Wanneer Pluvia het voetbal redtStadions overal ter wereld

Het Pluvia dakafvoersysteem is geïnstalleerd op tal van voetbalstadions. Dit is om verschillende redenen een goed idee.

Wanneer het stortregent, is voetbal niet leuk. Tenminste niet als je op het veld staat. Veel voetbalstadions hebben echter een overdekte toeschouwerszone; en veel daarvan zijn voorzien van het Geberit Pluvia dakafvoersysteem. Daardoor houdt het publiek het altijd droog.

Het systeem zuigt het water van het dak aan via potvormige inlaten, op basis van onderdruk. De pijpen vullen zich snel helemaal met water. Zo ontstaat er een gesloten, snelstromende waterkolom. De zuigkracht genereert een grote afvoercapaciteit, zodat er relatief weinig inlaten nodig zijn op het dak. Dankzij deze eigenschap kan het water over langere afstanden horizontaal naar de regenpijpen stromen.

Voordelen voor architectuur en bouw

Volgens Geberit Product Manager Andreas Mosebach zijn deze punten een groot voordeel van het systeem in de stadionbouw. Het dak bedekt zelden het hele stadion. Het veld blijft open, muren zijn er alleen aan de buitenkant. Regenpijpen kunnen dus alleen daar worden geplaatst, waardoor langere horizontale pijpen onvermijdelijk zijn. “Pluvia is daarom een ideale oplossing voor de bouw van stadions“

Daarbovenop komt nog de grote inhoud van de afvoerpotten. “Een stadiondak heeft een grote oppervlakte,“ zegt de productmanager. “Het Pluvia dakafvoersysteem haalt een hoog rendement met weinig materiaal. Zo kan een heel stadiondak worden afgewaterd met slechts een paar regenpijpen,“ aldus Andreas Mosebach. Dit betekent dat het systeem maar weinig plaats inneemt en een grote architecturale vrijheid biedt, wat een belangrijke factor is in de stadionbouw. “Stadions zijn meestal architecturale pronkstukken.“

Over heel de wereld komen we Pluvia tegen in voetbalstadions. Hier een kleine selectie.

Allianz Arena, München, Duitsland (© Pixabay)

Allianz Arena, München, Duitsland

De Allianz Arena in München werd ontworpen door de architecten Herzog & de Meuron uit Bazel en in gebruik genomen in 2006. Het wordt beschouwd als een icoon van de hedendaagse stadionbouw. De buitenste schil vloeit over in het dakvlak, getooid met bijna 2800 ruitvormige luchtkussens. Het gewicht van het dak wordt via 48 stalen liggers naar buiten overgedragen op de draagbalken van de gewapende betonconstructie. Het Geberit Pluvia dakafvoersysteem is op het dakgewelf geïnstalleerd. Voor de aansluiting op de regenpijpen werden buigbare verbindingsbuizen gebruikt.

Baku Olimpiyat Stadyumu, Baku, Azerbeidzjan (© Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)

Baku Olimpiyat Stadyumu, Baku, Azerbeidzjan

Het nationale stadion van Bakoe biedt plaats aan iets meer dan 69.000 toeschouwers. Het is een voetbal- en atletiekstadion in één. De panelen aan de gevels glanzen in felle kleuren en doen daardoor een beetje aan de Allianz Arena in München denken. Het stalen dak moest speciaal worden berekend voor de tijdelijke belastingen zoals door wind, maar ook voor doorbuiging en spanningen. Op het dakvlak van het stadion zorgt Geberit Pluvia voor een perfecte afwatering.

Vodafone Arena, Istanboel, Turkije (© DB Architecture & Consulting)

Vodafone Arena, Istanboel, Turkije

42.000 toeschouwers kunnen er zitten in de nieuwe thuisarena van voetbalclub Beşiktaş. Het stadion ligt aan de Europese oever van de Bosporus en kijkt uit op de wijk Üsküdar. Dankzij de bescherming als monument, is een deel van het oude stadion bewaard gebleven, namelijk de zuidgevel en de westelijke hoofdingang. De architect is erin geslaagd de oude componenten te integreren in een modern ontwerp. Het dak van het stadion bestaat uit een met siliconen gecoat glasvezelmembraan. Pluvia voert het regenwater af van het vrij platte dak.

Nationaal Stadion Warschau, Polen (© Pixabay)

Nationaal Stadion Warschau, Polen

Het nationale stadion in Warschau werd gebouwd voor het Europese Kampioenschap van 2012. Het was gebaseerd op het bestaande maar bouwvallige Dziesieciolecia Stadion, dat al sinds 1988 niet meer voor sport werd gebruikt. De bouw van het stadion werd systematisch in twee delen opgesplitst. De hoofdtribune bestaat uit geprefabriceerde betonnen delen. Daarboven bevindt zich een dak van staaldraadnet met een textielmembraan. Het binnendak bestaat uit een bewegend membraanzeil dat over het veld wordt opgevouwen. Het Geberit Pluvia systeem zorgt voor een betrouwbare dakafwatering.

Cape Town Stadium, Kaapstad, Zuid-Afrika (© Pixabay)

Cape Town Stadium, Kaapstad, Zuid-Afrika

Het Zuid-Afrikaanse WK-stadion in Kaapstad, dat oorspronkelijk werd gebouwd met 64.000 zitplaatsen, ligt vlak bij de Atlantische kust, maar ook dicht bij het stadscentrum van Kaapstad. Het stadion wordt vooral gekenmerkt door zijn gebogen dak van gelaagd glas. Dit is gemaakt van helder glas in het midden, met een geglazuurde ring aan de buitenkant om de warmte en te fel licht tegen te houden. Het dak wordt afgewaterd via het Geberit Pluvia systeem.

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.