Kleine woning, grote impactTiny House-expert over wonen op enkele vierkante meter

Marjolein Jonker is een expert in het optimaal benutten van een kleine ruimte. Zij is de frontvrouw van de Tiny House-beweging in Nederland. Ze zegt: “Tiny houses zijn een bewuste keuze voor een andere levensstijl. Geberit past perfect in deze filosofie“.

Marjolein Jonker uit Nederland in haarr Tiny House (© Chiela van Meerwijk)

Marjolein, wie woont er in een Tiny House?

Steeds meer mensen leven volgens waarden waar de woningmarkt nog steeds onvoldoende op inspeelt: eenvoudig leven, niet meer nemen dan je nodig hebt, minimalisme, en meer verbondenheid met mensen en de natuur. Tiny houses zijn een bewuste keuze voor een andere levensstijl.

Voor welke uitdagingen staan architecten en planners met betrekking tot de Tiny House-beweging?

De Tiny House-beweging is oorspronkelijk een beweging van particulieren. De uitdaging bestaat er allereerst in meer aandacht te geven aan sociale ontwikkelingen en huisvestingsnoden, en eerder vraaggestuurd te ontwikkelen dan aanbodgestuurd. De beste manier om dit te doen is in samenwerking met de klanten. Betaalbaarheid en milieuvriendelijk bouwen zijn belangrijke aandachtspunten die met de stijgende materiaalprijzen en inflatie een steeds grotere uitdaging worden.

Waarom zijn Tiny Houses duurzamer dan grotere huizen?

Een Tiny House vraagt minder grondstoffen in de vorm van bouwmaterialen en verbruikt veel minder energie voor verwarming. Bovendien hebben Tiny Houses minder opslagruimte dan gewone huizen, waardoor de bewoners bewustere keuzes moeten maken als ze nieuwe spullen kopen. Dit resulteert in een veel kleinere ecologische voetafdruk.

Waarom heb je in je eigen Tiny House voor Geberit-producten gekozen?

Klein wonen betekent voor mij bewust kiezen wat ik mooi en belangrijk vind en alles wat overbodig is vermijden. Uit duurzame overwegingen kies ik graag voor hoogwaardige producten en materialen die lang meegaan. Precies omdat ik minder ruimte en middelen nodig heb, kan ik voor een hoge product- en materiaalkwaliteit en een luxueus design kiezen voor mijn Tiny House. Geberit past perfect in deze filosofie. Het bedrijf heeft producten in zijn assortiment die heel goed in een Tiny House passen, zoals erg compacte wc's en wastafels in vele maten. Geberit heeft voor elk Tiny House de juiste oplossing.

Over Marjolein Jonker
Marjolein Jonker is ambassadeur en frontvrouw van de Tiny House-beweging in Nederland. Zij heeft er haar missie van gemaakt om Nederland bekend te maken met de filosofie achter de beweging en om wonen in duurzame tiny houses op meer plaatsen mogelijk te maken. Zij is de oprichter van de Stichting Tiny House Nederland en adviseert zowel particulieren als woningbouwverenigingen over het ontwerp en de uitvoering van tiny houses. In 2022 bouwde ze een nieuw Tiny House voor zichzelf op haar eigen stukje grond.

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Pictures collage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.