Geef legionella-bacteriën geen kans

Legionella zijn bacteriën die beter niet in ons lichaam terechtkomen. Aangezien ze zich echter in waterleidingen verspreiden, is het een goed idee om hun leefgebied van naderbij te bekijken.

Wist u dat er diep verborgen en onzichtbaar voor het menselijke oog in uw leidingen miljoenen microscopisch kleine levende wezens rondzwemmen? We hebben het over legionella en andere bacteriën, die zowel in de natuur als in onze drinkwatersystemen voorkomen. Stilstaand water en temperaturen tussen 25 en 50 °C zijn voor deze organismen de ideale omstandigheden om zich onopgemerkt te kunnen vermenigvuldigen.

Geen angst voor legionella

Afbeelding van legionella in leidingwater

Legionella behoren tot de soorten bacteriën die maar beter niet in het menselijk lichaam terechtkomen. Bij het douchen worden ze in zeer kleine druppeltjes water bijvoorbeeld uit de douchekop gespoeld en kunnen zo worden ingeademd. Enkele daarvan worden via de ademhalingswegen onopgemerkt naar de longen getransporteerd en nestelen zich daar. Bij gezonde mensen met een goed werkend immuunsysteem kunnen legionella-bacteriën nauwelijks schade aanrichten. Bij personen met een verzwakt immuunsysteem is dat anders.

Om ervoor te zorgen dat men helemaal niet ziek kan worden, is het belangrijk om het water in de leidingen na een langere periode van stilstand (bijvoorbeeld in een vakantiewoning die maandenlang niet werd gebruikt) volledig te verversen. “Het water in onze drinkwaterleidingen moet ten laatste na 72 uur worden ververst, anders veranderen de leidingen door stagnerend water en temperaturen tussen 25 en 45 °C snel in een paradijs voor ziektekiemen en bacteriën zoals legionella”, zegt Beat Aebi, productmanager leidingsystemen internationaal bij Geberit.

Tips van Beat voor drinkwater met weinig legionella-bacteriën

  • Legionella-bacteriën sterven bij watertemperaturen boven 50 °C. Houd daarom de voorlooptemperatuur van de boiler in de gaten en zorg ervoor dat deze altijd boven 55 °C blijft.
  • Na een langere periode van afwezigheid bevelen we aan om de leidingen voor koud en warm water in uw (vakantie-)woning ca. twee minuten lang door te spoelen. Daartoe behoren met name ook kranen en douchekoppen. Gebruik gedurende deze tijd de badkamer niet.
  • Legionella-bacteriën kunnen zich ook direct aan het afnamepunt nestelen. Verwijder daarom regelmatig kalkaanslag van douchekoppen en kraanventielen (de sproeikoppen op de kranen in keuken en badkamer). Beide kunnen eenvoudig worden losgeschroefd, in een in de handel verkrijgbaar ontkalkingsmiddel worden gelegd en na de reiniging weer worden vastgeschroefd.
  • Kranen zijn plaatsen waar legionella en andere bacteriën zich kunnen ophopen. Laat daarom kranen die niet of nauwelijks worden gebruikt (bijvoorbeeld die in de wasruimte) verwijderen. Kranen buitenshuis moeten in de winter bij voorkeur afgesloten worden. Een conciërge of sanitaire installateur kan bevestigen dat er zich geen water meer bevindt in het desbetreffende deel van de leidingen.
  • Huiseigenaren moeten regelmatig het waterfilter in huis door een sanitaire installateur laten controleren en indien nodig laten vervangen. Bij een huurwoning zorgt meestal de huismeester voor de vakkundige vervanging.
  • Bij een acuut probleem met legionella kan het gebruik van een tijdelijke hygiënespoeling zinvol zijn, bijvoorbeeld de Geberit hygiënespoeling Rapid. Zonder grote ombouwwerkzaamheden en kosten kan deze worden aangebracht in het desbetreffende deel van de leidingen en uw drinkwatersysteem weer helemaal opknappen.

Wees gerust: met deze tips maken legionella in uw drinkwaterleidingen geen kans. Wij kunnen ons goed voorstellen dat u zich nu afvraagt of een hygiënespoeling in uw woning nuttig zou zijn. Aarzel daarom niet om contact op te nemen met uw sanitairinstallateur. Hij geeft u graag advies.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Badkamerproducten

Altijd op de hoogte

Vier afbeeldingen bij de Geberit Stories

Nu aanmelden voor onze nieuwsbrief en nooit meer een nieuwtje, een evenement of een tip voor de badkamer missen. Blijf up-to-date over actuele producten, belangrijke datums en over de thema’s netheid, plaatsbesparing, comfort, design, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijk bouwen in de badkamer.

Op de nieuwsbrief abonneren

Welke badkamer past bij u?

Maar, wat zijn precies uw behoeften? Is ruimte, netheid of het design belangrijk voor u? Wilt u gebruiksvriendelijke producten of geeft u de voorkeur aan net dat beetje extra comfort dat bijvoorbeeld de Geberit AquaClean douchewc te bieden heeft? Of geeft u de voorkeur aan een universeel design? Wat uw wensen ook zijn, wij vereenvoudigen uw dagelijkse routine met onze slimme badkameroplossingen.

Meer ruimte in de badkamer
Een hogere standaard voor netheid in de badkamer
Een functioneler ontwerp in de badkamer
Meer comfort in de badkamer
Toegankelijkheid in de badkamer
Meer gebruiksgemak in de badkamer