Groene oase omringd door stedelijk asfaltMartin Modern, Singapore

In Singapore is de Martin Modern-site een mix van park en wooncomplex. Twee torens bieden de bewoners luxueuze wooneenheden. De badkamers lijken evenwel bescheiden, maar bieden toch alle luxe.

In het rijk van de Merlion, een kruising van een leeuw en een vis, leven de mensen hoog en dicht op elkaar. Woonruimte is schaars in Singapore, dat de Merlion als zijn symbool koos. In de stadstaat, die de op één na hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld heeft, wonen ongeveer 5,7 miljoen mensen. Hun leven speelt zich hoofdzakelijk af in torengebouwen met kleine flats.

De wolkenkrabbers rijzen hoog in de lucht met soms een adembenemende architectuur. Sinds 2021 is de skyline van Singapore verrijkt met nog eens twee torens. Met 30 verdiepingen reiken twee woontorens in de Martin Modern-wijk de lucht in. Zij bieden plaats aan 450 wooneenheden in de rijkelijk aangelegde Botanische Tuin. Ze werden gepland en gebouwd door de vastgoedmakelaar GuocoLand, een van de belangrijkste projectontwikkelaars van Singapore.

Huis in een tuin

De "Secret Gardens" bevinden zich boven op de twee woontorens van de zeer groene Modern Martin-site in Singapore (© Darren Soh)

Om de architectuur van de Martin Modern-wijk te begrijpen, moet je naar de kaart van de stadstaat kijken. De dichtbebouwde stad bruist letterlijk van het leven, waar traditionele en futuristische gebouwen vlak naast elkaar staan. In het midden van dit alles en op een toplocatie ligt de Martin Modern-site als een groene long in de dichtbebouwde stad.

Het 'huis in een tuin'-concept werd ontwikkeld door de landschapsarchitecten ICN Design International. Het bijzondere hieraan is dat de twee torens met hun voetafdruk slechts 20 procent van het ongeveer 172.000 m² grote terrein innemen. Zodra bezoekers het binnenste deel van het park betreden, laten zij de drukte van de metropool achter zich. Er zijn 15 tuinen en grasvelden op verschillende niveaus van het terrein en de gebouwen.

Veel luxe in een kleine ruimte

De woonunits hebben een ruime plafondhoogte van 4,2 meter. De badkamers zijn daarentegen vrij compact, niet groter dan 3,5 tot 4,4 m². Zij moeten namelijk zo weinig mogelijk ruimte innemen in de units, die tussen 70 en 170 m² groot zijn, maar wel zo veel mogelijk luxe bieden. Hier worden hoogwaardige materialen en de Geberit AquaClean Sela douche-wc's gebruikt. De douche-wc's zijn perfect op hun plaats in het land van de waterspuwende Merlion die in het gelijknamige park te bewonderen is.

Groene kers op de taart

De groene kers op de taart zijn de daktuinen op de twee torens, die de “Secret Gardens“ worden genoemd. Zij bevatten tuinzones of afgeschermde priëlen. Cheng Hsing Yao, directeur van de Groep, stelt het zo: “Bij projecten in de beste wijken van Singapore moeten kopers een uitgesproken ruimte- en tuingevoel krijgen“.

Overzicht

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.