Kleurrijke studentenkamersLivinnX, Krakau (PL)

Het studentencomplex LivinnX in de universiteitsstad Krakau in Polen bewijst dat een studentenhuis ook dit kan zijn: modern ontwerp, duurzame technologieën en ruimte voor de gemeenschap.

De weg naar een fijn studentenleven is vaak hobbelig. Het universitair diploma is slechts de eerste horde. Een plek om te wonen die betaalbaar is, centraal gelegen, bereikbaar met het openbaar vervoer en in een leuke buurt, is er nog een. Het vinden van zo'n plek in dichtbevolkte, dure metropolen is als zoeken naar een speld in een hooiberg.

Dit is in Krakau niet anders. In de afgelopen 20 jaar heeft de stad in het zuiden van Polen zich ontwikkeld tot een Oost-Europees centrum voor nieuwe technologieën en biowetenschappen. Met zijn elf universiteiten is de voormalige koningsstad een magneet voor studenten, niet alleen uit Polen. Er studeren hier ongeveer 51.000 jonge mensen. Betaalbare huisvesting is dus zeldzaam.

Waar de geschiedenis leeft

Ruim 700 studenten vinden deze nu in de van geschiedenis doordrongen wijk rond de Romanowicz-straat. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich een bijzonder museum: de voormalige emailwarenfabriek van Oskar Schindler, die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven redde van zo'n 1200 Joodse dwangarbeiders.

Het architectenkantoor Make It with IMB Asymetria verbouwde het voormalige industriegebouw van zeven verdiepingen volledig. Het nieuwe studentencomplex binnenin is veel meer dan een studentenhuis. LivinnX is kleurrijk, ruim en voorzien van talrijke zitruimten. De inrichting creëert ruimte voor studenten om samen te leven, voor gezellige barbecue-avonden en nachtelijke discussies op het dakterras, om samen te koken in de gemeenschappelijke keukens, om samen te studeren in de geïntegreerde bibliotheek. Een fitnessruimte en een wellness met sauna en jacuzzi maken de vrijetijdsvoorzieningen van deze studentenresidentie compleet. Kortom: LivinnX vertaalt 'studentenkamers' naar de wereld van vandaag.

Ecologisch ontwerp voor de kleinste kamers

Zelfs de kleinste badkamers tonen de persoonlijke smaak van hun bewoners. (© Jaroslaw Kakal/Geberit)

Ook de inrichting van de afzonderlijke wooneenheden en hun badkamers is hypermodern. Geberit-producten dragen daar in grote mate en om verschillende redenen aan bij. Ten eerste zijn de keramische wc's uit de Kolo Modo-serie van Geberit compact, wat een erg belangrijk pluspunt is in de badkamers van slechts 2,8 m². Verder beantwoordt de hoge kwaliteit van de producten perfect aan het doel om de badkamers voor de jonge bewoners functioneel en duurzaam in te richten. Dankzij de randloze uitvoering zijn ze zeer eenvoudig schoon te maken. Het dubbele spoelsysteem dat standaard is in alle badkamers, maakt het ook gemakkelijker om minder water te gebruiken. Modern design, hoge kwaliteit en duurzaam gebruik van grondstoffen gaan hier hand in hand.

Overzicht

Geberit Know-how

Geberit Know-how

  • Kolo Technic Gt installatiesysteem
  • Rimfree wc's Kolo Modo

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.