Wanneer badkamermeubels nat worden 

Het vocht in de badkamer kan een probleem zijn voor meubels. De waterdruppels van wastafel, wc, douche, bad verspreiden zich in de badkamer en leiden tot een hoge luchtvochtigheid, die de meubels kan beschadigen als ze niet op de omstandigheden in de badkamer zijn afgestemd. En het luchten van de badkamer alleen is niet voldoende.

Als de vochtigheid het hout bereikt, kunnen de aangetaste plekken gaan zwellen. Maar ook vochtige houten panelen van badkamermeubels kunnen van vorm veranderen. In het ergste geval passen laden en kastdeurtjes niet meer goed. Maar u kunt allerlei ongemakken in de badkamer voorkomen door de juiste meubels te kiezen.

Maar waar moet je op letten bij het kopen van badkamermeubels? 

Er zijn twee relevante factoren bij het kiezen van meubels voor de badkamer: het materiaal waarvan het meubel is gemaakt en het oppervlak van het badkamermeubel.

De gebruikte materialen

Hout is het meest gebruikte materiaal voor badkamermeubels. En het bestaat in verschillende vormen: multiplex, spaanplaat, MDF-platen of massief hout. Afhankelijk van de samenstelling reageert hout anders op vocht in de lucht en is het dus niet altijd even geschikt voor badkamermeubels.

  • Multiplex is waarschijnlijk de beste keuze. Het verandert veel minder van vorm dan massief hout omdat het kruislings wordt gelijmd. Opzwellen door de vochtigheid is lang niet zo'n probleem als bij ander hout. Het materiaal is ook zeer goed bestand tegen buigen en gemakkelijk in elkaar te schroeven; met andere woorden, het is een functionele, goede keuze voor badkamermeubels.
  • MDF-platen bestaan uit ontbonden houtvezels die met lijm worden gemengd en geperst. Het oppervlak is mooi glad waardoor het goed geschikt is voor folies en vernissen. Ze zijn echter veel zwaarder dan spaanplaten en ook duurder. Ze zijn behoorlijk waterbestendig en dus perfect geschikt voor gebruik in badkamermeubels. Schimmel of zwelling zijn geen probleem met een goede folie of vernis.
  • Spaanplaten zijn in onbewerkte vorm ongeschikt voor badkamers omdat zij onherroepelijk opzwellen bij blootstelling aan vocht. Dit kan echter worden voorkomen door het oppervlak goed af te dichten. Een set badkamermeubels van spaanplaat is dus in principe geen slecht idee. Uiteindelijk hangt het af van de kwaliteit van de verwerking.
  • Massief hout zet echter snel uit bij blootstelling aan vocht. Daar kunnen zelfs de beste bouwmaatregelen niets aan veranderen. Bovendien is het relatief duur. Badkamermeubels van massief hout raden wij daarom af.
Geberit Renova Plan badkamermeubels

De oppervlakken

Omdat de houten materialen die gebruikt kunnen worden niet erg aantrekkelijk zijn en zelfs in een ideaal geval nog gevoelig zijn voor vocht in de lucht, moeten ze gecoat worden. Er zijn allerlei verschillende varianten.

Folies zijn het eenvoudigst en ook het goedkoopst. De kwaliteit is een beslissende factor. Goedkope folies op badkamermeubels zijn gevoelig voor krassen en hebben de kans om af te bladderen. En dan kan het water het meubel beschadigen. Dikke folies van hoge kwaliteit daarentegen, zoals die van Geberit, zijn robuust en gemakkelijk te onderhouden.

  • Melamine is een laminaat van hars, decorpapier en een transparante toplaag. Het materiaal is zeer robuust - en dus een goede keuze voor de badkamer.
  • Fineer van echt hout wordt als een ongeveer één millimeter dikke laag hout op spaanplaat of MDF-platen gelijmd. Het lijkt sterk op een meubel van massief hout. Met fineer zijn de meubels goedkoper maar stabieler dan wanneer ze van massief hout zijn gemaakt. Natuurlijk moet het front van echt hout worden gecoat, gelakt of gewit, anders is het gevoelig voor de hoge luchtvochtigheid in de badkamer.
  • Vernis zorgt voor het populaire hoogglanseffect voor badkamermeubels. Dit is echter duur, vooral vanwege de omslachtige procedure: na het lakken moet het oppervlak worden geslepen en gepolijst. Dit maakt het meubel krasvast en waterdicht..
  • Glas heeft het bekende voordeel dat het volkomen ongevoelig is voor vocht. Bij een badkamermeubel wordt glas meestal gecombineerd met een MDF-plaat of spaanplaat die meestal wit, zwart of antracietgrijs is geschilderd. Het glas zorgt voor het hoogglanseffect en geeft het badkamermeubel extra bescherming tegen vocht.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL 


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER 


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier 


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief 


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.