Tips voor frisse lucht in de badkamer

Elke badkamer is anders - maar de problemen zijn hetzelfde. Een badkamer kan onaangenaam ruiken, en niet alleen na gebruik van de wc. Ook te veel vocht, een defect ventilatiesysteem of een verstopte afvoer kunnen zorgen voor onaangename geur in de badkamer. Verschillende methoden helpen om weer frisse lucht in de badkamer te krijgen, afhankelijk van het specifieke probleem. De volgende tips en huismiddeltjes behoren tot de meest effectieve.

Hoe zorg je voor frisse lucht in de badkamer?

Verscheidene huishoudelijke tips voor frisse lucht

Tip 1: huishoudelijke middelen helpen

Eenvoudige middeltjes kunnen nuttig zijn om onaangename geurtjes na het toiletbezoek tijdelijk te maskeren. Brandende lucifers bijvoorbeeld overstemmen de geur dankzij de zwavel die ze bevatten. De meest gebruikte trucjes zijn geursprays, wierookstokjes en oliën. Een open schaaltje met azijn of citroenwater en vers gemalen koffiebonen zou een bindend effect hebben op geuren. Hetzelfde geldt voor een schaaltje zout. Dit huismiddeltje kan geuren neutraliseren door zijn vochtbindende werking.

Tip 2: gebruik maken van de nieuwste technologieën

Als u vooruit wilt plannen en onaangename geurtjes in de badkamer na een toiletbezoek definitief wilt elimineren, kunt u het beste kiezen voor innovatieve en effectieve varianten zoals een wc met geurextractie-unit. Deze kan geuren snel onttrekken nadat u de wc hebt gebruikt en dicht bij hun oorsprong, voordat ze zich door de hele ruimte verspreiden. Het principe is vergelijkbaar met de functie van een dampkap in de keuken. In de badkamer variëren de mogelijkheden van in het keramische toestel geïntegreerde geurextractie tot een module in het inbouwspoelreservoir, een geïntegreerde filter zoals de DuoFresh-module.

Tip 3: dagelijks drogen

Als vocht en warmte zich gedurende lange tijd in een ruimte ophoopt, kan de badkamer ondanks de ventilatie onaangenaam gaan ruiken. Dit kan zelfs leiden tot schimmelvorming. Het beste is om er een routine van te maken om vochtige plaatsen zoals kranen en de voegen tussen tegels na elke douche of bad met een doek droog te maken. Ook handdoeken en linnengoed in de badkamer kunnen na verloop van tijd vochtig worden en moeten daarom regelmatig worden vervangen of gewassen.

Bathroom with a large window, furnished with Geberit ONE

Tip 4: natuurlijk. Ventileren!

Ventileren is een snelle en effectieve manier om vochtige lucht te vervangen door frisse lucht. Als u uw badkamer regelmatig ventileert, kunt u schimmelvorming helpen voorkomen. Om ecologische redenen mag het raam in de wintermaanden niet urenlang openstaan, omdat u anders onnodig energie verspilt aan verwarming. Ventilatie is vooral effectief wanneer open ramen tocht veroorzaken. Hiervoor kunt u het beste het badkamerraam en de deur openen, evenals een raam in een andere ruimte, zodat het vocht snel kan ontsnappen. Heeft u geen raam in de badkamer, zet dan de ventilatie even aan. U kunt ook de deur van de badkamer en een raam in de tegenoverliggende kamer openen. Om ervoor te zorgen dat de vochtige lucht het pand verlaat en zich niet ophoopt in andere kamers, moeten de deuren naar andere kamers gesloten blijven.

Tip 5: vervang de ventilatiefilter

In badkamers zonder ramen is het bekend dat een standaard geïnstalleerde ventilatie-unit helpt om onaangename geuren te elimineren. De werking van de unit bepaalt of en hoe snel de lucht in de badkamer weer fris is. Als de ventilatie echter verouderd of defect is, kan deze ook actief onaangename geuren in de lucht veroorzaken. U kunt in de badkamer last krijgen van onaangename geuren als het filter verstopt is of de ventilatie defect is. In plaats van dat er frisse lucht wordt aangevoerd, brengt het defecte apparaat de onaangename lucht terug in de badkamer. Wat de situatie ook is: reiniging, onderhoud en eventueel een nieuw product zijn zeker de moeite waard.

Tip 6: Reinig de kraan

De onaangename geuren kunnen in werkelijkheid van dieper komen: bijvoorbeeld als een sifon of afvoer verstopt is. Een ontstopper is nuttig om resten los te maken door afwisselend positieve en negatieve druk te creëren.

Neem de volgende stapBekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.