Duurzaam handelen door eco-design

Sinds 2007 ontwikkelt Geberit al zijn producten volgens het eco-designprincipe. Het doel hiervan is toegevoegde waarde te creëren met een zo laag mogelijk energieverbruik – voor de klanten, voor het milieu en voor de samenleving in haar geheel.

Cyclus eco-designprincipe

Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol over duurzaamheid – en in de bouwsector is het niet anders. En terecht – in 2019 maakte het VN-milieuprogramma (UNEP) bekend dat de bouwsector verantwoordelijk is voor 38 procent van alle CO2-emissie wereldwijd. Het hoge verbruik van hulpbronnen zoals water, energie of bouwmaterialen is een andere uitdaging waar de sector voor staat, en daar zorgvuldig mee omspringen is aan de orde van de dag.

De levenscyclus van een product bekijken

Duurzaamheid maakt al meer dan 30 jaar deel uit van het DNA van Geberit. Het belangrijkste aspect hier is eco-design. Sinds 2007 worden alle producten consequent volgens dit principe ontwikkeld en geoptimaliseerd. Het doel hiervan is dat elk product ecologisch gezien beter is dan zijn voorganger.

Eco-design omvat al lang alle stadia van de levenscyclus van een product, van de keuze van hulpbronnen en grondstoffen, de toeleveringsketen, de energie-efficiëntie in de productie en de logistiek, het verminderen van verpakkingsmateriaal en vooral de duurzaamheid, herstelbaarheid, lange beschikbaarheid van reserveonderdelen en de recyclebaarheid van de Geberit-producten. Met eco-design levert Geberit een belangrijke bijdrage aan duurzaam bouwen en de circulaire economie.

Een betrouwbare partner van architecten en sanitaire ingenieurs

Steeds meer Geberit-producten worden nu geleverd met een gecertificeerde, controleerbare levenscyclusanalyse in de vorm een van milieuproductverklaring (EPD - environmental product declaration). Deze vormt een belangrijke bron van informatie voor bouwondernemingen en architectenbureaus die streven naar duurzaamheid. Tegelijk helpen de Geberit-oplossingen ook waardevolle hulpbronnen – zoals elektriciteit of water – te besparen, zowel tijdens het bouwproces als daarna tijdens gebruik.

Geberit-oplossingen worden nu ook aangetroffen in bouwprojecten die zich onderscheiden door hun duurzaamheid.

In dit eerste nummer van de “eView“-nieuwsbrief leest u meer over vier gebouwen die met hun ecologische prestaties wereldwijd de maatstaven bepalen. Daarnaast biedt ook het interview met Lasse Lind van 3XN architecten in Kopenhagen – architect en universitair docent die gespecialiseerd is in groen bouwen – een vooruitblik op de toekomstige ontwikkelingen en trends in de bouwsector.

Wij wensen u veel leesplezier.