Houten badkamermeubelsMaak gebruik van hoogwaardige accenten

Geberit ONE lay-on washbasin, washbasin cabinet in oak

Hout is een beproefd bouwmateriaal. Of het nu in gebouwen, op schepen of op ramen is, het is normaal dat hout in contact komt met water. Het is een raadsel waarom hout in de badkamer zo lang werd afgekeurd. Een wijdverbreide overtuiging is dat het snel tot schimmel leidt.

Hout is tegenwoordig minstens een gebruikelijk element in de keuken geworden. Langzaam maar zeker vindt er ook een paradigmaverschuiving plaats in de badkamer. Hout wordt gebruikt voor vloeren, wandpanelen en meubels en kan een belangrijke rol spelen in de badkamer.

Bij de wastafel worden opzetwastafels steeds vaker geplaatst op meubels van mooi massief hout. Zelfs houten badkuipen en wastafels zijn nu verkrijgbaar. Combinaties van houten wastafelmeubels met keramische wastafels zijn ook populair.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor badkamermeubels?

Washplace with mirror cabinat and bathroom furniture from the Geberit iCon bathroom series

Verschillende houtsoorten zijn geschikt voor gebruik in de badkamer. Het is belangrijk dat het houtoppervlak wordt verzegeld zodat vocht niet kan binnendringen. Het beste is om voor aankoop met uw dealer te overleggen.

  • Eik: Eik is een robuust hout met waterbestendige eigenschappen. Het staat ook bekend om zijn duurzaamheid en kan goed omgaan met vocht als het correct wordt verzegeld.
  • Lariks: Door het natuurlijke harsgehalte is larikshout bijzonder duurzaam tegen vocht en verrotting. Dit maakt het de ideale keuze voor badkamermeubels.
  • Robinia: Robinia is een extreem dicht, hard hout, wat betekent dat het vrijwel onvernietigbaar is in vochtige omgevingen zoals de badkamer.
  • Douglas: De hoge sterkte en natuurlijke houtnerf maken Douglas een robuuste en esthetisch aantrekkelijke keuze voor meubels in vochtige omgevingen.
  • Ceder: Ceder is vochtbestendig dankzij het natuurlijke olie- en harsgehalte. Een ander voordeel is dat het een aangename geur heeft en natuurlijke bescherming biedt tegen insecten.
  • Acacia: Acaciahout is robuust en bestand tegen vocht. De natuurlijke schoonheid en houtnerf zorgen voor aantrekkelijke meubelstukken in de badkamer.
  • Bamboe: Hoewel het technisch gezien een soort gras is en geen hout, is bamboe een goede keuze vanwege zijn vochtbestendigheid. Het is ook hard en duurzaam, en bovendien milieuvriendelijk omdat het een snelgroeiend materiaal is.
  • Kers: Hoewel kersenhout niet zo dicht is als andere houtsoorten, kan het ook goed worden beschermd tegen vocht met de juiste verzegeling. Het valt op door zijn aantrekkelijke natuurlijke kleur en houtnerf.
  • Multiplex: Veel badkamermeubels zijn niet gemaakt van massief hout, maar van multiplex met melamine coating – met andere woorden, het heeft een houtdesign. Aangezien multiplex bestaat uit dunne houtlagen die aan elkaar zijn gelijmd, is het minder vatbaar voor vervorming door vocht. Bovendien is het dankzij zijn gelaagde structuur bijzonder stabiel.

Waarom zijn houten badkamermeubels zo populair?

Hout is een populair materiaal in de badkamer omdat het een positieve invloed heeft op de sfeer. Hout is een levend materiaal, wat betekent dat het vocht kan absorberen en ook kan afgeven. Dit heeft een positieve, gezonde invloed op het klimaat in de ruimte.

Minder bekend, maar net zo belangrijk: sommige houtsoorten hebben ook antibacteriële eigenschappen dankzij hun hoge zuurgraad. Dit is vooral voordelig in de badkamer – een plek waar hygiëne zeer serieus wordt genomen.

Tips: waar op letten bij het gebruiken van houten badkamermeubels

Geberit ONE washbasin cabinet in walnut design

Hout in de badkamer is een goed idee. Maar let op – bepaalde aspecten moeten in acht worden genomen bij het kiezen van hout voor badkamermeubels. Dit komt omdat er veel vocht ontstaat in de badkamer, vooral tijdens het douchen of baden.

Kies het juiste hout voor direct contact met water

Veel houtsoorten zijn ideaal. Er moet echter voorzichtigheid worden betracht bij sommige houtsoorten – vooral als ze in direct contact komen met water.

  • Grenen: Gevoelig voor blauwschimmels bij langdurige blootstelling aan vocht.
  • Walnoot: Kan verkleuren door waterabsorptie.
  • Esdoorn: Een zeer harde houtsoort, maar gevoelig voor vlekken bij het gebruik van schoonmaakmiddelen.
  • Roodhout (zoals merbau of jatoba): Ontwikkelt snel lelijke schaduwen bij contact met vocht.
Geberit ONE washbasin cabinet with two drawers

Juiste handhaving en verzorging van badkamermeubels van massief hout

Als het juiste hout is gekozen voor de badkamermeubels, vloer of wandpanelen, is de volgende stap het onderhoud. Hier zijn enkele tips:

  • Spetters water moeten idealiter onmiddellijk worden afgeveegd zodat het water niet in het hout kan doordringen.
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen op massief hout.
  • Wie gebruik maakt van geolied hout, dient regelmatig onderhoudsolie aan te brengen. Dit voorkomt dat het hout opzwelt en zorgt ervoor dat het afgesloten en vuilafstotend blijft.
  • Goede ventilatie is essentieel.
  • Houten oppervlakken kunnen meestal met een vochtige doek worden afgeveegd – meer is niet nodig.
  • Houtbeschermingsmiddelen met chemische stoffen tegen schimmels en insecten kunnen in de badkamer achterwege worden gelaten als deze vuistregels worden gevolgd.

Voor wie nog eenvoudiger onderhoud en verzorging wenst, zijn meubels van multiplex met melamine coating in houtdesign ook een goede keuze. Deze meubels zijn minder gevoelig voor vocht en zijn eenvoudig te reinigen.

Renova Plan bathroom with two washbasins including washbasin cabinets and low cabinet in hickory

Voorkom vochtige achterwand

Rugventilatie van houten gevelbekleding betekent dat er een luchtspleet wordt gelaten tussen de gevelbekleding en de muur. Deze luchtspleet maakt natuurlijke ventilatie mogelijk en helpt het vochtgehalte te reguleren. De ruimte tussen de muur en de rugbekleding wordt een rugventilatie genoemd.

Rugventilatie heeft de volgende voordelen:

  • Vochtregulatie: Lucht circuleert door de ventilatiespleet tussen de muur en de rugekleding. Vocht wordt dan automatisch gereduceerd. Dit is vooral belangrijk in badkamers vanwege de hoge vochtigheidsniveaus.
  • Schimmel voorkomen: Dankzij ventilatie verdampt het vocht dat zich achter de bekleding kan verzamelen. Dit vermindert het risico op schimmelvorming.
  • Thermische isolatie: De rugventilatie opening heeft ook een isolerend effect, wat resulteert in betere thermische prestaties.
  • Verlenging van de levensduur: De ventilatieopening aan de achterkant voorkomt dat de gevelbekleding rechtstreeks in contact komt met de muur. Dit kan de levensduur van het hout verlengen omdat het beter beschermd is tegen mogelijk schadelijke invloeden.

Plannen voor je badkamer? Deze vragen komen vaak op

NieuwsbriefNu registreren

Blijf op de hoogte


Onze nieuwsbrief biedt fascinerende inzichten en handige tips over hoe uw badkamer uw leven gemakkelijker kan maken.

Badkamerproducten met een functioneel design

Lees soortgelijke berichten