Hout in de badkamer | geberit.be

Met hout accenten plaatsen in de badkamer

Hout in de badkamer was lang taboe. Men ging ervan uit dat zich snel schimmel kan ontwikkelen. Eigenlijk vreemd, want hout is al zeer lang een beproefd bouwmateriaal en wordt bijvoorbeeld in de scheepsbouw en voor raamkozijnen gebruikt. Dat zijn toepassingen waarbij contact met water onvermijdelijk is. En ook in veel keukens, waar stoom en spatwater alomtegenwoordig zijn, zijn massief houten meubels al lang ingeburgerd.

Langzaam maar zeker veranderen ook de meningen over het thema hout in de badkamer. Men ontdekt massief houten vloeren, wandpanelen en badkamermeubilair van hout; ook opzetwastafels worden steeds vaker op wastafels van mooi massief hout geplaatst. Zelfs baden en wasbakken van hout zijn inmiddels verkrijgbaar.

Een feit is: hout is goed voor het ruimteklimaat

Hout leeft – dat wil zeggen: hout heeft de eigenschap vocht op te nemen en weer af te geven. Dat heeft een positief en gezond effect op het ruimteklimaat. Bovendien staan enkele houtsoorten bekend voor hun antibacteriële werking, dankzij hun hoge zuurgehalte. Dat is in de badkamer, waar hygiëne belangrijk is, zeker geen slechte eigenschap.

Waarop moet worden gelet wanneer hout in de badkamer wordt gebruikt

  • Onbehandeld hout hoort niet thuis in de badkamer. Alle houtsoorten moeten worden behandeld met olie, beits of lak, zodat er geen vocht in kan binnendringen. Dat geldt trouwens ook voor groeven en tongen bij vloerelementen en houten profielen.
  • Bovendien is de keuze van de houtsoort cruciaal. Men kiest best voor ‘rustig hout’, d.w.z. harde en zware houtsoorten, aangezien deze bijzonder bestand zijn tegen natheid. Het is raadzaam om vóór de aankoop advies in te winnen bij een specialist. Voorbeelden van houtsoorten die in aanmerking komen, zijn walnoot, wengé, spar en lork.
  • Vloeren moeten altijd over het volledige oppervlak worden afgedicht. Daarbij is het belangrijk om ook de randvoegen met voegmiddel af te dichten.
  • Houten bekledingen op muren moeten altijd langs achter worden geventileerd.

Insider-tips

  • Op plaatsen waar spatwater mogelijk is, gebruikt u beter geen grenenhout, aangezien dit bij langdurige natheid gevoelig is voor blauwzwam.
  • Ook eik is niet altijd optimaal. Dit hout is weliswaar bijzonder hard, maar bij gebruik van reinigingsmiddelen ontstaan snel vlekken.
  • Rood hout, bijvoorbeeld merbau of jatoba, is niet geschikt voor de badkamer; ook deze houtsoorten krijgen in vochtige omstandigheden snel lelijke vlekken.
  • Trouwens: houtbescherming met chemische middelen tegen schimmel en insecten is in de badkamer niet nodig als men de vermelde regels in acht neemt.

Eenvoudige regels voor het onderhoud

  • Spatwater in de badkamer veegt u bij voorkeur zo snel mogelijk weg. Zo kunnen de waterdruppels alvast niet in het hout doordringen.
  • Geen agressieve reinigingsmiddelen op hout gebruiken.
  • Vocht mag in principe nooit in het hout binnendringen. Als geolied hout wordt gebruikt, moet daarom regelmatig een verzorgende olie worden aangebracht. Zo kan het hout niet opzwellen en blijft het verzegeld. Bovendien heeft de olie een vuilwerend effect.
  • Ook in de badkamer geldt: goede ventilatie is essentieel.
  • Doorgaans is het voldoende om houten oppervlakken bij het reinigen met een vochtige doek af te vegen.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Badkamerproducten met een functioneel design