Het nieuwe paleis van een media imperiumAxel Springer Hoofdkantoor, Berlijn (DE)

Het media- en technologiebedrijf Axel Springer maakt een architecturaal statement in Berlijn. In de voormalige krantenwijk van de stad, rijst het imposante nieuwe gebouw de lucht in. Geberit is zowel voor als achter de muur vertegenwoordigd.

In het hart van Berlijn trekt een modern kantorencomplex de aandacht: het nieuwe Axel Springer-gebouw. Het mediabedrijf geeft kranten uit zoals “Bild“ en “Welt“. Meer dan 3.000 werkruimten, TV-studio's, redactiekamers en restaurants zijn verspreid over een oppervlakte van 52.000 vierkante meter. Het gebouw telt 13 verdiepingen, waarvan er twee ondergronds zijn.

Het door de Nederlandse architect Rem Koolhaas ontworpen kubusvormig gebouw is verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel. In het 45 meter hoge atrium neemt een verbindingsbrug de loop van de muur over. Terwijl de onderste verdiepingen terrasgewijs naar het midden van het gebouw zijn geplaatst, zijn de bovenste vijf verdiepingen opgehangen aan de dakstructuur en steken zij uit in het interieur.

Leidingen en hemelwaterafvoer

In dit Berlijnse gebouw zijn Geberit-producten voor en achter de muur geïnstalleerd. Andreas Frischmuth, die verantwoordelijk was voor gebouwtechniek, leidingen en sanitair, zegt: “Gezien de korte bouwtijd en de locatie in de binnenstad, was de logistieke inspanning voor de leveringen van materiaal enorm. We waren met wel 35 installateurs tegelijk op de bouwplaats, we moesten snel zijn en we bouwden tot vijf verdiepingen op hetzelfde moment.“

Het Geberit Mapress roestvrijstalen (RVS) toevoersysteem werd gebruikt voor de drinkwater- en verwarmingssystemen. Bovendien vertrouwden de sanitaire installateurs in het nieuwe Axel Springer-gebouw op het zeer geluidsisolerende afvoersysteem Geberit Silent-db20 en in sommige gevallen op het zuinigere Geberit Silent-PP.

Op het dak is het Geberit Pluvia afvoersysteem geïnstalleerd. Het zuigt tot 25 liter water per seconde van het dak per inlaat wanneer het regent. De aansluiting en de standleidingen zijn gemaakt van Geberit PE buizen. Een deel van het keramiek is ook afkomstig van Geberit - met name de wc's uit de series Renova of Renova Comfort. Achter de wand is het Geberit Duofix installatiesysteem in gebruik.

Geberit Renova Rimfree® wc’s

Geberit Renova Rimfree® wc (© Geberit)

Het keramieke wc-potten van Geberit Renova zijn zacht afgerond. Om moderne oplossingen voor elke badkamer te bieden, zijn ze verkrijgbaar als wandhangend- en vloerstaand model en met verschillende opbouwspoelreservoirs. Dankzij de Geberit Rimfree® technologie zonder spoelrand en het duurzame en hygiënische speciale KeraTect® glazuur zijn de keramische wc's bijzonder reinigingsvriendelijk en duurzaam. De premium variant biedt bovendien een grotendeels ingebouwde sifon en een zichtbare bevestiging.

OVERZICHT

Axel Springer

Axel Springer

  • Aannemer: Axel Springer SE
  • Architecten: Rem Koolhaas, OMA Rotterdam
  • Oplevering: Oktober 2020

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.