Bespaar water bij toiletspoelingen

Geen leven zonder water. Maar deze waardevolle bron wordt steeds schaarser. Volgens het World Water Report 2024 van de Verenigde Naties zal ongeveer de helft van de wereldbevolking kampen met ernstige watertekorten, in ieder geval seizoensgebonden. Veel mensen zijn zich hiervan bewust en willen hun huishoudelijk drinkwaterverbruik verminderen. U draait de kraan dicht bij het inzepen onder de douche of als u uw tanden poetst. Een goed begin.

Hoeveel water verbruikt een toiletspoeling?

Vrouw spoelt het toilet door op het Geberit Acanto toiletsysteem met TurboFlush

Wat veel mensen zich niet realiseren: Ongeveer een derde van het water dat dagelijks in een westers huishouden wordt verbruikt, wordt gebruikt om het toilet door te spoelen. Dit komt omdat bij elke spoeling gemiddeld zes tot negen liter water in het riool terechtkomt.

Daarom is het de moeite waard om hier te beginnen. Geberit ontwikkelt al tientallen jaren spoelsystemen die bijzonder efficiënt en tegelijkertijd hulpbronnen besparen.

Waterbesparende toiletspoeling dankzij de innovatieve TurboFlush spoeltechniek

De persoon drukt op het kleine knopje op de witte bedieningsplaat Sigma30

Optimale toiletspoeling staat centraal bij deze Geberit-systemen. Wat gebeurt er immers als de toiletspoeling maar een klein beetje water nodig heeft, maar niet alles schoon in het riool spoelt? We drukken een tweede keer op de knop en hebben dan nog meer kostbaar drinkwater nodig.

Daarom richt Geberit zich op de ontwikkeling van producten die het toilet schoonspoelen met slechts één toiletspoeling en zo min mogelijk water.

Het is cruciaal dat de spoeltechniek en het wc-keramiek optimaal op elkaar zijn afgestemd. Een andere belangrijke factor is de inwendige geometrie van het keramische apparaat. Hierdoor wordt het grootste deel van het waterbesparingspotentieel van het toilet bepaald.

Dit is vooral goed te zien bij de wc Geberit Acanto met innovatieve TurboFlush-spoeltechniek. De asymmetrische geometrie met twee geleidingsranden leidt de waterstroom spiraalsgewijs door het keramiek in een krachtige draaikolk.

In combinatie met het waterbesparende spoelventiel type 212 in het inbouwreservoir en de dubbele spoelplaat is het spoelvolume gereduceerd tot 2,6 liter voor een kleine spoeling en 4 liter voor een grote spoeling.

De prestaties van de toiletspoeling liggen tot tien keer hoger dan de vereisten die internationale normen bepalen.

Geberit spoelventiel 212 met schuifknop voor het instellen van de waterhoeveelheid

Waterbesparende klok

De klok speelt hier een belangrijke rol. het Geberit klok type 212 heeft twee schuifregelaars. Dit maakt het gemakkelijk om het watervolume in te stellen. Drote spoeling varieert van 3,5 tot 7,5 liter. Met de kleine spoeling kunt u variëren tussen een spoelvolume van 2 tot 4 liter.

Het ventiel levert een belangrijke bijdrage aan het zuinig gebruik van drinkwater, omdat de keramische WC optimaal gespoeld kan worden met minimale hoeveelheden spoelwater .

Wat doe ik als ik thuis nog een oude spoelbak heb? Gelukkig is de klok type 212 achterwaarts compatibel en kan daarom ook worden geïnstalleerd in oudere inbouwmodellen.

80% minder waterverbruik dankzij innovaties van Geberit

Met het toiletsysteem kunt u in de loop der jaren veel water besparen. Een modelberekening toont aan dat de hoeveelheid spoelwater sinds 1952 met 80% is gedaald dankzij innovaties van Geberit zoals de duospoeling en de spoelstopknop. In die tijd verbruikte één persoon ongeveer 70 liter drinkwater per dag. Tegenwoordig is het mogelijk om het toilet schoon te spoelen met slechts 14 liter water per dag.1

Feiten en cijfers over spoelwaterverbruik

Illustratie van de vermindering van het spoelwatervolume sinds 1952
Opmerking
1Veronderstellingen: Iemand gebruikt het toilet vijf keer per dag en gebruikt de grote spoeling (= volle spoeling) één keer en de kleine spoeling (= deelspoeling) vier keer. in 1952 bedroeg het waterverbruik 14 liter per spoeling (= 70 liter per persoon per dag), vandaag is een schone spoeling mogelijk met 4 liter voor de volledige hoeveelheid en 2,6 liter voor de gedeeltelijke hoeveelheid (=14 liter per persoon per dag).

Veelgestelde vragen over waterverbruik bij toiletspoelingen

Innovatieve oplossingen van Geberit voor waterbesparende toiletspoelingen

NieuwsbriefNu registreren

Blijf op de hoogte


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.