Uniek onderzoekscentrum in EuropaVaccinopolis in Antwerpen

Het klimaat verandert, mensen wonen dichter op elkaar, we reizen vaker en we worden alsmaar ouder. Dit zijn stuk voor stuk evoluties die bijdragen tot een snellere en bredere verspreiding van virussen. Het is dan ook geen verrassing dat het ontwikkelen van vaccins aan belang wint. Corona deed er nog een schepje bovenop en zorgde voor een regelrechte stroomversnelling, waarbij de vraag rees naar een uitmuntende testomgeving op het Europese vasteland.

“Vaccinopolis moest er in een recordtempo komen. Het hele traject nam amper veertien maanden in beslag, wat in schril contrast staat met een normale doorlooptijd van vier tot vijf jaar voor een dergelijk project”, vertelt Tom Vandersteegen, Projectdirecteur Jansen Cleanrooms. “Het was dan ook alle hens aan dek om deze unieke academische testfaciliteit met 30 kamers op te leveren.”

Testfaciliteit met quarantaine-kamers

Dit unieke Europese project is gevestigd in Wilrijk, Antwerpen. De testfaciliteiten zijn allesbehalve doorsnee. Bij het testen van nieuwe of aangepaste vaccins, kan een volledig verdiep afgesloten worden van de buitenwereld. Dit voorkomt dat ziekteverwekkers in de samenleving terechtkomen.

De testpersonen worden ondergebracht in de daarvoor voorziene quarantaine-kamers. Zo wordt de veiligheid gegarandeerd en kunnen deze personen nauw opgevolgd worden.

Kwaliteit én service

“Voor de realisatie van dit project kozen we meermaals voor Geberit. Zo bouwden we hun zelfdragende installatie-elementen in onze eigen ontworpen HPL-wandsytemen.
Ook voor de toiletten viel onze keuze op Geberit: we maakten de combinatie van Geberit Systemfix en de Geberit wand-wc Renova . Voor de opbouwwastafels gingen we voor Geberit Duofix en de Geberit wastafel Renova.

Voor het luik centrale verwarming, koelinstallatie en persluchtinstallatie gebruikten we Geberit Mapress C-staal leidingen, terwijl we voor de sanitaire toevoerleidingen Geberit Mepla selecteerden. Voor afval- en regenwaterleidingen prefereerden we de robuuste Geberit PE-uitvoering.

Jansen Cleanrooms opteert altijd voor kwalitatieve materialen in combinatie met een goede technische ondersteuning en service. Vandaar ook onze samenwerking met Geberit voor het project Vaccinopolis en tal van andere design & build projecten in diverse sectoren: biopharma, farmaceutica, chemie, logistiek, micro-elektronica, ruimtevaart en voeding.”

Overzicht

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.