Verstopte afvoer – wat nu?

VariForm wastafel (© Geberit)

Haren kunnen de afvoer van douche en wastafel snel verstoppen. De goede oude rubberen zuiger biedt de oplossing, deze wordt ook wel plopper genoemd. Deze maakt de verstopping los en spoelt de resten door naar de riolering.

In de volksmond wordt hij sifon genoemd, sanitaire vakmannen noemen hem reukafsluiter. En dat is precies zijn functie: verhinderen dat onaangename geuren de badkamer binnendringen. Wij stellen u twee van de bekendste types van de reukafsluiter voor: de bekersifon en de plaatsbesparende buissifon, die bijvoorbeeld in de badkamer in de wastafel of in de keuken worden gebruikt.

Zodat alles vlot loopt

  • Voor een betrouwbare werking van reukafsluiters is een beetje zorg noodzakelijk. Voorkom dat haren of grove vuildeeltjes in de afvoer terechtkomen. Haarvangers of afvoerzeven zijn daarvoor ideaal.
  • Laat regelmatig water stromen, want ook de sifons kunnen uitdrogen, bijvoorbeeld bij langere “uitvaltijden”. En dan kan het beginnen stinken.
  • Als de reukafsluiter verstopt is, is het geen goed idee om zelf te experimenteren of zelf de sifon te demonteren! Een ontstopper en pincet kunnen helpen om verstoppingen los te maken of te verwijderen. Bijtende chemicaliën kunnen afdichtingen of het materiaal beschadigen en zijn daarom uit den boze. Belangrijk: laat het verwijderen van de sifon over aan een vakman. Ook hij laat de reukafsluiter in de meeste gevallen gewoon op zijn plaats zitten en werkt met de ontstopper of met andere professionele gereedschappen.
  • PS: drukleidingreinigers, die op winkelkanalen vaak worden aangeprezen als “wondermiddel”, kunnen door de grote aangebrachte druk de sifon en de leidingen beschadigen. Daarom kunt dit verbruiksmateriaal maar beter achterwege laten als u geen vakman bent.

Neem de volgende stapBekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Producten voor meer hygiëne in de badkamer