Afval in de badkamerZeven tips om het te voorkomen

Onze rituelen in de badkamer gaan gepaard met tal van producten die veel plastic afval met zich meebrengen. Elke persoon in Europa produceert gemiddeld 480 kilo afval per jaar. U kunt dit afval aanzienlijk verminderen - zelfs in de badkamer. Bekijk hier zeven van onze beste tips voor minder afval in de badkamer.

Tip 1 - Deodorant

Plastic afval is het grootste probleem in de badkamer. Maar het kan vaak vermeden worden als u de juiste producten kiest. Waarom bijvoorbeeld vasthouden aan een deodorant? Die zitten meestal in een metalen of plastic verpakking. Maar je hebt niet echt een spray nodig. Crème deodorants zijn een ideaal alternatief. Ze komen meestal in een glazen verpakking of een metalen flesje dat u kunt hergebruiken.

Tip 2 - Tandenborstel

Meestal is het handvat van een tandenborstel van plastic en zijn de borstelharen van nylon, dus ook van plastic. Tandartsen adviseren om uw tandenborstel om de drie maanden te vervangen. Dat betekent vier tandenborstels per jaar per persoon. Dat komt neer op miljoenen tandenborstels per jaar. Als je in plaats daarvan een tandenborstel van bamboe koopt, vermijd u plastic afval. Bamboe is een van de snelst groeiende grondstoffen op aarde - het kan binnen een dag tot een meter hoog groeien.

Moeder en kind in een gezinsbadkamer met Geberit Renova producten

Tip 3 - Tandpasta

Conventionele tandpasta zit meestal in een plastic tube - en uiteindelijk is nooit alles eruit te krijgen. Echt een no-go. Maar er is een nieuw alternatief dat zero waste biedt: het tandpastatablet. U brengt het tablet in uw mond, kauwt erop tot er een licht schuim ontstaat en poetst uw tanden dan zoals gewoonlijk met een tandenborstel.

Tip 4 - Zeep

Nog maar enkele decennia geleden was een stuk zeep de standaard in badkamers. Tegenwoordig is vloeibare zeep een rage, die de goede oude zeep vervangt. En vloeibare zeep zit meestal in een plastic fles. Vaste zeep zit meestal in een papieren verpakking, en het is eigenlijk relatief eenvoudig om thuis eigen zeep te maken. Een eenvoudige manier om afscheid te nemen van nog een plastic product in de badkamer.

Geberit Selnova badkamer

Tip 5 - Shampoo

En er is ook een plasticvrij alternatief voor de haren. In plaats van gewone shampoo uit een plastic fles te gebruiken, is het beter om vaste shampoo te gebruiken onder de douche. Die ziet eruit als een gewoon stuk zeep en is heel gemakkelijk te gebruiken: u wrijft het stuk tussen vochtige handen om wat schuim te produceren. Dat gebruikt u om de haren in te schuimen en dan spoelt zoals gewoonlijk uit met water. En zo heeft u weer een afvalproduct van plastic uit de badkamer verbannen.

Tip 6 - Maandverband en tampons

Vrouwelijke menstruele hygiëne kost veel afval. Vrouwen hebben in hun leven gemiddeld tussen de 10.000 en 17.000 tampons en maandverband nodig. Maar in plaats van de standaard wegwerpproducten zouden vrouwen menstruatiecups kunnen gaan gebruiken. Deze cups zijn meestal gemaakt van medische siliconen, met andere woorden van plastic. Maar ze kunnen na gebruik worden schoongemaakt en dan steeds opnieuw worden gebruikt. In het beste geval kan een menstruatiecup jaren meegaan.

Tip 7 - Toiletpapier

Veel rituelen in de badkamer zijn voor veel mensen een vast gegeven. Voor sommigen is het bijvoorbeeld absoluut ondenkbaar dat zij hun gevoelige zone zouden schoonmaken met iets anders dan papier. Toch is een douche-wc een veel hygiënischer alternatief. Het wassen van deze zone met water is een veel schonere methode en bespaart bovendien ongelooflijk op toiletpapier. Het is dus zeker het overwegen waard om uw routine in het toilet te veranderen.

Neem de volgende stapBekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Producten voor meer hygiëne in de badkamer