Manieren om water te besparen in de badkamerMinder verbruik bij doorspoelen en douchen

Water is een kostbare hulpbron die in veel regio's schaars is. Het is van groot belang om zorgvuldig om te gaan met water, vooral met drinkwater.

Feiten over waterverbruik in de badkamer

Vrouw leunt op een wastafel in een badkamer met Geberit AquaClean Sela toiletsysteem en Geberit VariForm-wastafel en meubel

Iemand in België verbruikt 103 liter drinkwater per dag in zijn eigen huishouden. Dat is ongeveer 37.600 liter per persoon per jaar!

Rond twee derde van het water dat gemiddeld elke dag in een Europees huishouden wordt geconsumeerd, gebeurt in de badkamer. Eén derde wordt in beslag genomen door persoonlijke hygiëne, inclusief baden en douchen. Nog eens een derde wordt gebruikt door de wc-spoeling.

Maar juist in deze gebieden kan met minimale inspanning water worden bespaard.

Zeven tips om water te besparen in de badkamer

Persoon doucht in een gelijkvloerse douche uitgerust met de Geberit CleanLine douchegoot

Tip 1: Neem een douche in plaats van een bad

Hoewel een bad leuk en ontspannend is, verbruikt het aanzienlijk meer water dan een douche. Terwijl een douche gemiddeld tussen de 40 en 60 liter verbruikt, kan een bad al snel 150 tot 200 liter verbruiken. Een vol bad kan zelfs zo veel als 250 liter bevatten.

Naast het besparen van water, dragen douches ook bij aan energiebesparing omdat het water opgewarmd moet worden. Het vullen van een bad met warm water vereist meer dan een liter stookolie aan energie.

Tip 2: Neem kortere douches

Let op, om water en energie te besparen is het van belang om douchetijd te beperken. Gemiddeld stroomt er per minuut zo'n 10 tot 12 liter water door de afvoer. Douchen gedurende meer dan tien minuten resulteert al snel in een verbruik van meer dan 100 liter water. Daarom is het verstandig om korter te douchen.

Tip 3: Installeer een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop kan de stroomsnelheid van het water in de douche aanzienlijk verminderen. In tegenstelling tot een conventionele douchekop heeft de waterbesparende versie een waterdebiet van 6-9 liter per minuut, afhankelijk van het model. Veel modellen zijn uitgerust met een stopknop of verschillende intensiteiten. De waterstroom kan ook worden verminderd met speciale oplossingen voor kraanverbetering. Het resultaat is effectieve waterbesparing in de badkamer!

Met de hand op de kleine drukknop op de Geberit Sigma50-bedieningsplaat drukken

Tip 4: Gebruik 2-toets bediening of een spoelstopknop om het toilet door te spoelen.

Bij elke spoeling van het toilet wordt gemiddeld 6 tot 9 liter drinkwater gebruikt. Moderne wc-systemen zijn echter ontworpen met waterbesparing in gedachten. Met bedieningsplaten zoals de Geberit 2-toets bedieningsplaat kunt u de hoeveelheid water voor een kleine spoeling terugbrengen tot minder dan 3 liter. Het volledige spoelvolume kan worden aangepast tot 4 liter dankzij de Geberit klok en vlotterkraan in het reservoir.

Vraag uw installateur naar de optimale instelling voor uw wc. De spoelstopknop is een alternatief voor de bedieningsplaten met 2-toets bediening en wordt gebruikt om het spoelproces handmatig te onderbreken.

Man scheert zich bij wastafel met Geberit ONE-meubel en spiegelkast

Tip 5: Laat het water niet lopen

Tandenpoetsen, handen wassen of scheren kosten allemaal tijd. Hoewel u meestal water nodig hebt aan het begin en aan het einde, heeft het geen zin om het water tussendoor te laten lopen. Dit stroomt dan rechtstreeks door de afvoer zonder te worden gebruikt.

De kraan tijdelijk dichtdraaien kan een aanzienlijke hoeveelheid water besparen!

Macrobeeld met handen die een Geberit ONE-kraan draaien en de watertoevoer en temperatuur controleren

Tip 6: Gebruik koud water in plaats van warm water

Het verwarmen van water gebruikt extra energie. Bovendien duurt het altijd even voordat het warme water van de boiler bij de kraan is. Ondertussen stroomt er ongebruikt koud water uit de kraan.

Snel uw handen wassen met warm water zorgt voor een onevenredig hoog waterverbruik.

Tip 7: Repareer alle druppelende kranen

Een constant druppelende kraan werkt niet alleen op uw zenuwen, maar belast ook uw waterrekening en het milieu. Meestal wordt een druppelende kraan veroorzaakt door een vuile of versleten afdichting, die eenvoudig kan worden gereinigd of vervangen.

Veelgestelde vragen over waterverbruik tijdens het douchen en meer

Hoe hoog is het gemiddelde waterverbruik tijdens het douchen?

Tijdens het douchen hangt het waterverbruik af van de lengte van uw douche en de geïnstalleerde douchekop. Gemiddeld gebruikt douchen 10 tot 12 liter water per minuut. Wie langer dan tien minuten een douche neemt, gebruikt ongeveer evenveel water als wanneer hij een bad neemt.

NieuwsbriefNu registreren

Blijf op de hoogte


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.

Lees soortgelijke berichten