Liever een douche of een bad?

De meningen lopen uiteen over de vraag of het beter is om een douche of een bad te nemen. Voor sommigen is het bad een essentieel onderdeel van een standaard badkamer. Anderen nemen liever een douche als het om persoonlijke hygiëne gaat. Wij hebben voor elk vijf redenen waarom u een bad of een douche verkiest.

Vijf voordelen van de douche

Persoon doucht in een inloopdouche met CleanLine (© Geberit)

1. Een douche kan worden geïnstalleerd in een kleine ruimte, met een ongebruikelijke plattegrond en ongeacht de dakhelling. Er zijn tal van ruimtebesparende versies die variëren in breedte, lengte en in uitvoering. In ruime badkamers worden ze ook gebruikt om een ruimte te verdelen.

2. Inloopdouches of doucheplaten kunnen worden geïnstalleerd. Het is eenvoudiger om in een gelijkvloerse douche te stappen dan in een douchebak. Dit maakt drempelloos douchen mogelijk.

3. Een ruimte kan groter lijken als de douche wordt aangepast aan het badkamerontwerp. Een uittrekbare douchecabine of een glazen deur en tegels die zorgen voor een naadloze overgang tussen de badkamer en de doucheopstelling helpen daarbij.

4. Een douche kan ook een blikvanger worden met een assortiment hoogtepunten zoals speciaal gevormde kranen, een kleurrijk douchegordijn of tegels met een speciaal patroon.

5. Het is sneller om een douche te nemen en het is ook milieuvriendelijker omdat u minder water nodig hebt dan om een bad te vullen. Dit bespaart tijd, geld en energie. Ter vergelijking: gemiddeld heb u ongeveer 150 liter water nodig om een bad te vullen; een douche van vijf minuten bespaart drie tot vijf keer zoveel water, mits u het water uitzet terwijl u uzelf inzeept.

Vijf voordelen van het bad

1. Een bad nemen is leuk. In een gezinsbadkamer is het bad vaak erg populair bij kinderen omdat ze op een speelse manier gevoel krijgen voor hygiëne.

2. Het voordeel van een bad is dat u niet hoeft te kiezen tussen baden en douchen, het kan hier allebei. Voor mensen die lichamelijk niet meer fit zijn, zijn er baden met een zitje en een deur om het instappen te vergemakkelijken. Een hoekbad kan een goede oplossing zijn in een kleine badkamer.

3. Een bad staat voor comfort. Uw persoonlijke hygiëne verzorgen terwijl u achterover ligt en ontspant is een genot. Baden met wellness stralen en sprays zorgen voor nog meer ontspanning. Dit is dan ook een perfecte vervanging voor een bubbelbad.

4. Een aangenaam warm bad is goed voor uw gezondheid. Het helpt de dagelijkse stress te verdrijven en verwarmt uw lichaam op een koude dag. Als u verkouden wordt, helpt een bad uw bloeddoorstroming en ondersteunt het de natuurlijke afweer van het lichaam. Als u wilt, kunt u badolie aan het water toevoegen. Door het drijfvermogen in het water worden spieren en gewrichten ontlast. Het helpt ook tegen pijnlijke spieren.

5. Baden kunnen echte blikvangers zijn. Naast standaard baden zijn er ook vrijstaande baden, in de vloer ingebouwde baden en hoekbaden met een aantrekkelijk design. Designs in ongewone vormen en modellen geven badkamers net dat beetje extra.

Renova Plan bad design (© Geberit)
Renova Plan bad (© Geberit)

Neem de volgende stapBekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Een bad heeft meer ruimte nodig. Als het bad minstens 150 cm lang en 70 cm breed is, kunnen gebruikers comfortabel liggen. Deze afmetingen kunnen variëren naargelang het model. Als het bad ook gebruikt wordt om te douchen, is een bad met douchezone aan te raden. Deze hebben een verticale wandhelling aan één kant, zodat gebruikers rechtop kunnen staan tijdens het douchen.

Comfort voor het hele gezin: vijf voordelen van een bad

  • In bad gaan is leuk. In een gezinsbadkamer is het bad vaak erg populair bij kinderen omdat ze op een speelse manier een gevoel voor hygiëne krijgen en lekker kunnen spetteren.
  • Het voordeel van een bad is dat je niet hoeft te kiezen tussen baden en douchen. Voor mensen die fysiek niet meer fit zijn, zijn er badkuipen met een zitje en een deur om het instappen te vergemakkelijken. Een hoekbad kan een goede oplossing zijn in een kleine badkamer.
  • Een bad staat voor comfort. Je persoonlijke hygiëne verzorgen terwijl je achterover ligt en ontspant is een genot. Baden met wellnessjets en -sproeiers zorgen voor nog meer ontspanning. Dit is dan ook een perfecte vervanging voor een whirlpool.
  • Een aangenaam warm bad is goed voor je gezondheid. Het helpt de dagelijkse stress te verdrijven en verwarmt je lichaam op een koude dag. Als je verkouden wordt, helpt een bad je bloeddoorstroming en ondersteunt het de natuurlijke afweermechanismen van je lichaam. Als je wilt, kun je badolie aan het water toevoegen.
  • Baden in ongewone vormen en modellen verfraaien de badkamer. Naast standaard badkuipen zijn er ook vrijstaande badkuipen, in de vloer ingebouwde badkuipen en hoekbadkuipen met een aantrekkelijk design.
Geberit Tawa badkuip in wit met chromen kranen
Geberit Renova Plan bad

Douche of bad - waar moet je op letten bij het plannen van de badkamer?

In een goed geplande badkamer wordt vooral aandacht besteed aan aspecten als optimaal ruimtegebruik, behoeften op het gebied van design en functies, en de beschikbare infrastructuur (ventilatie, verlichting en sanitaire installaties).

In een huurappartement stelt de badkamer meestal andere eisen dan in een hotelkamer. Hoeveel ruimte is er beschikbaar in de badkamer? Door wie wordt de badkamer gebruikt? Waar zijn al leidingen aangelegd? Last but not least is er ook een realistisch budget nodig. Vraag jezelf af of je plannen kunnen worden uitgevoerd met het beschikbare budget.

Hulp bij het nemen van een beslissing

Plan your bathroom with the 3D bathroom planner

Onze tip: je droombadkamer kan in slechts enkele stappen online worden gevisualiseerd met een eenvoudige planningstool zoals de Geberit 3D badkamerplanner. De visualisatie op ware grootte maakt het mogelijk om verschillende ontwerpscenario's met douche en bad uit te proberen. Dit kan helpen bij het nemen van een beslissing.

Wat is de beste optie voor een huurappartement: bad of douche?

In een huurappartement met slechts één badkamer is een douche meestal de beste oplossing. Een douche heeft minder ruimte nodig, bespaart water en tijd, en barrièrevrije toegang is ook mogelijk. Als een huurappartement twee natte units heeft, wordt er vaak een douche geïnstalleerd in de ene kamer en een bad in de andere.

NieuwsbriefNu registreren

Blijf op de hoogte


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.

Lees soortgelijke berichten