Zwarte badkamer – trends in badkamerdesignVanuit het perspectief van de architect

Portret van de Zwitserse architect Andrin Schweizer (©Judith Stadler & André Uster)

Een badkamer hoeft niet altijd wit te zijn. Volgens de bekende Zwitserse architect Andrin Schweizer kunnen zwarte producten een krachtig statement maken als ze spaarzaam worden gebruikt en slim worden gecombineerd.

Man in badkamer staand voor Geberit Option Plus Square spiegel en zwart Geberit ONE badkamermeubilair (© Geberit)
Geberit ONE met enkele wastafel en Monolith Plus in zwart glas (© Geberit)
Producten in zwart mat van de Geberit ONE badkamerseries (© Geberit)

Zwart is zeer populair als interieuruitvoering. Wat vindt u als architect van deze trend?

Andrin Schweizer: Het is geen publiek geheim dat architecten graag zwart gebruiken. De kleur wordt geassocieerd met ernst, elegantie en verfijning. Het wordt altijd gebruikt als u een krachtig, gedurfd statement wilt maken. Bij renovatie vind ik de kleur een nuttige manier om bewust onderscheid te maken tussen het oude en het nieuwe. In mijn gedachten zie ik bijvoorbeeld een strakke, zwarte keuken in een oude boerderij.

Zwart wordt ook gezien in moderne badkamers, met zwarte kranen, meubilair en toebehoren die in trek zijn. Hoe kan de kleur ten volle worden benut?

Een paar jaar geleden wilde ik voor het eerst een badkamer ontwerpen met zwarte kranen en toebehoren. Maar dat lukte niet omdat sommige producten niet in het zwart verkrijgbaar waren. Tegenwoordig hebben we alles binnen handbereik. Fabrikanten bieden vele productlijnen in een reeks verschillende oppervlakken. Ik raad aan zuinig en bewust met zwart om te gaan om de krachtige impact ervan niet te verminderen. Kies liever een paar elementen en benadruk het contrast in combinatie met de andere voorwerpen.

Welke impact hebben zwarte badkamerkranen of badkamermeubilair?

Zwarte kranen stralen een gevoel van zelfvertrouwen uit. Ze stellen ondubbelzinnig dat hier een designliefhebber woont, iemand die voor iets onconventioneels heeft gekozen en zich wil onderscheiden van de massa. Persoonlijk gebruik ik zwart wanneer ik een sfeer wil creëren die typisch is voor een luxe wellnessruimte. De badkamer is de meest intieme ruimte in het huis. Hier bent u onbevangener als de sfeer in de ruimte donkerder is en niet elke rimpel op uw lichaam wordt benadrukt.

Welke kleuren en materialen passen het best bij zwart?

Zwart past overal bij – dat is het fantastische aan deze kleur. In de badkamer zou ik geneigd zijn donkere materialen niet te combineren met zwarte kranen. Een zeker contrast is voor mij belangrijk om ze volledig tot hun recht te laten komen. Ik vind contrasten in het algemeen spannend. Ik combineer graag zwarte, matte oppervlakken met materialen die veel karakter hebben, zoals hand-geglazuurde tegels die allemaal net iets anders zijn of natuursteen waar dikke nerven doorheen lopen. Dan is er natuurlijk hout, dat volgens mij in elke badkamer thuishoort.

Hoe lang denkt u dat deze trend zal aanhouden?

Dat hangt af van hoe ver we in de toekomst kijken. Zwarte kranen en keukenfronten zullen de komende jaren zeker in trek zijn. Maar niets duurt eeuwig.

Vrouw verwijdert haarvanger op Geberit ONE wastafel met kraan in zwart mat. (© Geberit)
Gemakkelijk te reinigen – ook in het zwart
Met zwarte producten van Geberit kunnen architecten en ontwerpers klanten met oog voor design volledig voor zich winnen. Bij de ontwikkeling van de producten ligt de nadruk op de bedrijfsfilosofie "Design Meets Function". Dit betekent dat Geberit naast een elegant design ook een uitstekende functionaliteit garandeert. Daartoe worden verschillende coatings en afwerkingsmethoden getest op een reeks verschillende kunststoffen en metalen. Jörn Ikels, hoofd badkamersystemen, legt uit: "Alleen producten die in de praktijk betrouwbaar voldoen aan onze strenge eisen op het gebied van duurzaamheid en eenvoudige reiniging, doorstaan de test. Je kunt er zeker van zijn dat alle zwarte producten goed doordacht zijn, functioneel zijn, lang meegaan en van de hoogste kwaliteit zijn."

Biedt Geberit zwarte producten aan?

Geberit biedt een breed scala aan zwarte producten, van zwarte badkamermeubilair zoals wastafelkasten, zwarte kranen, spiegels en spiegelkasten met zwarte lijsten, tot zwarte bedieningsplaten en badkamertoebehoren. Voor de doucheopstelling zijn ook zwarte producten – douchegoten, muurafvoeren en afdekplaatjes – verkrijgbaar.

Overzicht van zwarte Geberit producten

NieuwsbriefNu inschrijven

Altijd op de hoogte blijven


Onze nieuwsbrief geeft u inzichten en tips over hoe uw badkamer uw dagelijks leven kan vereenvoudigen.

Badkamerproducten met een functioneel design