"Historische gebouwen zijn mijn passie".Interview met Deniz Alkan

Haar beroep: architecte. Haar passie: renovatie. Deniz Alkan, restaurateur en eigenaar van het Turkish House Hotel in Istanbul over haar fascinatie voor historische gebouwen.

Restaurateur en hoteleigenaar: Deniz Alkan op de binnenplaats van het verbouwde Turkish House hotel in Istanbul (© Haydar Erçin)

Waarom heeft u het Turkish House gekocht?

Historische gebouwen zijn mijn grote passie. Ik bekijk ze altijd met bewondering en liefde. Ik was betrokken bij de renovatie van ongeveer 200 historische gebouwen. Het was dus logisch om zo'n gebouw te kopen en te restaureren. Op dat moment studeerde mijn zoon bedrijfskunde en toerisme en kwam op het idee om het huis om te bouwen tot een boetiekhotel. Sindsdien runnen we het hotel als een familiebedrijf.

Wat maakt een renovatie tot een succes?

Een geslaagde renovatie doet het gebouw eer aan. De originele materialen en het originele bouwplan zijn bewaard gebleven, gerestaureerd en overgebracht naar de toekomst, waardoor het weer bewoonbaar is geworden. Eventueel moet het gebouw een nieuwe functie krijgen als de oorspronkelijke bestemming niet langer mogelijk is. Maar ook de nieuwe functie moet het bouwplan en de gebruikscapaciteiten respecteren.

Welke uitdagingen kwam u tegen tijdens de renovatie?

Het huis ligt op het historische schiereiland Sultanahmet. Je kunt hier altijd archeologische vondsten verwachten. En dat was ook nu het geval: tijdens de verbouwingen kwamen we muur- en bouwresten tegen uit de late Byzantijnse tot vroeg Ottomaanse periode. Voor de eigenaars van een gebouw betekent zo'n ontdekking in de eerste plaats dat de bouw moet worden stilgelegd. Je moet alles onderzoeken, documenteren en vergunningen aanvragen. Bovendien mogen de bouwwerkzaamheden de vondsten niet beschadigen. Uiteindelijk is het ons historisch en cultureel erfgoed.

Wat vond u vooral belangrijk op het gebied van architectuur en design?

We zien onszelf als gastheren. We vinden het belangrijk om onze gasten te verwelkomen met de warmte en gastvrijheid die typerend zijn voor onze cultuur. Verschillende structurele elementen en meubels dragen hier ook aan bij.

De kamers van het Turkish House Hotel zijn uitgerust met Geberit producten. Wat heeft u overtuigd?

Er zijn veel argumenten in het voordeel van Geberit: enerzijds hebben we gekozen voor spoelingen met 2 hoeveelheiden om water te besparen. Anderzijds hebben onze badkamers geen standaardafmetingen, waardoor individuele en flexibele oplossingen nodig waren. In de douche bijvoorbeeld. Geberit bood hiervoor geschikte producten: de CleanLine douchegoten kunnen naar wens op maat worden gezaagd. De slanke iCon wc’s passen ook perfect in verschillende kamergroottes. Maar bovenal hebben zowel de service als de kwaliteit van de Geberit producten ons overtuigd.

Over: Deniz Alkan
Deniz Alkan is een Turkse architecte, ontwerpster en restaurateur. Ze studeerde architectuur aan de Technische Universiteit ITÜ in Istanbul. Daarna specialiseerde ze zich in de restauratie en renovatie van historische gebouwen. Samen met haar partner richtte ze een bedrijf op dat historische gebouwen restaureert. Ze staat ook aan het hoofd van een vereniging voor het behoud van monumenten en de architectenkamer van Istanbul. Sinds 2022 runt ze het Turkish House Hotel in de historische wijk Sultanahmet in Istanbul als een familiebedrijf.

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de interessantste projecten.

‘eView’, de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projecten biedt ‘eView’ interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.