BadkamerkleurenTips voor een evenwichtig kleurenconcept

Is er speciale verf nodig in de badkamer?

Woman in yellow dress standing in front of mint green bathroom with furniture and bathroom ceramics from Geberit and black taps

Het is aan te raden om in de badkamer speciale verf te gebruiken die schimmelgroei voorkomt. Door de waterdamp is het ruimteklimaat in de badkamer erg vochtig.

Conventionele emulsieverven zijn meestal niet compatibel met het hoge vochtgehalte in de badkamer. Geschikte verven worden dienovereenkomstig gelabeld. Silicaatverf of latexverf zijn allebei ideaal.

Silicaatverf heeft veel voordelen. Het is ademend en kan vocht in de lucht opnemen en vervolgens weer afgeven. Dit verbetert het binnenklimaat. Verder is silicaatverf ook geschikt voor mensen met een allergie, omdat het meestal geen oplosmiddelen bevat. Tot slot is silicaatverf voornamelijk alkalisch, waardoor schimmel geen kans krijgt om te groeien.

Latexverven zijn gemaakt van harsen (tegenwoordig meestal kunstharsen). Ze zijn vochtbestendig, robuust en gemakkelijk schoon te maken. Houd er echter rekening mee dat latexverf niet overschilderd kan worden, omdat de nieuwe verf niet hecht aan het oppervlak. Het verwijderen is ook erg veeleisend - latexverf moet worden afgeschuurd of uitgeloogd. Als je je huis huurt, raden we je aan dit met je huisbaas te bespreken.

Waar moet je op letten als je verf voor de badkamer koot?

Bird's-eye view of different paint cans (© picture from Freepik)

Zoals bij alle renovaties moet het werk professioneel worden uitgevoerd. Vraag advies aan je plaatselijke doe-het-zelfzaak of laat het werk over aan een professional.

In addition to choosing silicate or latex paint, cleaning is also an important point. In the shower area in particular, acidic cleaning agents are used for removing limescale. These can damage the wall paint. In this context, paint manufacturers classify and label their products in five wet abrasion classes:

Naast de keuze voor silicaat- of latexverf is reinigingsgemak ook een belangrijk punt. Vooral in de doucheruimte worden zure schoonmaakmiddelen gebruikt om kalk te verwijderen. Deze kunnen de muurverf aantasten. Verffabrikanten classificeren en labelen hun producten in vijf schrobklasse:

 • Muurverf schrobklasse 1: Zeer duurzaam en robuust, kan worden gereinigd met normale schoonmaakmiddelen, sponzen of stromend water
 • Muurverf schrobklasse 2: Robuust, kan ook worden gereinigd met een schuurspons of -borstel
 • Muurverf schrobklasse 3: Beperkte schuurweerstand, kan reinigingsmiddelen, sponzen of fysieke kracht aan
 • Muurverf schrobklasse 4: Gevoelig, maar kan worden gereinigd met een vochtige, zachte doek
 • Muurverf schrobklasse 5: Minst robuust, kan zelfs met een zachte doek worden beschadigd

Kleuren voor de badkamer - stap voor stap naar het juiste kleurenconcept

De juiste kleur voor je badkamer kiezen is een belangrijke stap in het ontwerpproces. Maar voordat je de kleurenkaarten tevoorschijn haalt, moet je eerst overwegen of je tegels wilt gebruiken.

Family bathroom with large tiles and bathroom furniture plus bathroom ceramics from Geberit iCon

De fundering leggen - tegels of geen tegels

Als je kiest voor tegels in de badkamer, dan zijn zowel de tegelkleur als de tegelgrootte belangrijke aspecten. De “voegloze“ look wordt steeds populairder om een aantal zeer goede redenen:

 • 1. Ontwerp: Voegen kan het uiterlijk van een kamer verstoren. Grotere tegelformaten creëren een rustigere, harmonieuzere sfeer in de kamer
 • 2. Hygiëne: Voegen hebben de neiging om vuil op te hopen - en vuil wordt vaak in de voegen geveegd tijdens het schoonmaken. Een extra, tijdrovende schoonmaakbeurt is dan nodig om de badkamer weer schoon te krijgen. Als het niet goed wordt schoongemaakt, kan er zelfs schimmel ontstaan in het voegwerk.
Woman drying her hair with a towel in a bathroom with open shower and large tiles in terrazzo style

The rear shower wall is a special case as it is exposed to a lot of moisture. If you don’t want to use tiles, here are two alternatives:

De achterwand van de douche is een speciaal geval omdat deze wordt blootgesteld aan veel vocht. Als je geen tegels wilt gebruiken, zijn er twee alternatieven:

 • Bescherming door “olifantenhuid“: De muur wordt verzegeld met een speciale transparante hars die conventionele verf of behang waterdicht maakt. Houd er rekening mee dat het oppervlak na het aanbrengen een glanzende afwerking heeft.
 • Latexverf: Deze verf is vochtbestendig en vereist een waterdichte pleisterlaag. Hoewel latexverf bestand is tegen waterdamp, is het niet 100% waterdicht. Onvolkomenheden mogen niet worden overschilderd omdat dit kan leiden tot waterschade of schimmelvorming.

Onze tip : In douches Vooral vlakke wandbekleding wordt aanbevolen om waterschade te voorkomen. Wandpanelen zijn een goedkope optie en zijn verkrijgbaar in talloze kleuren of met patronen en fotoafbeeldingen.

Grote tegels hoeven bijna niet te worden gevoegd. Een vleugje luxe kan worden gecreëerd met Stucco Veneziano of Marmorino. Dit zijn kalkpleisters die tot hoogglans kunnen worden gepolijst en er dan uitzien als natuursteen. Ze verbeteren het binnenklimaat en hebben een natuurlijke bescherming tegen schimmel, maar mogen niet worden gereinigd met zure badkamerreinigers.

In een badkamerrenovatie is de eerste vraag of de bestaande tegels worden behouden of dat de hele kamer wordt gerenoveerd. Onze gids voor badkamerrenovatie bevat alles wat u moet weten.

Altijd op de hoogte blijven

Feelgood-kleuren voor de muur kiezen

Kleuren spelen een belangrijke rol in hoe groot een kamer lijkt. Let daarom op de grootte van de kamer bij het kiezen van de kleur voor de muren. Felle, krachtige kleuren doen een kamer kleiner lijken, terwijl pasteltinten het tegenovergestelde effect hebben.

Witte badkamer met spiegelkast, wastafelkast, bedieningsplaat en keramiek toestellen van Geberit

Klassiek wit - een veilige keuze

Na de wilde jaren 1970 en 1980, werd wit weer de favoriete kleur in de badkamer. Wit blijft erg populair omdat het wordt geassocieerd met zuiverheid en kwaliteit.

Badkamerserie met witte toiletten, wastafels, witte badkamermeubels en doucheoppervlakken zijn tijdloos en goed te combineren met elke kleur.

Pasteltinten zijn uitnodigend en geven een gevoel van ruimte

Pasteltinten in een oogopslag

Kleuren zoals beige, lichtgrijs of poedertinten komen vaak voor op badkamermuren. Neutrale muurkleuren hebben een moderne uitstraling en imponeren dankzij hun tijdloze schoonheid. Bovendien geven ze witte badkamermeubels, wastafels en wc's een bijzonder elegante uitstraling.

 • Zandtinten geven over het algemeen een warm gevoel. Zand- en nudetinten harmoniseren lichaam en geest en creëren een zichtbaar gevoel van rust en kalmte.
 • Een grote verscheidenheid aan grijstinten zijn beschikbaar. Door een beetje bruin toe te voegen, ontstaat een warme grijstint. Daarentegen lijkt het grijs koel wanneer er een beetje blauw wordt toegevoegd.
 • Pastelkleuren zoals lichtblauw, roze of mint zorgen voor een gevoel van lichtheid en welzijn in de kamer. In combinatie met wit maken pastelkleuren een vriendelijke indruk en doen ze kleine badkamers groter lijken.

Onze tip: Welke kleur u ook kiest, test altijd de kleur in de badkamer zelf voordat u de muur schildert. Een gemakkelijke manier om dit te doen is door verschillende kleuren direct naast elkaar op de muur te testen of door een testpatroon op hout of karton te schilderen. Zorg ervoor dat u naar de resultaten kijkt op verschillende momenten van de dag Het licht en de omgeving (bijvoorbeeld de kleur van de tegels, het badkamermeubel of het plafond) kunnen een grote invloed hebben op hoe de kleur eruitziet.

Accenten zetten met badkameruitrusting in kleur

Het spreekt voor zich dat badkamerkeramiek en -meubels niet altijd wit hoeven te zijn. Wastafels en toiletten zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. Als dit voor sommige mensen een beetje te veel van het goede is, kunnen matte keramische toestellen een aantrekkelijke optie zijn. Vooral producten in wit mat of zwart mat zijn ingetogen maar vallen toch op.

De muren verven of voorwerpen vervangen is niet absoluut noodzakelijk om kleur toe te voegen aan de badkamer. In plaats daarvan hebben interieurontwerpers kleurrijke accenten met badkameraccessoires toegevoegd. Het voordeel hiervan ten opzichte van verven is dat het sanitair snel en goedkoop kan worden vervangen. De volgende bieden een vleugje kleur:

 • Textiel zoals handdoeken, badmatten, tapijten of douchegordijnen
 • Zeepdispensers, tandenborstelglazen en handdoekrekken
 • Vazen en plantenpotten
 • Foto's en sculpturen
 • Decoratieve voorwerpen zoals lampen, kaarsen en kandelaars
 • Kleine onderdelen badkamermeubels
 • Op maat gemaakte bedieningsplaten

Planten kunnen ook kleur brengen in de badkamer, samen met een natuurlijke sfeer. Maar let op, niet elke plant is geschikt voor badkamers.

Wasruimte met Geberit iCon opzetwastafel in wit mat en zwart mat badkameraccessoires
Macrobeeld van een hand die een Geberit iCon wastafel in wit mat aanraakt

Veelgestelde vragen over het plannen van kleuren in de badkamer

NieuwsbriefNu registreren

Blijf op de hoogte


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.

Badkamerproducten met een functioneel design

Lees soortgelijke berichten