Legionella in drinkwater voorkomenHier is waar u op moet letten

Wat zijn legionella?

Legionella zijn bacteriën die zich kunnen vermenigvuldigen in drinkwater

Legionella zijn bacteriën die we absoluut willen vermijden. Ze zijn pathogeen en kunnen infecties veroorzaken, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Omdat ze zich verspreiden via drinkwaterleidingen, is het belangrijk om hun leefomgeving en de kwaliteit van ons drinkwater in de gaten te houden.

Hoe komt legionella in water terecht?

Legionella komt in het drinkwater terecht via de waterleiding. Ze worden pas gevaarlijk voor mensen als de kleine hoeveelheden legionella in de leidingen zich aanzienlijk vermenigvuldigen. Watertemperatuur, stagnatie en de toevoer van voedingsstoffen in drinkwater zijn doorslaggevende factoren voor de verspreiding van legionella. Temperaturen tussen 25 en 50 graden Celsius zijn de perfecte omstandigheden voor zulke bacteriën om zich te vermenigvuldigen - maar dit is alleen een probleem als het water niet regelmatig wordt ververst.

Opdracht geven aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in wateranalyse, is een goed idee om legionella in uw woning te testen.

Legionella moet niet worden gevreesd -maar ook niet onderschat

Legionella onder de microscoop

Legionella zit standaard in ons drinkwater en vormt geen gevaar. Pas wanneer ze diep in onze longen terechtkomen, kunnen we ziek worden. Tijdens het douchen komt legionella middels kleine waterdruppels (waternevel) in de lucht vrij en kunnen ze ingeademd worden. Sommigen van hen worden ongemerkt via de luchtwegen naar de longen getransporteerd en daar afgezet. Legionella kan gezonde mensen nauwelijks ziek maken. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is de situatie anders.

Welke ziektes veroorzaakt legionella in water?

Legionella kan veteranenziekte veroorzaken. Dit is een ernstige longinfectie, met symptomen als snel opkomende hoofdpijn en pijn op de borst, hoesten, rillingen en koorts. De longinfectie is vaak ernstig en kan ongeveer vier weken duren. De lange termijn-effecten zijn onbekend.

Komen infecties door legionella veel voor?

In de meeste landen zijn gerapporteerde gevallen van veteranenziekte veroorzaakt door legionella minder dan twee gevallen per 100.000 mensen volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -beheersing. Het Europese gemiddelde is 1,8 gevallen.

Tips voor legionella-arm drinkwater

De volgende maatregelen worden gebruikt om de ziekteverwekkers te bestrijden:

  • Zorg ervoor dat het toilet ongeveer één keer wordt doorgespoeld elke 24 uur. Dit kan de verspreiding van ziekteverwekkers voorkomen, zelfs wanneer de temperaturen gunstig zijn.
  • Stel uw boiler tot minstens 55 °C in. Dit betekent dat bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen in de boiler.
  • De installatie van een hygiënespoelings-eenheid is een goed idee in woningen die niet regelmatig worden gebruikt. Deze toestellen kunnen zo worden geprogrammeerd dat de leidingen regelmatig worden doorgespoeld en het water wordt vervangen.
  • Reinig de beluchters regelmatigop uw kranen en douchekop.
Douchestralen zijn potentiële bronnen van legionella

Belangrijk – leidingen van kranen en douches doorspoelen

In de meeste gebouwen zijn de wc’s de laatste sanitairinstallatie in de keten. Als de wc wordt doorgespoeld, wordt het water ook vervangen in de douche- en wastafelkranen.

De leidingen moeten om de 24 tot 72 uur worden doorgespoeld om de verspreiding van legionella te voorkomen.

Als u een tijdje van huis bent weggeweest raden wij u aan om geen water rechtstreeks uit de kraan te drinken. In plaats daarvan moet u alle drinkwaterleidingen gedurende ongeveer twee minuten spoelen. Dit geldt in het bijzonder voor kranen en douchesproeiers. Zorg ervoor dat u niet in de badkamer bent wanneer het water stroomt.

Legionella kan zich ook direct op het afnamepunt nestelen. Daarom moet u regelmatig douchesproeiers en kraanstraalregelaars – de sproeikoppen op de kranen in de keuken en badkamer – van kalk ontdoen..

Legionella

Voorkom legionella door de huishoudelijke waterfilter regelmatig te controleren

Huiseigenaren moeten hun huishoudelijke waterfilter regelmatig door een installateur laten controleren. Als het nodig is, kunnen zij een vervanging aanbevelen.

Huurders hoeven hier meestal niet voor te zorgen, omdat de inspectie en vervanging normaal gesproken de verantwoordelijkheid is van de huisbaas.

Let op de watertemperatuur

Watertemperaturen tussen 25 en 50 graden Celsius zijn de perfecte omstandigheden voor legionella om zich te vermenigvuldigen. De bacteriën stoppen abrupt met vermenigvuldigen bij 50 graden, terwijl de tijd die ze nodig hebben om te verdubbelen afneemt bij minder dan 25 graden. Vooral in de zomer is er een aanzienlijk risico dat de koudwaterleidingen in de gevarenzone opwarmen.

Stappen kunnen voornamelijk worden genomen op de boiler. De warm watertemperatuur instellen op minstens 55 °C zorgt er altijd voor dat de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.

NieuwsbriefNu registreren

Blijf op de hoogte


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.

Producten voor meer hygiëne in de badkamer

Lees soortgelijke berichten