Hoe klein mag een wastafel zijn?

Niet toevallig heeft de projectie, dat wil zeggen de diepte, van een standaard wastafel in de loop van de tijd een gemiddelde waarde van ca. 48 centimeter bereikt. Niet alleen de keramiek, maar ook het bijbehorende meubilair en de kranen zijn meestal afgestemd op deze maat.

Zoals bij veel dingen in het dagelijks leven is deze standaardisering het gevolg van de industrialisering. Vroeger waren wastafels vaak aanzienlijk groter. Er is dus sprake van een minimaliseringstrend. Zoals bekend zijn woningen en dus ook badkamers en gastentoiletten ook steeds kleiner geworden. Deze trend is niet zomaar gestopt bij 48 centimeter: vandaag zijn ook veel miniwasbakken verkrijgbaar met een projectie van 37 of zelfs 25 centimeter, die speciaal zijn ontworpen voor kleine gastentoiletten.

Handen wassen in de wasbak

Nederlandse voorkeuren

Wat als aanvaardbaar wordt beschouwd, verschilt van persoon tot persoon. En dat de voorkeuren van mensen soms verrassend kunnen zijn, bewijst dit voorbeeld uit Nederland. Hier zijn de kleinste formaten het populairst, wat gezien de gemiddelde lengte van de Nederlandse bevolking niet zo vanzelfsprekend is. De redenen voor deze voorkeur zijn dan ook niet bepaald ‘fysiek’, maar hebben eerder te maken met (bouwkundige) traditie.

Het samenspel is cruciaal

Traditie of niet – waarop moet men nu letten wanneer het gastentoilet moet worden voorzien van een kleine, maar toch onberispelijke wastafeloplossing?

  • De vorm van de wasbak: als men in de buurt van de ondergrens werkt, moet de wasbak zo groot mogelijk uitgevoerd zijn. Vaak vindt men in het segment in kwestie asymmetrische vormen, waarbij de kraan aan de zijkant is gepositioneerd. Zo benut men de beschikbare ruimte optimaal en blijft er zelfs nog een beetje neerlegruimte over.
  • De diepte van de wasbak: voldoende ruimte om de handen onder het stromende water te houden is natuurlijk essentieel. Met een ‘droge test’ in de showroom kunt u eenvoudig vaststellen of dat het geval is.
  • De grootte van de kraan: in de showroom is het ook raadzaam om de wasbak en de kraan samen onder de loep te nemen en zich af te vragen: waar komt de waterstraal terecht op de keramiek? Kraanfabrikanten bieden binnen een lijn vaak ook kleinere kranen aan, die specifiek voor gastentoiletoplossingen ontworpen zijn. Als hij goed is afgestemd op de kraan, kan ook een kleine wasbak voor grote vreugde zorgen.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Altijd op de hoogte

Vier afbeeldingen bij de Geberit Stories

Nu aanmelden voor onze nieuwsbrief en nooit meer een nieuwtje, een evenement of een tip voor de badkamer missen. Blijf up-to-date over actuele producten, belangrijke datums en over de thema’s netheid, plaatsbesparing, comfort, design, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijk bouwen in de badkamer.

Op de nieuwsbrief abonneren

Welke badkamer past bij u?

Maar, wat zijn precies uw behoeften? Is ruimte, netheid of het design belangrijk voor u? Wilt u gebruiksvriendelijke producten of geeft u de voorkeur aan net dat beetje extra comfort dat bijvoorbeeld de Geberit AquaClean douchewc te bieden heeft? Of geeft u de voorkeur aan een universeel design? Wat uw wensen ook zijn, wij vereenvoudigen uw dagelijkse routine met onze slimme badkameroplossingen.

Meer ruimte in de badkamer
Een hogere standaard voor netheid in de badkamer
Een functioneler ontwerp in de badkamer
Meer comfort in de badkamer
Toegankelijkheid in de badkamer
Meer gebruiksgemak in de badkamer