Inspiratie en ideeënVoor elke badkamerruimte

Het lijkt misschien eenvoudig en logisch om een perfecte badkamer te ontwerpen voor iedereen, maar in de praktijk zijn er vaak uitdagingen. Dit komt door de uiteenlopende eisen die een rol spelen. Denk aan de diverse behoeften van een gezinsbadkamer, een drempelvrije badkamer, een wellnessruimte of een zeer kleine badkamer. Wat deze verschillende types gemeen hebben, is dat de vorm en grootte van de badkamer, die de indeling bepalen, cruciaal zijn bij het ontwerpen.

Waarom is de plattegrond van de badkamer doorslaggevend voor de planning?

Badkamer met kleine plattegrond

De badkamerplattergrond vormt de bais voor het ontwerp, waarbij zowel esthetische als functionele aspecten van belang zijn voor het welzijn,

  • Hoe kunnen de sanitaire voorzieningen zoals badkuip, douche, wastafel en toilet gerangschikt worden ?
  • Hoe kan voldoende bewegingsvrijheid worden gecreëerd tussen de toestellen?
  • En hoe kan voldoende opslagruimte verzekerd zijn in de badkamer?

Als deze vragen beantwoord zijn, zijn er praktisch geen obstakels meer om de badkamer optimaal te gebruiken.

Gebruikelijke badkamerindelingen en hun mogelijkheden

Het realiseren van een droom badkamer voor iedereen is niet zo eenvoudig vanwege ruimtebeperkingen. Hoewel glanzende tijdschriften perfecte voorbeelden laten zien, is de realiteit vaak anders. Meestal zijn ontwerpen al gemaakt of is de indeling van de badkamer al vastgesteld. Desondanks kunnen we enkele scenario's en mogelijke plattegronden onderzoeken, rekening houdend met deze obstakels.

Badkamer met kleine plattegrond

2 tot 6 m² - optimaal gebruik van kleine badkamerindelingen

Hoe kleiner de beschikbare ruimte, hoe beperkter de ontwerpmogelijkheden. Dit geldt met name voor een badkamer met een oppervlakte van 4 m², inclusief een douche. In z'n situaties is slimme badkamerindeling van essentieel beland en moet het ontwerp zich richten op het minimaliseren van functionele elementen tot het absolute minimum. Het helpt bijvoorbeeld om toestellen zoals het reservoir en de sifon achter de wand te plaatsen. Door dit te combineren met een ruimtebesparende wastafelkast, zorgt ook dit voor extra opslagruimte.

In kleine badkamers moeten keramische toestellen zoals de wastafel en het toilet zo smal mogelijk zijn.

Bovendien is het belangrijk om de tegelgrootte te overwegen in kleinere badkamers: grote tegels zijn hier gunstiger. Met minder voegwerk is de muurstructuur gelijkmatiger en lijkt de badkamer groter. Daarnaast spelen lichte, warme kleuren en optimale verlichting een cruciale rol,vooral in badkamers zonder ramen.

Geberit ONE-gasten-wc

Ideeën voor smalle badkamerindelingen

Voor badkamers met een smalle indeling, gelden dezelfde eisen als voor de indeling van kleine badkamers. Als een bad nodig is, is het aan te raden om de breedte van de kamer te gebruiken. In dit geval is een kamerbreedte van minstens 170 cm, de lengte van een standaard bad, nodig.

Bij het plaatsen van de wc moet idealiter direct zicht op de deur worden vermeden, zodat optimale privacy wordt gegarandeerd.

Middelgrote Geberit iCon badkamer

Middelgrote badkamers bieden bewegingsvrijheid

Middelgrote badkamers hebben een oppervlakte van ongeveer 7 tot 19 m². In tegenstelling tot kleine badkamers is de vraag hier niet of er een douche of een bad moet worden geïnstalleerd, maar of er genoeg ruimte is voor beide sanitaire producten. Wat het antwoord ook is, de bewegingsruimte is belangrijk in middelgrote badkamers. Dit heeft betrekking op de afstanden tussen de sanitaire producten, de afstand tot de muur of de vrije ruimte vóór een wastafel of toilet. Belangrijk hierbij: de bewegingsruimtes van de afzonderlijke voorzieningen kunnen elkaar overlappen. Bij de indeling kunnen twee principes worden onderscheiden: een plattegrondontwerp waarbij het sanitair langs de wanden wordt geplaatst en een volledig open ontwerp. Bij het plaatsen van de sanitaire producten moet echter ook rekening worden gehouden met de positie van de aanvoerleidingen, deze kunnen bepalend zijn voor de positionering.

Ruime badkamer met Geberit ONE-meubelair en keramiek en wandafvoer

20 m² en meer - een reeks opties voor grote badkamers

Iedereen met een badkamer van minstens 20 m² kan zijn droombadkamer ontwerpen. De sky's the limit als het gaat om de ontwerpmogelijkheden.

Zelfs een sauna kan worden overwogen. Of wat denkt u van het plaatsen van vrijstaand bad op z'n manier dat het een panoramisch uitzicht biedt door de ramen

De beschikbare ruimte optimaal benutten is zeker de beste manier om uw eigen persoonlijke oase van welzijn te creëren.

Een wandcloset Geberit Smyle Square geïnstalleerd in een nis

Ongebruikelijke plattegronden in de badkamer - hoeken en nissen op de juiste manier gebruiken

Hoeken en nissen kunnen de badkamer op verschillende manieren verfraaien. Afhankelijk van de grootte van de nis kan de installatie van een douche of wc de voor de hand liggende oplossing zijn. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte optimaal benut en ontstaat automatisch een natuurlijk gevoel van privacy.

Nissen zijn ook een perfecte optie als opslagruimte en kan worden uitgerust met neerlegruimte of oppervlakken. Ze kunnen ook worden gebruikt voor het tonen van toebehoren of decoratieve elementen.

Geberit Acanto-badkamer in een kamer met dakhelling

Tips voor badkamers op zolder

Als u een badkamer ontwerpt in een ruimte met dakhelling, dan moeten verschillende speciale referentiewaarden in acht worden gehouden.

De helling van het dak moet minstens 35° zijn voor een badkamer, terwijl de kamerhoogte die iemand nodig heeft om rechtop te kunnen staan, is vastgesteld op twee meter. Vooral bij de installatie van een douche moet hiermee rekening worden gehouden. Als u in plaats daarvan een bad wilt, is het aan te raden om het draagvermogen van de vloer door het gewicht van de vol bad te controleren.

Bovendien moet vochtbestendige wandbekleding en afdichting van de vloer worden gecontroleerd voordat een wastafel en wc worden geïnstalleerd.

Gebruik de 3D-badkamerplanner voor inspiratie

Een badkamer plannen met de 3D-badkamerplanner

Met de 3D-badkamerplanner van Geberit kan elke badkamer worden ontworpen - ongeacht of deze 2 m², 10 m² of groter is.

In slechts drie stappen kunt u uw ideeën en wensen eenvoudig visualiseren. Het enige dat nodig is ter voorbereiding is een opmeting van de kamer en een specificatie van de ramen, deuren en positie van de water- en elektriciteitsaansluitingen.

Geberit oplossingen voor uw badkamer

De meesten van ons hebben maar weinig ruimte in de badkamer. Over het algemeen varieert de grootte van een badkamer van ongeveer 2,5 tot 3,5 vierkante meter.

Plaatsbesparend meubelair en compacte wc's van Geberit bieden de juiste oplossingen voor deze afmetingen. Het productassortiment omvat ook bijpassende douche-oplossingen en aantrekkelijke badkuipen en afvoeren voor de badkuip voor elke badkamerplattegrond.

NieuwsbriefNu registreren

Blijf op de hoogte


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.

Lees soortgelijke berichten