Ziekteverwekkers in de badkamer bestrijden

Openbare wc's wemelen van de ziekteverwekkers. Maar het is zeker mogelijk om ze onder controle te houden in uw eigen badkamer. En toch kunnen bacteriën ook thuis in een badkamer gedijen. De reden hiervoor is vaak dat u bij het schoonmaken van uw badkamer geneigd bent u te concentreren op de wc, de wastafel en het bad. Maar er is geen reden tot paniek. Een volledig kiemvrije badkamer is immers niet mogelijk, noch noodzakelijk. In een privé badkamer kan eenvoudige hygiëne deze ongewenste medebewoners op afstand houden.

Tips om ziekteverwekkers in uw badkamer te verminderen

Geberit ONE wastafel (© Geberit)
 • Bacteriën voelen zich erg thuis in vochtige hand- en baddoeken, dus zorg ervoor dat uw handdoeken vrij hangen om te drogen. Was uw handdoeken minstens eenmaal per week op een programma van minstens 60 graden.
 • Tandenborstels mogen niet onderschat worden als bacteriehaard. Zorg ervoor dat u ze om de twee tot drie maanden vervangt – en bewaar ze op een plek waar ze goed kunnen drogen.
 • Sluit altijd het deksel van de wc. Telkens als u de wc doorspoelt, komen bacteriën in de lucht terecht en kunnen ze zich door de hele badkamer verspreiden. Een gesloten wc-deksel is een belangrijk onderdeel van de hygiëne.
 • Bacteriën houden van vocht. Lucht de badkamer altijd goed – en zorg ervoor dat het ontluchtingssysteem goed werkt.
 • Douchegordijnen hebben de neiging om schimmels te krijgen. Zorg ervoor dat douchegordijnen volledig drogen nadat u hebt gedoucht en dat u ze af en toe in de wasmachine doet. Op lange termijn is een douchewand van glas hygiënischer.
 • Vergeet niet om deurgrepen, bedieningsplaten en lichtschakelaars te reinigen.
 • Zorg ervoor dat u na gebruik de oppervlakken van douches en baden grondig droogwrijft om micro-organismen het leven zuur te maken. Dit helpt ook de opbouw van kalkaanslag te verminderen.
 • Veel ziekteverwekkers nestelen zich na verloop van tijd op siliconenvoegen, ook al zien ze er op het eerste gezicht proper uit. Daarom moet u de voegen regelmatig reinigen met een schoonmaakmiddel dat azijnzuur en warm water bevat.
 • Vergeet de douchekoppen niet. Ziekteverwekkers verzamelen zich snel in douchekoppen. Daarom raden wij u aan de sproeiers voor de eerste keer douchen door te spoelen met heet water om ze te reinigen. Het water zou idealiter een temperatuur van meer dan 50 graden moeten hebben.
 • Zorg ervoor dat u handdoeken vaak wast op het kookwasprogramma van uw wasmachine en gebruik aparte handdoeken voor de badkamer. Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet u de wc reinigen met een speciale, anders gekleurde doek.
 • Badkamermatten zijn een favoriete plek voor haar en vuil om zich te verzamelen. Schud de matten regelmatig uit en was ze op een warm programma.
 • Badkamersponzen, die vooral in bad worden gebruikt, zijn niet beter dan keukensponzen. Zorg ervoor dat u ze regelmatig vervangt.
 • Cosmetische borstels en haarborstels moeten ook gereinigd worden. Af en toe een schoonmaakbeurt met shampoo kan zinvol zijn.

Neem de volgende stapBekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Producten voor meer hygiëne in de badkamer