Hoe gezond is het gebruik van een douche-wcAdvies van de dokter

U vraagt zich misschien af hoe goed en gezond het gebruik van een douche-wc werkelijk is en of een investering zinvol is. We spraken met een gastro-enteroloog over de voordelen van douche-wc's voor de intieme hygiëne.

Gevoelige huid van de intieme zone

In tegenstelling tot andere delen van het lichaam is de huid in de intieme zone uiterst gevoelig, met een netwerk van duizenden zenuwcellen en talrijke talgklieren. Een gezonde huid biedt voldoende bescherming tegen invloeden van buitenaf. Ze is echter ook kwetsbaar – vooral op gevoelige plaatsen zoals de intieme zone. De juiste reiniging is dus uiterst belangrijk om de impact op de natuurlijke beschermingsmogelijkheden van de huid tot een minimum te beperken.

Bernhard Sauter is arts interne geneeskunde en specialist op het gebied van gastro-enterologie, die sinds 2006 werkzaam is in het gerenommeerde gastro-enterologiecentrum Klinik Hirslanden in Zürich, Zwitserland.

Geberit AquaClean Mera Comfort douche-wc met afstandsbediening en Sigma50 bedieningsplaat (© Geberit)

Meneer Sauter, hoe kan de natuurlijke bescherming van de huid in de intieme zone in stand worden gehouden?

De huid is hier zeer gevoelig en dunner dan op andere plaatsen van het lichaam, vergelijkbaar met de lippen. De talgklieren in de intieme zone houden een natuurlijk dun laagje olie op de huid in stand, dat wordt aangetast door lotions, natte doekjes of bij het afvegen met papier. De beste manier van reinigen is dus met water.

Waarom is zuiver water voldoende voor de intieme hygiëne in deze zone?

De intieme zone heeft zijn eigen natuurlijke bescherming en zelfreinigend systeem. Als dit systeem uit balans raakt, is het vatbaarder voor irritatie en infecties. Dit gevaar bestaat niet bij gebruik van zuiver water, wat betekent dat dit de beste manier van reiniging is.

Wie zou u een douche-wc aanraden?

Ik zou iedereen – jong of oud, gezond of met reeds bestaande aandoeningen in de intieme zone of de darmzone – een douche-wc aanraden. Een grondige intieme hygiëne hangt niet af van de leeftijd of van de gezondheid van de persoon.

Is een douche-wc een goed idee, ongeacht het geslacht?

Absoluut – door een douche-wc te gebruiken, kunnen alle geslachten afzien van chemicaliën en afvegen, die allebei irritatie van de huid kunnen veroorzaken. Aangezien vrouwen vaker te maken krijgen met infecties in de intieme zone, is het vooral voor hen een goed idee.

Waarom worden zeep en vochtige doekjes afgeraden?

Deze producten bevatten vaak alcohol, geurstoffen en bewaarmiddelen. Deze – en het afvegen zelf – kunnen de gevoelige huid in deze zone irriteren, wat op zijn beurt bacteriële infecties bevordert, tot allergieën kan leiden en de natuurlijke zuurbarrière op de huid vernietigt.

Waarom is een douche-wc met name voor mensen met een geïrriteerde huid of aambeien aan te raden?

Wanneer de huid geïrriteerd is, is regeneratie het belangrijkste. Daartoe moet de huid kunnen genezen, met zo weinig mogelijk verstoringen. Het aanraken van de zone en het gebruik van agressieve stoffen verergeren de situatie, omdat oude wonden herhaaldelijk worden opengehaald. Zachte reiniging met water heeft zich bewezen als de beste manier voor mensen met een geïrriteerde huid.

Hoe reageren uw patiënten als u hen vertelt over reiniging met een douche-wc?

De eerste reacties kunnen heel verschillend zijn. Zodra patiënten echter ontdekken hoe grondig de reiniging met een douche-wc is, is er veel positieve feedback.

Portret van Prof. Dr. Bernhard Sauter, specialist in interne geneeskunde en gastro-enterologie (© Julia Dunlop)
Over gastro-enterologie
Gastro-enterologie richt zich op aandoeningen van het maagdarmkanaal, de lever en de endocriene klieren die tot het spijsverteringsstelsel behoren (bijv. de pancreas). Gastro-enterologen onderzoeken de oorzaken van maag- en darmziekten en hoe vaak ze voorkomen. Daarnaast diagnosticeren en behandelen zij deze ziekten en adviseren zij hun patiënten over de beste manier om zich daartegen te beschermen.

Neem de volgende stapBekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.