Badkamer met schuin dakTips, ideeën, advies

Iedereen die een zolder wil verbouwen tot een slaapkamer met badkamer moet één ding onthouden: wat er op de plattegrond ruim uitziet, is dat meestal niet. in werkelijkheid krimpt het aanzienlijk. Lage plafonds en dakhellingen verkleinen de effectieve bruikbare ruimte drastisch. Dit maakt de plaatsing van de sanitaire installaties tot een uitdagende - maar oplosbare - taak.

Vijf zaken waarmee u rekening moet houden bij het plannen van een badkamer met dakhelling

Badkamer met een schuin plafond

1. Zorg ervoor dat u volledig op de hoogte bent

Toestemming voor verbouwingswerkzaamheden op zolder moet mogelijk een vergunning worden aangevraagd bij de overheid. De belastbaarheid van de vloer, de statica en de isolatie moeten worden gecontroleerd en geverifieerd. Denk ook aan de basisvereisten, zoals vochtbestendige wandbekleding en afdichting van de vloer.

2. Bereken de ruimte op zolder

Bij het plannen is het belangrijk om de exacte details van de beschikbare ruimte te weten. U kunt het zich niet veroorloven om alleen uit te gaan van de plattegrond; u moet ook rekening houden met de dakhelling. Daken moeten een helling van 35° hebben om een badkamer op zolder te plannen . Om rechtop te kunnen staan en voldoende bewegingsruimte te hebben (ook wel hoofdruimte genoemd), heeft de mens een ruimte nodig van minstens twee meter hoog en twee meter breed.

3. Bepaal uw budget

Aan een badkamer op zolder hangt meestal een hoog prijskaartje omdat u speciaal meubelilair of een Speciale uitvoering nodig hebt. Afhankelijk van de omstandigheden is het goed mogelijk dat u toevoer- en afvoersystemen, isolatie of lichtbronnen mist.

4. Maak een lijst van wat u precies nodig hebt aan badkameruitrusting

Wat is een noodzaak - en waar kunt u zonder (omdat er niet genoeg ruimte is)? Een lijst van alle eisen en wensen helpt u om alles bij te houden.

5. Onderzoek het brede assortiment aan producten en installatiemogelijkheden

U kunt bewust de aandacht vestigen op het schuine plafond en de lage kamerhoogtes. Doe inspiratie op uit een hele reeks ideeën voor het ontwerpen van badkamers met een dakhelling en wordt geadviseerd door experts. Vooral bij schuine daken is het aan te raden om bij de keuze van producten ook te letten op de functionaliteit. Niemand wil immers geconfronteerd worden met te weinig opslagruimte of slecht geïsoleerde watertoevoerleidingen.

Tip: Lichte kleuren laten een badkamer met een schuin plafond ruimer lijken

Badkamer met schuin dak en producten uit de Geberit ONE badkamerserie en Geberit AquaClean met Monolith

Lichte kleuren zijn meestal het beste in moderne badkamers met een dakhelling omdat natuurlijk licht onder het dak meestal schaars is.

Over het algemeen verlagen donkere kleuren het plafond optisch, waardoor een kleine badkamer nog krap lijkt.

Tegels moeten zo groot mogelijk zijn om de kamer een groter gevoel van ruimte te geven. Moderne decoratieve panelen of waterbestendige betonverf zijn aantrekkelijke alternatieven.

Uw nieuwe badkamer plannen met een schuin dak

Zorgvuldige planning is essentieel om het meeste uit uw badkamer met schuin plafond te halen. Stel uzelf met dit in gedachten de volgende vragen van tevoren tijdens het plannen:

Wat zijn de kamerhoogtes en hoe kan de ruimte optimaal worden benut?

moeten zo worden geïnstalleerd dat de gebruiker rechtop voor de sanitaire toestellen kan staan.

Badkamerproducten zoals wc of badkuip moeten zo worden geïnstalleerd dat de gebruiker rechtop voor de sanitaire toestellen kan staan.

  • Wastafel onder dakhellingen: Er moet minstens 40 centimeter vrije ruimte zijn tussen het hoofd en het plafond om comfortabel rechtop voor de wastafel te kunnen staan . Vanwege de lichtomstandigheden is de ruimte onder het dakraam ideaal.
  • Wandhangende WC'ss onder schuine daken: Om comfortabel bij het toilet te kunnen staan zonder uw hoofd te stoten, moet de minimale hoogte onder de dakhelling 2 meter zijn, gemeten vanaf de voorkant van het sanitaire keramiek.
  • Badkuipen onder dakhellingen: Als de badkuip ook moet worden gebruikt om te douchen, moet de afstand tussen de badkuipvloer en de dakhelling 2 tot 2,20 meter bedragen. Met voldoende hoofdruimte kunt u ook staand comfortabel uw haar wassen. Badkuipen die langs de dakhelling worden geïnstalleerd, moeten aan de muurzijde een minimumhoogte van 180 centimeter tot de badkuipvloer hebben. Een slimme optie voor badkamers met een schuin plafond zijn vrijstaande badkuipen. Deze zijn niet verbonden met de muur, wat betekent dat ze flexibel in de ruimte kunnen worden geïntegreerd.
  • Douches onder schuine daken: Een inloopdouche wordt aanbevolen in badkamers met schuine plafonds. Er moet minstens 20 centimeter hoofdruimte zijn - en minstens 40 centimeter voor douches boven het hoofd. Als de dakhelling te laag is, is het ook aan te raden om de douche naar het midden van de kamer te verplaatsen. Met de toevoeging van een droogbouwwand kan de douche zelfs volledig in de kamer worden geplaatst. Omwille van de ruimte zijn open douches of klapdeuren ook aan te raden.

Voor en na: renovatie van een kleine zolderbadkamer met een schuin plafond

Een goed voorbeeld van hoe een smalle, oncomfortabele ruimte kan worden omgetoverd tot een moderne gezinsbadkamer ondanks het schuine dak is hier in deze renovatie van een kleine zolderbadkamer in een eengezinswoning uit 1953 te zien.

De badkamer werd volledig benut met de tijdloze Geberit ONE- wastafels met kasten en de ruimtebesparende Geberit AquaClean toiletsysteem met Monolith opbouwreservoir.

Lichte kleuren op de muren en meubels en grote tegels creëren een vriendelijke en huiselijke badkamersfeer.

Geberit oplossingenvoor grote, kleine of smalle badkamers

Geberit iCon badkamer met wastafel en spiegel

Wastafels en spiegelkasten voor badkamers met dakhelling

Kies wastafels en spiegelkasten die beide functioneel zijn en passen bij de armaturen en fittingen in de rest van de badkamer. Moderne, eenvoudige uitvoeringen kunnen goed met elkaar gecombineerd worden.

Spiegelkasten met geïntegreerde verlichting dragen bij aan een goede sfeer in de kamer.

Een sanitair professional of badkamerplanner kan u helpen om producten te kiezen die zowel functioneel als esthetisch zijn.

Een walk-in-douche in een kleine badkamer

Douches voor dakhellingen

Bij het plannen van douches voor badkamers met schuine plafonds biedt Geberit innovatieve oplossingen die ruimtebesparend, praktisch en tijdloos zijn. Aangezien er beperkte hoogte in kamers met dakhellingen, inloopdouches een bijzonder goed idee. Deze passen perfect in de kamer. Schuine douchedeuren of op maat gemaakte douchecabines zorgen ervoor dat de beperkte ruimte optimaal wordt benut zonder aan comfort in te boeten.

Om voor een open ontwerp van de doucheruimte te zorgen, een muurafvoer worden gebruikt waar het water efficiënt en betrouwbaar in de voorwand verdwijnt zonder te lekken.

Bespaar ruimte met de Geberit Monolith WC

Toiletten op zolderbadkamers

Houd er bij het installeren van een toilet onder een dakhelling rekening mee dat de plafondhoogte hier ten minste 145 tot 155 cm moet zijn. Tijdens de renovatie is een verborgen reservoir een verstandig idee, omdat het reservoir achter de muur kan worden verborgen.

Met de Geberit Monolith kunt u ruimte besparen en tegelijkertijd een moderne, strakke uitstraling creëren.

Wand-wc modellen betekent dat de vloer eronder vrij blijft en de kamer groter lijkt. Een toiletsysteem zoals de Geberit AquaClean Sela biedt nog meer comfort. Het combineert de functies van een toilet en bidet, bespaart ruimte en verandert de badkamer in een oase van welzijn.

NieuwsbriefNu registreren

Blijf op de hoogte


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.

Lees soortgelijke berichten