Ontwerp van functionele badkamers

Carsten Wraae Jensen van het architectenbureau Bjerg Arkitektur A/S (© Wilfred Gachau)

In het kader van een internationale Geberit-wedstrijd hebben zes Europese architecten badkamers van 6 m² ontworpen. Het Deense architectenbureau Bjerg Arkitektur won de wedstrijd met zijn inzending “Serenity“.

De kracht van het ontwerp is dat het de gebruikers van de badkamer een gevoel van rust en sereniteit geeft. “We gebruiken hout, een materiaal dat leeft en emoties oproept. De badkamer is een van de weinige ruimtes waarin we de deur kunnen sluiten en helemaal alleen kunnen zijn. Men moet zich goed kunnen voelen in een ontspannen sfeer,“ zegt Carsten Wraae Jensen, projectmanager en architect bij Bjerg Arkitektur. Het antwoord op de vraag hoe een kleine badkamer te ontwerpen is eenvoudig: zo functioneel mogelijk.

Opbergruimte

Opbergruimte is een belangrijke factor in de badkamer. Voor ontwerpers is het wastafelmeubel een goed uitgangspunt bij het ontwerpen van een badkamer. Hier worden beslissingen genomen over hoeveel extra opbergruimte gepland moet worden. Wastafels met een meubel zijn praktisch omdat ze al opbergruimte bieden in de beschikbare ruimte.

“Als u de kamer binnenkomt, mag het niet opvallen welke zaken u in de badkamer bewaart. Probeer in plaats daarvan een systeem te vinden en verberg alledaagse badkamerartikelen“, legt Carsten Wraae Jensen uit. Op die manier biedt opbergruimte voor voorwerpen die regelmatig nodig zijn, zonder de rust in de badkamer te verstoren.

Licht en ruimtelijk

Carsten Wraae Jensen voegt daaraan toe: “We wilden een kamer creëren die tegelijkertijd duurzaam en functioneel is. We wilden geen producten integreren die er alleen maar goed uitzien. Ze moesten ook praktisch zijn.“ Een heldere sfeer met lichtgekleurde materialen en geïntegreerd licht in de spiegel was dus erg belangrijk. Beide zorgen ervoor dat de kamer uitgebreider en ruimer oogt.

Sensuele ervaring

Naast concrete functies zijn ook aspecten als onderhoudsvriendelijkheid van invloed op het ontwerp van een badkamer. Ruime oppervlakken, goed licht en gemakkelijk te reinigen materialen spelen hierbij een rol. Het is dan ook geen verrassing dat “Serenity“ heeft gewonnen. Het richt zich op ongecompliceerde, gemakkelijk te reinigen producten die er elegant uitzien en dankzij hun uniforme oppervlakken ook gemakkelijk te onderhouden zijn.

Vijf tips om kleine badkamers te plannen

1. Plan de ruimte: Lijken uw wensen de beschikbare ruimte ver te overtreffen? Uw eerste stap is om alles op een rijtje te zetten en prioriteiten te stellen. Er is een oplossing voor elke wens. Wastafels met kasten en lage kasten zijn een aanrader. Deze bieden een groot deel van de vereiste ruimte.

2. Meerdere laden: Afhankelijk van uw wensen en de bouwkundige situatie kunnen ook wastafelkasten met meerdere laden worden geplaatst.

3. Blijf flexibel: Met organisatieboxen kan de opbergruimte in de lades en kasten individueel worden georganiseerd. Het opberg- en ordeningssysteem moet zo flexibel mogelijk zijn, omdat de ruimte- en opbergbehoeften in de badkamer in de loop der tijd veranderen.

4. Gebruik een spiegelkast: Spiegelkasten bieden twee functies in één product: opbergruimte en licht. Optioneel zijn er ook spiegelkasten die in de voorwand kunnen worden ingebouwd en badkamers nog ruimer doen lijken.

5. Denk aan de toekomst: Een doorlopend badkamerontwerp maakt drempelloze toegang tot alle ruimtes mogelijk. Gelijkvloerse doucheplaten zien er modern uit en bieden tegelijkertijd maximaal comfort.

Neem de volgende stapBekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.