Inloopdouches Tips voor de planning

Open douches zijn in opmars. Ze zien er elegant uit, geven een royaal gevoel van ruimte en zijn geschikt voor drempelloze badkamers. Om ervoor te zorgen dat u van alle voordelen van een inloopdouche kunt genieten, moet bij de planning van de badkamer met een aantal zaken rekening worden gehouden.

Wat is een drempelloze douche?

Drempelloze douche met Geberit CleanLine douchegoot

Drempelloze, open, inloopdouches - allemaal termen die verwijzen naar moderne douches waarbij u, in tegenstelling tot conventionele douchecabines, niet over een drempel hoeft te stappen of een deur hoeft te openen om in te stappen.

Drempelloze douches zorgen voor comfort en veiligheid in de badkamer. Ze maken het mogelijk om 's morgens onder de douche te stappen, zelfs als u nog slaperig bent, zonder het risico te lopen te struikelen. Bovendien vormen ze bijzonder goede oplossingen voor barrièrevrije badkamers.

Voordelen van open douches

  • Meer bewegingsvrijheid tijdens het douchen
  • Veiliger en gemakkelijker in- en uitstappen
  • Hygiënische oplossing en eenvoudige reiniging: geen verborgen aanslag
  • Elegant, tijdloos design dat de ruimte ruimer doet lijken
  • Geschikt voor barrièrevrije badkamers

Tips voor het plannen van drempelloze douches

Bij renovatie is de installatie van een drempelloze douche altijd een verbouwingsmaatregel. Daarom is het belangrijk vooraf te controleren of daadwerkelijk aan de eisen voor installatie wordt voldaan. Een centraal punt hierbij is de opbouwhoogte van de vloer, dat wil zeggen de totale opbouw van de gietvloer, die naast de vloer ook andere lagen bevat zoals warmte-isolatie, leidingen voor vloerverwarming, enz. Drempelloze douches vereisen een bepaalde minimumhoogte voor het waterslot. Indien de constructiehoogte van de vloer lager is dan de diepte van het waterslot, is installatie mogelijk niet mogelijk of alleen met zeer complexe en dure ombouwmaatregelen.

1. Planning van de ruimte : de juiste grootte

Bij comfortabele, praktische douches is de toegang tot het douchegedeelte minstens 80 centimeter breed en het douchegedeelte zelf minstens 90 x 90 centimeter. Hoe groter, hoe comfortabeler.

2. Bespaar niet op het inloopdouchepaneel

Tijdens het douchen is het verrassend hoe ver het water uit de douche kan spatten. Vooral als er is bespaard op de douchewand. U geniet van uw douche, maar als u klaar bent, moet u de badkamervloer gaan afdrogen. Daarom is het verstandig om bij inloopdouches zonder deur het inloopdouchepaneel zo groot te maken als de ruimte toelaat. Want hoe breder de glazen douchewand, hoe groter de ruimte die tegen spatten wordt beschermd.

3. Doucheoppervlak of tegels?

Bij inloopdouches zijn zowel douchevlakken als tegels mogelijk.

Doucheplaten of douchebakken kunnen gelijkvloers worden geïnstalleerd. Ze zijn er nu in verschillende kleuren en materialen. Doucheplaten van massieve materialen voelen bijvoorbeeld aangenaam zacht en warm aan, in tegenstelling tot metaal, glas of keramiek.

Betegelde douches zorgen voor een consistent ontwerp. Er zijn vrijwel geen grenzen aan hoe ze kunnen worden aangepast en ze bieden een grote ontwerpvrijheid. In kleine badkamers kunnen inloopdouches ook dienen als bruikbare ruimte. Wat de feitelijke afmetingen van de tegels betreft, zijn tegels van groot formaat populair, omdat ze minder voegen hebben en dus gemakkelijk te reinigen zijn.

4. Antislip: aan de veilige kant

Bij het plannen van een gelijkvloerse douche zijn de toestand van de vloer en de plaatsing van de afvoer van groot belang. Iedereen die wel eens is uitgegleden in een douche weet hoe belangrijk het is om een oppervlak te hebben dat zelfs in een natte omgeving een veilige ondergrond biedt. Zoek bij de aanschaf naar slipvaste tegels of een doucheoppervlak met antislipmaterialen.

En aangezien niemand graag op de afvoer in de douche staat, moet de afvoer ofwel op de vloer, zo dicht mogelijk bij de muur, ofwel als muurafvoer in de muur worden geplaatst.

Gelijkvloerse douche met nis

5. De nis creëert opslagruimte

Gezinsbadkamers zijn berucht om het aantal verschillende shampoos en douchegels die je er aantreft. Een nis is een praktische oplossing die opbergruimte biedt voor de verschillende flessen en tubes. En zo ligt alles uit de weg - ook voor het reinigen.

6. Gelijkvloerse douche in een drempelloze badkamer

Voor een drempelloze douche moet het doucheoppervlak minstens 90 x 110 centimeter zijn.

Voor oudere mensen of mensen met een lichamelijke handicap maken handgrepen en een opklapbaar zitje of een douchebankje het douchen eenvoudiger. U moet er ook voor zorgen dat de kranen en de douchekop vanuit een zittende positie kunnen worden bereikt en versteld.

Douchegoten of muurafvoeren zijn geschikte oplossingen voor de afvoer in vrijstaande douches. Voor een optimale afwatering mag de helling maximaal 2% zijn.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Altijd op de hoogte

Vier afbeeldingen bij de Geberit Stories

Nu aanmelden voor onze nieuwsbrief en nooit meer een nieuwtje, een evenement of een tip voor de badkamer missen. Blijf up-to-date over actuele producten, belangrijke datums en over de thema’s netheid, plaatsbesparing, comfort, design, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijk bouwen in de badkamer.

Op de nieuwsbrief abonneren

Welke badkamer past bij u?

Maar, wat zijn precies uw behoeften? Is ruimte, netheid of het design belangrijk voor u? Wilt u gebruiksvriendelijke producten of geeft u de voorkeur aan net dat beetje extra comfort dat bijvoorbeeld de Geberit AquaClean douchewc te bieden heeft? Of geeft u de voorkeur aan een universeel design? Wat uw wensen ook zijn, wij vereenvoudigen uw dagelijkse routine met onze slimme badkameroplossingen.

Meer ruimte in de badkamer
Een hogere standaard voor netheid in de badkamer
Een functioneler ontwerp in de badkamer
Meer comfort in de badkamer
Toegankelijkheid in de badkamer
Meer gebruiksgemak in de badkamer