BadkamerkleurenTips voor een evenwichtig kleurenconcept

Voor veel mensen kan het kiezen van de juiste kleuren in de badkamer erg moeilijk zijn. De meeste badkamers worden 20 tot 30 jaar gebruikt en worden in die tijd zelden of nooit gerenoveerd. Daardoor is er vraag naar kleuren die jaren later nog steeds populair zijn. Het is ook belangrijk om de badkameruitrusting te kiezen in een kleur die goed bij de badkamer past. Deze tips moeten u helpen om de juiste kleur voor u badkamer te kiezen.

Klassiek wit - een veilige keuze

Na de wilde jaren 1970 en 1980 werd wit weer de favoriete kleur in de badkamer. Wit blijft erg populair omdat het wordt geassocieerd met zuiverheid en kwaliteit. Witte keramische toestellen zoals wc’s, wastafels, badkuipen en douches zijn tijdloos en kunnen goed gecombineerd worden met elke kleur.

Welke muurkleuren zijn geschikt voor de badkamer?

Kleuren spelen een belangrijke rol in hoe groot een kamer lijkt. Let daarom op de grootte van de kamer bij het kiezen van de kleur voor de muren. Felle, krachtige kleuren doen een kamer kleiner lijken, terwijl pasteltinten het tegenovergestelde effect hebben.

Kleuren zoals beige, lichtgrijs of poedertinten komen vaak voor op badkamermuren. Neutrale muurkleuren hebben een moderne uitstraling en maken indruk dankzij hun tijdloze schoonheid. Bovendien geven ze de witte wastafels en wc’s een bijzonder elegante look.

pastelkleuren
 • Zandtinten geven over het algemeen een warm gevoel, terwijl zand- en nudetinten lichaam en geest harmoniseren en een zichtbaar gevoel van rust en kalmte creëren.
 • Grijstinten : Bij het gebruik van grijs moet rekening worden gehouden met een groot aantal nuances. Door een beetje bruin toe te voegen, ontstaat een warme grijstint. Daarentegen lijkt het grijs koel wanneer er een beetje blauw wordt toegevoegd. Accessoires in rood, geel of turquoise passen bijzonder goed bij een grijze badkamer.
 • Pastelkleuren : Lichtblauw, roze of mint zorgt voor een gevoel van lichtheid en welzijn in de kamer. In combinatie met wit maken pastelkleuren een vriendelijke indruk en doen ze kleine badkamers groter lijken.

Onze tip : Welke kleur u ook kiest, test de kleur altijd voordat u de muur verft. Een gemakkelijke manier om dit te doen is door verschillende kleuren direct naast elkaar op de muur te testen of door een testpatroon op hout of karton te schilderen. Zorg ervoor dat u de resultaten op verschillende momenten van de dag bekijkt, want het licht en de omgeving (bijvoorbeeld de kleur van de tegels, het badkamermeubilair of het plafond) kunnen een grote invloed hebben op hoe de kleur eruitziet. Verder raden we aan om watervaste verf te gebruiken of verf die speciaal is ontworpen voor gebruik in badkamers. Deze maken het schoonmaken van de muren gemakkelijker en voorkomen schimmelvorming.

pasteltinten in de badkamer

Hoe kan ik kleur toevoegen aan de badkamer zonder de muren te schilderen?

Kleuren creëren sfeer en kunnen helpen om de badkamer een huiselijke sfeer te geven. De muren schilderen is niet absoluut noodzakelijk om kleur toe te voegen aan de badkamer. In plaats daarvan voegen interieurontwerpers kleurrijke accenten toe met badkameraccessoires. Het voordeel hiervan ten opzichte van verven is dat het sanitair snel en goedkoop kan worden vervangen. De volgende bieden een vleugje kleur:

 • Textiel zoals handdoeken, badmatten, tapijten of douchegordijnen
 • Zeepdispensers, tandenborstelglazen en handdoekrekken
 • Vazen en plantenpotten
 • Foto's en sculpturen
 • Decoratieve voorwerpen zoals lampen, kaarsen en kandelaars
 • Kleine onderdelen badkamermeubels
 • Op maat gemaakte bedieningsplaten

Planten kunnen ook kleur brengen in de badkamer, samen met een natuurlijke sfeer. Maar let op, niet elke plant is geschikt voor badkamers.

Accenten zetten met badkameruitrusting in kleur

Het spreekt voor zich dat badkamerkeramiek en -meubels niet altijd wit hoeven te zijn. Wastafels en toiletten zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. Als dit voor sommige mensen een beetje te veel van het goede is, kunnen matte keramische toestellen een aantrekkelijke optie zijn. Vooral producten in wit mat of zwart mat zijn ingetogen maar vallen toch op.

De muren verven of voorwerpen vervangen is niet absoluut noodzakelijk om kleur toe te voegen aan de badkamer. In plaats daarvan hebben interieurontwerpers kleurrijke accenten met badkameraccessoires toegevoegd. Het voordeel hiervan ten opzichte van verven is dat het sanitair snel en goedkoop kan worden vervangen. De volgende bieden een vleugje kleur:

 • Textiel zoals handdoeken, badmatten, tapijten of douchegordijnen
 • Zeepdispensers, tandenborstelglazen en handdoekrekken
 • Vazen en plantenpotten
 • Foto's en sculpturen
 • Decoratieve voorwerpen zoals lampen, kaarsen en kandelaars
 • Kleine onderdelen badkamermeubels
 • Op maat gemaakte bedieningsplaten

Planten kunnen ook kleur brengen in de badkamer, samen met een natuurlijke sfeer. Maar let op, niet elke plant is geschikt voor badkamers.

Wasruimte met Geberit iCon opzetwastafel in wit mat en zwart mat badkameraccessoires
Macrobeeld van een hand die een Geberit iCon wastafel in wit mat aanraakt

Veelgestelde vragen over het plannen van kleuren in de badkamer

Onze tip : In douches Vooral vlakke wandbekleding wordt aanbevolen om waterschade te voorkomen. Wandpanelen zijn een goedkope optie en zijn verkrijgbaar in talloze kleuren of met patronen en fotoafbeeldingen.

Grote tegels hoeven bijna niet te worden gevoegd. Een vleugje luxe kan worden gecreëerd met Stucco Veneziano of Marmorino. Dit zijn kalkpleisters die tot hoogglans kunnen worden gepolijst en er dan uitzien als natuursteen. Ze verbeteren het binnenklimaat en hebben een natuurlijke bescherming tegen schimmel, maar mogen niet worden gereinigd met zure badkamerreinigers.

In een badkamerrenovatie is de eerste vraag of de bestaande tegels worden behouden of dat de hele kamer wordt gerenoveerd. Onze gids voor badkamerrenovatie bevat alles wat u moet weten.

Altijd op de hoogte blijven

Feelgood-kleuren voor de muur kiezen

Kleuren spelen een belangrijke rol in hoe groot een kamer lijkt. Let daarom op de grootte van de kamer bij het kiezen van de kleur voor de muren. Felle, krachtige kleuren doen een kamer kleiner lijken, terwijl pasteltinten het tegenovergestelde effect hebben.

Witte badkamer met spiegelkast, wastafelkast, bedieningsplaat en keramiek toestellen van Geberit

Klassiek wit - een veilige keuze

Na de wilde jaren 1970 en 1980, werd wit weer de favoriete kleur in de badkamer. Wit blijft erg populair omdat het wordt geassocieerd met zuiverheid en kwaliteit.

Badkamerserie met witte toiletten, wastafels, witte badkamermeubels en doucheoppervlakken zijn tijdloos en goed te combineren met elke kleur.

Pasteltinten zijn uitnodigend en geven een gevoel van ruimte

Pasteltinten in een oogopslag

Kleuren zoals beige, lichtgrijs of poedertinten komen vaak voor op badkamermuren. Neutrale muurkleuren hebben een moderne uitstraling en imponeren dankzij hun tijdloze schoonheid. Bovendien geven ze witte badkamermeubels, wastafels en wc's een bijzonder elegante uitstraling.

 • Zandtinten geven over het algemeen een warm gevoel. Zand- en nudetinten harmoniseren lichaam en geest en creëren een zichtbaar gevoel van rust en kalmte.
 • Een grote verscheidenheid aan grijstinten zijn beschikbaar. Door een beetje bruin toe te voegen, ontstaat een warme grijstint. Daarentegen lijkt het grijs koel wanneer er een beetje blauw wordt toegevoegd.
 • Pastelkleuren zoals lichtblauw, roze of mint zorgen voor een gevoel van lichtheid en welzijn in de kamer. In combinatie met wit maken pastelkleuren een vriendelijke indruk en doen ze kleine badkamers groter lijken.

Onze tip: Welke kleur u ook kiest, test altijd de kleur in de badkamer zelf voordat u de muur schildert. Een gemakkelijke manier om dit te doen is door verschillende kleuren direct naast elkaar op de muur te testen of door een testpatroon op hout of karton te schilderen. Zorg ervoor dat u naar de resultaten kijkt op verschillende momenten van de dag Het licht en de omgeving (bijvoorbeeld de kleur van de tegels, het badkamermeubel of het plafond) kunnen een grote invloed hebben op hoe de kleur eruitziet.

NieuwsbriefNu registreren

Blijf op de hoogte


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.

Badkamerproducten met een functioneel design

Lees soortgelijke berichten