Groene luchthavenNieuwe hoogten bereikt

The Circle is een uitstekend voorbeeld van hoge-dichtheidsbouw, waarbij 30.000 m² vloeroppervlak wordt omgevormd tot 180.000 m² bruikbare ruimte. Ook het gebouwencomplex op de grootste luchthaven van Zwitserland in Zürich-Kloten stelt nieuwe normen op het gebied van duurzaamheid. Ook Geberit levert hier een bijdrage met een reeks aan producten.

Wie in The Circle aankomt – bijvoorbeeld voordat hij op vakantie vertrekt – zal denken dat hij in een stadscentrum is en niet op een luchthaven. The Circle is een moderne ontwikkeling waarin winkels, bars en restaurants, kantoren van internationale bedrijven en een congrescentrum voor 2.500 gasten zijn gevestigd. Twee Hyatt-hotels en een polikliniek van het Universitair Ziekenhuis Zürich ronden het aanbod af in dit bruisende centrum, waar de oorspronkelijk beschikbare 30.000 m² vloeroppervlakte nu is verveelvoudigd. Dit concept staat bekend als bouwen met hoge dichtheid, waarbij elke kubieke meter waardevol is en op zeer uiteenlopende manieren kan worden gebruikt.

Grijswater nuttig gebruiken

Naast zijn moderne, flexibele gebruiksconcept en eigentijdse look beantwoordt The Circle ook aan een andere essentiële vereiste in de hedendaagse maatschappij – namelijk duurzaamheid. The Circle is sinds november 2020 open voor het publiek en zet nieuwe maatstaven vanuit ecologisch perspectief. Als gevolg daarvan kreeg de nieuwbouw van de U.S. Green Building Council de hoogste LEED Platinum-rating. De moderne ontwikkeling werd ook het grootste bouwproject dat tot nu toe is gecertificeerd volgens de Zwitserse Minergie-richtlijnen.

Naast andere aspecten draagt de omgang met water bij tot de positieve levenscyclusanalyse van het gebouwencomplex. Dankzij waterbesparende kranen en het gebruik van regenwater als grijswater, heeft The Circle slechts ongeveer de helft van de hoeveelheid drinkwater nodig die in normale gebouwen wordt gebruikt. Ongeveer 85 procent van de wc’s in het gebouw wordt gespoeld met grijswater. Geberit draagt bij aan dit concept met de Pluvia hemelwaterafvoer en het Silent-db20 geluidsisolerende leidingsysteem.

Groen in hart en nieren

Het groene hart van The Circle is echter vooral te vinden in het energienetwerk voor de levering van warmte en koeling. Van de 1.150 palen in de fundering zijn er 850 ontworpen als energiepalen. In de zomer wordt overtollige warmte ondergronds getransporteerd, waar ze als energie wordt opgeslagen. In de winter kan deze warmte dan worden gebruikt voor de verwarming van het gebouw. Externe energie in de vorm van elektriciteit is alleen nodig voor de werking van de warmtepompen en de koelinstallaties. Een deel van de elektriciteit wordt ook opgewekt met zonne-energie, waarbij op alle geschikte dakoppervlakken zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

The Circle is niet alleen groen in hart en nieren, maar heeft ook zijn eigen groene long, met 80.000 vierkante meter bos, weiden en moerassen die zijn omgetoverd tot een luchthavenpark waar zowel reizigers als bewoners kunnen uitrusten en ontspannen in het hart van de natuur.

OVERZICHT

The Circle

The Circle

  • Architect: Riken Yamamoto
  • Eigenaar: Flughafen Zürich AG en Swiss Life AG
  • Algemeen projectbeheer: HRS Vastgoed AG
  • Parkuitvoering: Studio Vulkan Landschaftsarchitektur GmbH

Adres : The Circle, Luchthaven Zürich, CH-8058 Zürich

Afbeeldingen galerij

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.