Hoe legionella in drinkwater te voorkomen

Legionella zijn bacteriën die we niet in ons lichaam willen hebben. Ze zijn ziekteverwekkers en kunnen leiden tot infecties, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Omdat ze zich verspreiden in leidingen met drinkwater, is het belangrijk hun leefomgeving en de kwaliteit ervan in de gaten te houden.

Wist u dat er miljoenen kleine, voor het menselijk oog onzichtbare beestjes rondhangen in het water van uw leidingen? We hebben het over legionella en andere bacteriën. Stilstaand water en een temperatuur tussen 25 en 50 graden Celsius zijn de perfecte omstandigheden om zich ongemerkt te vermenigvuldigen.

Geen angst voor legionella

Het water stroomt uit de Geberit Piave wandkraan in een VariForm opzetwastafel.

Legionella zijn bacteriën die ziekten kunnen veroorzaken. Als u doucht, worden ze in kleine waterdruppeltjes uit de douchekop gespoeld. Legionella komt met water via de luchtwegen in de longen terecht. Bij gezonde mensen veroorzaken ze waarschijnlijk geen ziekte. Terwijl mensen met een verzwakt immuunsysteem besmet kunnen raken met de veteranenziekte.

Om uzelf te beschermen tegen besmetting met legionella en om de hoge kwaliteit van het drinkwater te behouden, is het belangrijk om het leidingwater na een lange periode van niet-gebruik volledig te verversen. “Ons drinkwater moet uiterlijk na 72 uur worden ververst, anders wordt het water in de leidingen al snel een paradijs voor ziektekiemen en bacteriën zoals legionella“, zegt Beat Aebi, Product Manager Piping Systems International bij Geberit.

Versla Aebi's - tips voor legionella-arm drinkwater

  • Legionella sterft af bij temperaturen boven de 50 graden Celsius. Daarom is het belangrijk om de temperatuur in uw ketel in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat deze altijd boven de 50 graden is.
  • Als u een tijdje van huis bent geweest, raden wij u aan geen water uit de kraan te drinken. Spoel alle drinkwaterleidingen in uw (vakantie)huis ongeveer twee minuten door. Dit geldt met name voor kranen en douchekoppen. Vermijd dat u in de badkamer bent als het water loopt.
  • Legionella kan zich ook direct op de plaats van gebruik nestelen. Daarom moet u douchekoppen en kranen - de mondstukken op de kranen in keuken en badkamer - regelmatig ontkalken. Schroef ze los, laat ze weken in een ontkalkingsmiddel en bevestig ze na reiniging weer. Zo garandeert u een constant hoge drinkwaterkwaliteit.
  • Kranen zijn potentiële verzamelplaatsen voor legionella en andere bacteriën. Laat daarom kranen die (grotendeels) ongebruikt zijn, zoals die in de wasruimte, demonteren. Buitenkranen moeten in de winter worden afgesloten. Loodgieters kunnen ervoor zorgen dat er geen water meer in het betreffende deel van de drinkwaterleiding staat.
  • Voor huiseigenaren is het de moeite waard om een loodgieter regelmatig het huishoudelijk waterfilter te laten testen - en indien nodig te vervangen. In een appartementsgebouw is het meestal de syndicus die verantwoordelijk is voor het testen en vervangen van het filter om een hoge drinkwaterkwaliteit te garanderen.
  • Als er veel legionella aanwezig is, kan het de moeite waard zijn om een tijdelijke sanitaire spoeling te gebruiken - zoals de Geberit Rapid sanitaire spoeling. Deze kan zonder grote verbouwingswerkzaamheden en zonder veel kosten op het betreffende leidingdeel worden gemonteerd om de kwaliteit van uw drinkwater weer te waarborgen.

Dankzij deze tips kunt er zeker van zijn dat legionella het moeilijk krijgt om in uw drinkwaterleiding te overleven. Ongetwijfeld vraagt u zich nu af of een sanitaire spoeling iets voor u is. Aarzel niet om contact op te nemen met uw loodgieter voor details. Hij geeft u graag advies.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Producten voor meer hygiëne in de badkamer

Altijd op de hoogte

Vier afbeeldingen bij de Geberit Stories

Nu aanmelden voor onze nieuwsbrief en nooit meer een nieuwtje, een evenement of een tip voor de badkamer missen. Blijf up-to-date over actuele producten, belangrijke datums en over de thema’s netheid, plaatsbesparing, comfort, design, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijk bouwen in de badkamer.

Op de nieuwsbrief abonneren

Welke badkamer past bij u?

Maar, wat zijn precies uw behoeften? Is ruimte, netheid of het design belangrijk voor u? Wilt u gebruiksvriendelijke producten of geeft u de voorkeur aan net dat beetje extra comfort dat bijvoorbeeld de Geberit AquaClean douchewc te bieden heeft? Of geeft u de voorkeur aan een universeel design? Wat uw wensen ook zijn, wij vereenvoudigen uw dagelijkse routine met onze slimme badkameroplossingen.

Meer ruimte in de badkamer
Een hogere standaard voor netheid in de badkamer
Een functioneler ontwerp in de badkamer
Meer comfort in de badkamer
Toegankelijkheid in de badkamer
Meer gebruiksgemak in de badkamer