Drinkwaterhygiëne met Geberit Stagnatie veilig voorkomen

Een onderschat gevaar

Douche als mogelijke bron van infectie met legionella

Legionellabacteriën leven in het water en kunnen veteranenziekte veroorzaken. In Duitsland maakt deze ziekte volgens een studie van het Robert-Koch-Institut (alleen in het Duits beschikbaar) ongeveer evenveel dodelijke slachtoffers als het verkeer (alleen in het Duits beschikbaar).

Men raakt besmet door het inademen van fijne druppeltjes, bijv. onder de douche. Ook pseudomonasbacteriën en andere ziektekiemen vormen een gevaar.

Heet of koud en steeds in beweging

Drinkwater is weliswaar nooit helemaal vrij van ziektekiemen, maar in normale gevallen is de concentratie ervan in het drinkwater niet problematisch. Gevaren voor de gezondheid ontstaan pas wanneer de ziektekiemen zich kunnen vermenigvuldigen. Stagnerend water en watertemperaturen tussen 25 °C en 50 °C bevorderen de groei van ziektekiemen. In de praktijk ontstaat dit gevaar bijvoorbeeld in leegstaande woningen, in ruimtes die periodiek worden gebruikt of in ongebruikte dode leidingen.

Hygiëneproblemen door een overmatige groei van ziektekiemen kunnen betrouwbaar worden voorkomen door de volgende maatregelen:

 • Juiste planning, uitvoering en inbedrijfstelling
 • Gebruik volgens de voorschriften
 • Vermijden van stagnatie
 • Vermijden van ongunstige temperaturen tussen 25 °C en 50 °C

Biofilms in drinkwater

Biofilm in het drinkwatersysteem

Biofilms ontstaan overal waar water circuleert, dus ook in drinkwatersystemen. In normale omstandigheden vormen ze geen probleem en hebben ze geen invloed op de drinkwaterkwaliteit. Gevaren voor de gezondheid ontstaan pas wanneer de ziektekiemen zich kunnen vermenigvuldigen. Stagnerend water en watertemperaturen tussen 25 °C en 50 °C bevorderen de groei van ziektekiemen. In de praktijk ontstaat dit gevaar bijvoorbeeld in leegstaande woningen, in ruimtes die periodiek worden gebruikt of in dode leidingen. Hygiëneproblemen door overmatige groei van ziektekiemen kunnen betrouwbaar worden voorkomen door de volgende maatregelen:

 • juiste planning, uitvoering en inbedrijfstelling
 • gebruik volgens de voorschriften
 • vermijden van stagnatie
 • vermijden van ongunstige temperaturen tussen 25 °C en 50 °C

Een onderschat risico: legionella- en pseudomonasbacteriën

Legionella pneumophila
Pseudomonas aeruginosa

Wie legionellabacteriën inademt, kan besmet raken op plaatsen waar besmette waterdruppeltjes als aerosols in de lucht terechtkomen, bijvoorbeeld onder de douche of aan waterkranen.

Veteranenziekte kan een longontsteking veroorzaken. Als ziekteoorzaak wordt veteranenziekte echter vaak niet herkend. Bijgevolg is het onbekende aantal gevallen groot en wordt het belang van de ziekte onderschat. Hetzelfde geldt voor pseudomonasbacteriën, die ontstoken wonden en resistentie tegen antibiotica kunnen veroorzaken.

Probleemgebieden drinkwaterhygiëne

De gevarenbronnen: stilstaand lauwwarm water in de huisinstallatie.
Selecteer het infopunt in de afbeelding

Geberit producten voor de drinkwaterhygiëne

Geberit hygiënespoeling Rapid ingebouwd op de plaats waar ze vereist is

Flexibele probleemoplosser

 • Compacte afmetingen
 • Bedrijf onafhankelijk van netspanning door batterij
 • Sifon eenvoudig te reinigen
 • Gebruik zonder sifon mogelijk, bijv. bij vuilwaterafvoer in het spoelreservoir
 • Eenvoudige, intuïtieve instelling van de spoelintervallen
 • Eenvoudige inbouw, eenvoudige demontage, herhaaldelijk herbruikbaar

Spoelprogramma's voor elke gebruikssituatie

Bediening met de Geberit SetApp

Geberit SetApp voor een eenvoudige instelling van de spoelprogramma's

De Geberit hygiënespoeling en de Geberit hygiënespoeling geïntegreerd in het inbouwspoelreservoir kunnen comfortabel worden ingesteld met de smartphone en de Geberit SetApp.

Link voor downloaden:

Apple App Store
Google Play Store

Nieuw Geberit hygiënespoeling Rapid

Bij acute hygiëneproblemen door stagnatie in het drinkwater moet snel worden gehandeld. Met de nieuwe Geberit hygiënespoeling Rapid kan het probleem snel en eenvoudig worden verholpen. Ze is eenvoudig te bedienen en biedt alle basisfuncties voor een regelmatige wateruitwisseling. De compacte en rendabele hygiëneoplossing werkt met batterijvoeding en kan onmiddellijk worden gebruikt op de plaats waar stagnatie zou kunnen optreden. Daardoor is dit de ideale overgangsoplossing, bijv. wanneer grotere saneringsmaatregelen niet onmiddellijk kunnen worden uitgevoerd.

Normen en wetten

De waarborging van de drinkwaterkwaliteit in huisinstallaties is onderworpen aan verschillende verordeningen en normen. Op Europees niveau regelt de richtlijn 98/83/EG de kwaliteit van water voor menselijke consumptie. Ontwerpers, sanitairinstallateurs en beheerders spelen wettelijk gezien op veilig als ze deze richtlijnen volgen en zich aan de landspecifieke voorschriften houden.

Richtlijn 98/83/EG

Video

Optimale drinkwaterhygiëne

Ontdek hoe onze bijdrage tot optimale drinkwaterhygiëne er uitziet.

Alle technische informatie over de Geberit hygiënespoeling Vind je terug in de online catalogus