Drie vragen over persoonlijke hygiëne

Het is een natuurlijk verschijnsel dat mensen naar de wc moeten. Een onderdeel van dat gebeuren is persoonlijke hygiëne, en het reinigen van de onderkant nadat je naar de wc bent geweest. Er zijn veel manieren om deze zone te reinigen. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: het persoonlijke comfort verhogen. Iedereen wil zich proper en fris voelen als hij het toilet verlaat.

In de meeste Europese huishoudens wordt droog of nat toiletpapier gebruikt om deze zone te reinigen. Maar zijn we wel zo proper als we zouden willen met toiletpapier en een vochtig doekje? Het volgende artikel bevat antwoorden op vragen die u waarschijnlijk niet in het openbaar wilt stellen.

Ben je werkelijk schoon na het gebruik van enkel toiletpapier?

Hang-wc met terrazzo tegels

Je vindt toiletpapier in veel badkamers. Twijfels over het nut of de hygiëne komen zelden voor. Integendeel: de meeste mensen vinden toiletpapier voldoende voor hun persoonlijke hygiëne. Ze voelen zich schoon en fris na een toiletbezoek. Dermatologen vragen zich echter af hoe proper je werkelijk bent na het gebruik van toiletpapier. Het meeste wat weggeveegd moet worden is verwijderd. Maar droog toiletpapier kan niet alles wegvegen. Als dit “residu“ voor langere tijd op uw huid blijft zitten, kan het uw huid beschadigen.

Belangrijk voor de hygiëne met papier is dat je altijd van voor naar achter veegt en dan nieuw papier gebruikt. Zo voorkom je darmbacteriën in de urinewegen, wat tot infecties kan leiden. Verder is het eigenlijk beter om te deppen met toiletpapier en niet te wrijven, want het wrijven kan leiden tot huidirritaties.

Hoe hygiënisch en zacht zijn vochtige doekjes?

In advertenties worden vochtige doekjes op de markt gebracht als een praktisch hygiëneproduct. De doekjes zijn gedrenkt in vloeistof en ruiken naar zeep; ze geven je dat gevoel van frisheid in de gevoelige zone dat je zoekt bij het reinigen. Ze zijn ook populair in de babyverzorging. In vergelijking met droog toiletpapier kunnen vochtige doekjes resten zachter en grondiger verwijderen. En je hebt minder last van huidirritaties door wrijven bij het schoonvegen. Toch zijn er problemen verbonden aan het gebruik van vochtige doekjes. Omdat ze alcohol, waterconserveringsmiddelen en geurstoffen bevatten, kunnen ze huidirritaties en zelfs allergieën veroorzaken. Deze stoffen verstoren ook de natuurlijke pH-waarde van de huid, waardoor de natuurlijke bescherming teniet wordt gedaan en de verspreiding van bacteriën en schimmels wordt bevorderd.

Wat is de beste manier om mezelf te reinigen?

Onze tip voor het reinigen van uw gevoelige zone is: gebruik water. Elke dag deze zone wassen met lauw water is gezond en natuurlijk. Dat kan bijvoorbeeld met een bidet. In Latijns-Amerikaanse, Arabische en Zuid-Europese badkamers is het bidet - een soort lage wasbak - voor het reinigen van de onderkant heel gebruikelijk. Meestal staat het bidet naast de wc en wordt het zowel door mannen als vrouwen gebruikt voor het comfortabel en gemakkelijk reinigen van de gevoelige zone.

Een tweede hygiënische variant voor het reinigen van deze zone is de douche-wc. Met een druk op de knop schuift de verborgen douchearm uit en reinigt het gevoelige gebied met aangenaam warm water. Deze vorm van persoonlijke hygiëne is niet alleen handig en efficiënt, maar ook zacht voor de huid. Bovendien garandeert een douche-wc een voelbaar gevoel van frisheid na het toiletgebruik.

Close-up van de douchearm van een Geberit AquaClean Mera douche-wc
Kijkje in een badkamer met Geberit ONE wc en bidet

Neem de volgende stapBekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.