Gasten-wc: Tips en ideeën voor de gastenbadkamer

Bijna altijd klein – maar net zo fijn? Ruimte is meestal schaars in zowel gasten-wc's als gastenbadkamers. Dit maakt esthetische en functionele aspecten des te belangrijker, met ontwerpideeën en plannen voor een interieur dat zowel gasten als host in verrukking zal brengen.

Gasten-wc's ontwerpen

Licht valt door een raam in een gasten-wc met een donkerblauwe achterwand

Maar wat maakt van een gastentoilet een gastenbadkamer? In de meeste gevallen is het waarschijnlijk de aanwezigheid van een douche. In de planning maakt dit de keuze van tegels in alle geval belangrijker. Voor de rest gelden dezelfde ontwerpprincipes.

In het begin moet de nadruk liggen op de vloer en de muren, respectievelijk op hun kleuren en de gebruikte materialen.

Ideeën voor een gasten-wc met hout

Hout is een goede zaak – zelfs in de gasten-wc. Voor de vloer, als wandpanelen of voor badkamermeubels: Het natuurlijke product is ideaal om designaccenten te leggen en de kamer een huiselijke sfeer te geven. Maar kijk uit: Om te voorkomen dat vocht binnendringt, moet hout in een gastenbadkamer altijd behandeld worden.

Gasten-wc, modern in wit of zwart

Alles kan, niets moet! Op het vlak van kleuren zijn er geen beperkingen in de gasten-wc. Maar in kleine ruimtes gelden twee principes die het weten waard zijn: Lichte kleuren ogen fris en schoon, donkere tinten bevorderen huiselijke gezelligheid.

Daarom staan wit en zwart bovenaan het verlanglijstje van veel gastheren of -vrouwen die op zoek zijn naar een moderne oplossing. Misschien omdat de twee kleuren ook het beste werken in combinatie – bijvoorbeeld met de tegels. De moeite waard om te weten: Kleine badkamers en gastentoiletten houden van grote tegels – dit geeft de ruimte meer visuele diepte.

Wastafelideeën voor de gasten-wc

Het is niet ongewoon dat een gasten-wc net zo breed is als de deur waardoor de ruimte betreden wordt; de wc bevindt zich dan praktisch altijd aan de tegenovergestelde kant. Om die te bereiken, moet men echter eerst langs de wastafel geraken. Waarmee het al duidelijk is dat deze zo ruimtebesparend mogelijk moet zijn. Om ruimte te besparen, zijn wastafels met muurkranen of met aan de zijkant gemonteerde kranen hier ideaal.

Welke andere badkamermeubels mogen niet ontbreken in de gasten-wc?

Een hand opent een van de lades van de Geberit Renova Plan wastafelonderkast in natuurlijk houtdesign

De wc en de wastafel met kraan zijn het onmisbare duo van elk gastentoilet – maar ze bevatten echter nog geen meubilair met opbergruimte voor voorwerpen voor dagelijks gebruik.

Deze wastafel heeft een bijpassende wastafelonderkast en een spiegelkast. Modellen met geïntegreerde verlichting zorgen voor het juiste licht.

3 Tips: Zo plant u uw nieuwe gasten-wc

Ideeën zijn leuk, maar alleen plannen maakt ideeën concreet. Dit geldt niet alleen voor uw eigen badkamer, maar vooral voor het ontwerpen van kleine gastentoiletten. Hieronder staan drie tips over hoe u het beste uw ideeën voor een gasten-wc kunt verwezenlijken:

Tip 1: Plan uw gastentoilet met de 3D-badkamerplanner

3D-badkamerplanners, zoals die van Geberit, garanderen een eenvoudige planning van de gasten-wc in slechts drie stappen. Er komt meer kijken bij de voorbereiding: het opmeten van de ruimte, het plaatsen van deuren en ramen, en de locatie van water- en elektriciteitsaansluitingen. Bij de stroomvoorziening gaat het niet alleen om aansluitingen voor het licht; afhankelijk van uw wensen kan het toilet ook elektriciteit nodig hebben, bijvoorbeeld voor een geurafzuiging. Een optie die het overwegen waard is – vooral voor gasten-wc's zonder raam.

Tip 2: Wc, wastafel en kasten plaatsen

Vaak is de opstelling van wc, wastafel en badkamermeubels het gevolg van de beperkte ruimte die beschikbaar is in een gasten-wc. Daarom geldt hier: minder is meer – want een moderne gasten-wc is beter af zonder extra badkamermeubels met ongebruikte opbergruimte.

Blik in een gasten-wc met hang-wc, spiegelkast en wastafelonderkast uit de Geberit ONE badkamerserie

Tip 3: Praktische extra’s toevoegen aan uw gasten-wc

U kunt erover twisten of extra's noodzakelijk of alleen maar praktisch zijn – of zelfs alleen maar decoratieve doeleinden dienen. De volgende checklist bevat daarom zowel accessoires als ideeën voor decoratie:

Accessoires & nuttige producten voor de gasten-wc
  • Toiletborstel
  • Papierhouder
  • Een klein vuilnisbakje met deksel
  • Zeepdispenser
  • Gastenhanddoeken
  • Cosmetica (handcrème, wattenschijfjes, enz.)
  • Klerenhaken
  • Geurflessen
  • Bloemen/vazen
  • Afbeeldingen

Vooral de genoemde verbruiksmaterialen moeten gemakkelijk te vinden zijn in de opbergruimte van het badkamermeubel en in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn.

Geberit oplossingen voor kleine badkamers

Geberit Renova Compact hang-wc

Geberit biedt verschillende slimme en vooral plaatsbesparende oplossingen voor de gastenbadkamer. Naast ruimtebesparende meubels en oplossingen voor meer opbergruimte, omvat dit ook wc's met een kortere projectie voor meer bewegingsvrijheid.

Geïnteresseerden zouden de compacte wc-versies van de Geberit badkamerseries iCon, Renova en Smyle eens nader moeten bekijken.

Geberit ONE handwasbak met bijpassende wastafelonderkast

Ruimtebesparende meubels voor kleine badkamers

Zelfs voor smalle en bijzonder kleine wastafels met beperkte diepte of neerlegruimte aan de zijkant vindt u bij Geberit perfect passende badmeubels met veel opbergruimte. Bijvoorbeeld het al even veelzijdige en modulaire badkamermeubelprogramma van Geberit iCon of Geberit ONE, dat populair is vanwege het functionele ontwerp. Om ruimte te besparen, kan zelfs de spiegelkast – met een geïntegreerd verlichtingsconcept – in de muur worden ingebouwd.

Slimme detailoplossingen voor meer opbergruimte in de gastenbadkamer

Als u kiest voor een ruimtebesparende sifon of de sifon in de muur laat verdwijnen, kunt u de bijbehorende uitsparing in de lades van de wastafelonderkast besparen en extra opbergruimte winnen.

Dit maakt het ook gemakkelijker om indelingsboxen in de lades te gebruiken. Ze creëren overzicht in het meubilair en bieden gerichte toegang tot elk gewenst object. Ook spiegelkasten met opbergdozen voor binnen en verstelbare planken creëren extra opbergruimte.

Voor elke toiletvoorziening is ook een magneettafel beschikbaar. Magneettafels zijn uitgerust met drie opbergdozen in verschillende maten en zijn verkrijgbaar in vier verschillende lakken.

Neem de volgende stapBekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Ontdek soortgelijke berichten