Recordbouw met uitzichtVarso Place, Warschau (PL)

Met zijn meer dan 300 meter hoge toren, waakt Varso Place over heel Warschau. Het gebouw brengt een ooit vervallen straat weer tot leven – en ontvangt diverse certificaten voor duurzaam bouwen. Eén daarvan dankzij de producten van Geberit.

310 meter, 53 verdiepingen: Als je de antenne meetelt, breekt de hoofdtoren van Varso Place in Warschau (PL) met gemak het record. De Varso-toren is hoger dan de Duitse Commerzbank-toren of de Spaanse Torre Caja in Madrid – en is daarmee de hoogste wolkenkrabber in de Europese Unie.

Maar met hoogte alleen bereik je niets. Varso Place kan veel meer. Het complex van drie gebouwen combineert een innovatiecentrum, hotel, restaurants, cafés, winkels, kantoren en biedt een breed scala aan diensten in ondertussen één van de drukste gebieden van de Poolse hoofdstad.

Ooit afgebrand, nu nieuw leven

De Varso-toren is de hoogste wolkenkrabber in de Europese Unie (© Aaron Hargreaves/Foster + Partners)

Dat was niet altijd het geval. De Chmielna Straat, waar deze nieuwbouw staat, was ooit een vervallen straat, gedeeltelijk afgebrand tijdens de Opstand van Warschau in 1943 en daarna lange tijd niet herbouwd. Sinds 2009 fungeert de oostkant van de straat als historisch monument. De westkant schittert nu in nieuwe pracht dankzij Varso Place.

In het hart van het complex ligt een plein, omsloten door een glazen frame en verlevendigd met bomen en bankjes. Het is de bedoeling dat mensen hier genieten van de omgeving – in een «stedelijke ruimte» met een naadloze verbinding tussen het dagelijkse kantoorleven en de openbaarheid, zoals het architectenbureau Foster + Partners het omschrijft. Grant Brooker van Foster + Partners zegt: «Wij geloven dat de toren een positieve bijdrage zal leveren aan deze prachtige stad met zijn activiteitenmogelijkheden en openbare ruimtes op het dak.»

De hoge bouwkwaliteit van het gebied maakt ook deel uit van deze positieve bijdrage. Het BREEAM-certificaat bevestigt de duurzaamheid van het gebouw. Het WELL-label geeft aan in hoeverre de gebouwen rekening houden met de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Zo wordt bijvoorbeeld de kwaliteit van lucht, water en licht beoordeeld.

Geberit toevoersystemen en meer

Met name Geberit leidingsystemen zijn verantwoordelijk voor de waterkwaliteit die met het certificaat wordt bekroond. Zo worden in het hele project drie verschillende Geberit toevoersystemen gebruikt: Mapress koperen leidingen voor vers water, verwarming en koeling en de Mepla meerlaagse leidingsystemen, die zorgen voor een betrouwbare en hygiënische watervoorziening. Ook diverse andere producten uit de Geberit catalogus zorgen voor betrouwbaarheid en hygiëne in de badkamers.

Fotogalerie

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.