Een symfonie in groen en blauwDe Doelen in Rotterdam (NL)

Waterbeheer is een centraal aspect van het renovatieconcept voor cultureel centrum De Doelen. Pluvia, het hemelwaterafvoersysteem van Geberit, biedt hier waardevolle ondersteuning.

Een daverend applaus galmt door de grote concertzaal in De Doelen, het multifunctionele cultuurcentrum in Rotterdam. Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft zojuist Tsjaikovski’s Zesde uitgevoerd. Maar waarschijnlijk zijn niet alle bezoekers zich hiervan bewust: niet alleen de akoestiek in het rijksmonument De Doelen is aanzienlijk verbeterd sinds de renovatie in 2020. Boven de hoofden van de concertbezoekers gebeurt iets heel fascinerends: het gerenoveerde dak van De Doelen is een schoolvoorbeeld van duurzaam waterbeheer.

Onderdeel van een internationaal duurzaamheidsinitiatief

Het platte dak meet meer dan 2500 m² en loopt rond het koperen dak van de grote concertzaal (© Plotvis en Kraaijvanger Architecten)

De renovatie van De Doelen vond plaats als onderdeel van het internationale project “7 Square Endavour”.

Dit internationale initiatief op zeven verschillende locaties over de hele wereld heeft als doel om gebieden klaar te stomen voor de toekomst en de negatieve effecten van verstedelijking zoals vervuiling, hittestress en overstromingen tegen te gaan.

Een dak in groen en blauw

De twee architecten Dave Hoffers (rechts) en Carlo Bes in De Doelen

Het groene en blauwe dak met terras van De Doelen, met name het waterbeheersysteem, staat centraal.

Rondom de koperen zijkanten van de grote concertzaal is een gebied van meer dan 2500 m² op het dak beplant met 84 verschillende soorten inheemse bloemen, grassen en kruiden. Er werden zelfs vijf grote insectenhotels geïntegreerd.

Het groene gebied wordt geïrrigeerd met regenwater. Hiervoor werd een wateropslagtank van 300 m³ op het dak geïnstalleerd. Deze buffert het regenwater, ook met behulp van het Pluvia hemelwaterafvoersysteem van Geberit.

Minder overstromingen, betere levenskwaliteit

Het waterbeheersysteem helpt niet alleen overstromingen te voorkomen, het opgeslagen water voedt ook de planten op het dak en het groen helpt het gebouw te koelen. De nationale erfgoedorganisatie is ook blij: het dakontwerp van De Doelen is overeengekomen met de culturele erfgoedautoriteit en laat zien dat zelfs een rijksmonument kan bijdragen aan een verbeterde stedelijke levenskwaliteit na een renovatie.

In naam van duurzaamheidInterview met Dave Hoffers, Architect bij Citadel Aannemingsbedrijf B.V.

Hemelwaterafvoersysteem Geberit Pluvia

Citadel heeft de afgelopen jaren verschillende werkzaamheden uitgevoerd aan het gebouw De Doelen, onder andere op het gebied van waterbeheer. Architect Dave Hoffers geeft ons een korte blik achter de schermen.

Wat was de uitdaging bij De Doelen?

We hebben een voorstel ontvangen van het ingenieursbureau dat in opdracht van de stad werkt. Ze ontwierpen een standaard stromingssysteem voor regenwater. Het was onze taak om te controleren of dit systeem überhaupt in het gebouw kon worden geïmplementeerd.

Hoe waren de omstandigheden ter plaatse?

De Doelen zit vol leidingwerk, elektrische en akoestische installaties. Er was gewoon geen ruimte voor een normaal regenwateropvangsysteem. Dit maakte het onmogelijk om het oorspronkelijke idee te realiseren.

Wat was uiteindelijk de oplossing?

Er moest een nieuw systeem worden ontwikkeld om aan de vereisten van het blauwgroene dak te voldoen. Dat hebben we toen gerealiseerd met het Pluvia hemelwaterafvoersysteem van Geberit. De reden hiervoor was dat we zo klein mogelijke buizen zochten vanwege de beperkte ruimte. Pluvia was het enige beschikbare systeem dat aan deze eisen voldeed.

Wat hebt u geleerd uit dit project?

Sinds we de aanbesteding hebben gewonnen, hebben we verschillende andere taken op ons genomen in De Doelen. We kennen het gebouw op ons duimpje. (lacht) En we weten: je moet niet bij De Doelen werken als er een orkest speelt. Zo luid is het gewoon.

Over Citadel
Citadel Aannemingsbedrijf B.V. is een allround bouwbedrijf in de regio Rotterdam. De focus van hun werk ligt op (nieuw)bouw en renovatie van gebouwen zoals musea, conferentiecentra en parkeergarages. Dit zijn onder andere het Maritiem Museum en het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Het bedrijf werd in 2013 opgericht door Jan van Lint.

Feiten

Geberit knowhow

Gebruikte producten van Geberit
  • Hemelwaterafvoersysteem Pluvia
  • Toevoersysteem Mapress
  • Installatiesysteem Duofix
  • Geberit 300 wc's en urinoirs

Abonneren op eViewDe Geberit nieuwsbrief voor architecten

Fotocollage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante objecten.

Periodiek behandelt “eView“, de Geberit nieuwsbrief, een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projectvoorbeelden biedt “eView“ interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en meer achtergrondinformatie.