnstalleerd op het dak, dat in totaal 28 000 vierkante meter beslaat op een hoogte van 50 meter.

Overzicht

Geberit knowhow

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.