Innovatie in de praktijkEcologie en technologie worden één

Ideeën die de wereld in beweging brengen, hebben de juiste locatie nodig. Melbourne Connect biedt die. Het gebouwencomplex in de Australische metropool Melbourne verenigt digitale technologieën en ecologische knowhow. En Geberit is aan boord.

Kan een gebouw daadwerkelijk bijdragen aan het vinden van oplossingen voor wereldwijde problemen? Melbourne Connect wil dat zeker. Aan de oppervlakte kan het lijken dat het gebouwencomplex alleen ruimte biedt. Maar de open, toegankelijke architectuur creëert precies de juiste omgeving voor knowhowoverdracht en samenwerking.

Dit idee lag aan de basis van de benadering van de Universiteit van Melbourne van dit project: de oprichting van een centrum voor onderzoek naar technologieën van de toekomst en voor de overdracht van knowhow tussen wetenschap en bedrijfsleven in het hart van het Innovation District in Melbourne. Melbourne Connect, dat sinds april 2021 open is, is veel meer: het is ook een ontmoetingsplaats, een co-working space, een centrum voor start-ups, een kinderopvang voor 90 kinderen en een studentenresidentie met 376 appartementen.

Duurzaamheid in de praktijk

Melbourne Connect, het innovatieve centrum voor knowhowoverdracht (© Peter Casamento, Marc Williams)

Uiteraard is het gebouw zelf bedoeld om bij te dragen aan de oplossing van de problemen van de moderne samenleving: vermindering van de concentratie van CO2in de atmosfeer, zuinig omspringen met de belangrijke hulpbron water, en de natuurlijke hulpbronnen in stand houden. Melbourne Connect heeft van de “Green Building Council of Australia“ 6 “Green Stars“ gekregen voor zijn duurzame concept. Bovendien kreeg het gebouwencomplex 5 van de 6 sterren voor zijn energie-efficiëntie en 4,5 sterren voor zijn waterbesparende prestaties van het Australische overheidsinitiatief NABERS Rating.

Wat is er zo speciaal aan Melbourne Connect? Het speciaal ontwikkelde ontwerp van de gevels optimaliseert de blootstelling aan zonlicht en het gebruik van daglicht. Sensoren meten de klimaatparameters in het gebouw en regelen zo de energiebehoeften. Alleen al de op gegevens gebaseerde regeling resulteert in een vermindering van het energieverbruik met 33 procent. De energie wordt overigens geothermisch en via zonnesystemen verkregen.

Natuurlijk met Geberit

Melbourne Connect, het innovatieve centrum voor knowhowoverdracht (© Peter Casamento, Marc Williams)

Dankzij het hergebruik van regenwater wordt ook drinkwater bespaard – met maar liefst 20 procent. Het bewust besparen van water is vooral belangrijk in Australië, waar klimaatextremen steeds vaker voorkomen. Daarom wordt regenwater ook in Melbourne Connect als een waardevolle bron van water beschouwd.

De expertise van Geberit is van groot voordeel als het gaat om afvalwaterafvoer. In twee van de drie torens van Melbourne Connect wordt het afvalwater afgevoerd met het Geberit SuperTube-systeem. Dit Geberit product bespaart ruimte, materiaal en hulpbronnen en levert zo zijn eigen bijdrage aan de bescherming van het milieu.

OVERZICHT

Geberit knowhow

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.